Web Analytics
Jump to content

Fuktighet og vedlikehold


Espen97
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg har nylig kjøpt en Taylor 414-ce. Det er en ganske dyr gitar så jeg vil jo helst holde den ved like så godt som mulig. Jeg har et daddario humidipack automatisk fuktighetssystem for å ha inni kassa når jeg ikke bruker gitaren, men posene man bruker må skiftes hver tredje/fjerde måned og de er også ganske dyre. Det er ikke aktuelt å ha noe romfukter iom at det ikke er plass og at jeg har vinduet oppe en del der jeg bor. Jeg har hovedsakelig gitaren i kassa. Så det jeg lurer på er om det på et tidspunkt (ettersom gitaren blir eldre) ikke lenger vil være nødvendig med alt dette fuktighetsstyret? Eller må jeg bare forberede meg på å bruke et par tusen i året på fuktighetsputer til gitaren? Man hører jo historier om folk som plukker opp gitarene sine etter 10 år og at de fortsatt høres like bra ut (eller til og med enda bedre). Kan ikke forestille meg at alle disse gitarene har ligget med kontrollert og perfekt luftfuktighet så lenge. 

 

Noen som har noen tips eller noe info om hva som må til for å holde en slik gitar ved like? Jeg spiller mye og bytter selvsagt strenger ganske ofte. Burde jeg for eksempel smøre på noe olje i samme slengen og? 

 

På forhånd takk for hjelpen. 

Hilsen Espen.

Link to comment
Share on other sites

Det kommer helt an på treverket. Noen gitarer tåler ikke tørt klima særlig godt, de får sprekker i lokket, halsen slår seg og nab får bul ved stolen og ujevnheter ved halsfestet. For å unngå dette må man holde jevn fuktighet eller kjøpe gitarer som takler norsk klima bedre. De canadiske gitarene er jevnt over mindre følsomme enn de amerikanske. Fordelen med Taylor er at halsen er montert med bolter så gitaren er letter å resette enn gitarer der halsen er pålimt. 

Link to comment
Share on other sites

Hvis Humdipak er for dyrt kan du jo bruke 59kr på en Herco Guardfather:

https://evenstadmusikk.no/produkter/gitar-/-bass/diverse-tilbehør/øvrig/herco-guardfather-humidifier-he360-1082264-p0000073096

 

Du kan ellers lese tråden jeg nylig startet om en Bourgeois dreadnougth, som har samme type halsefeste som Taylor, der jeg etter noen års påpasselighet med oppbevaring i kasse med luftfukter lot gitaren seile sin egen sjø. Det tok ikke lang tid for lokket fikk en lengre sprekk og andre buler og skjevheter oppstod. Siden har gitaren ligget ubrukt og snart må den gjennom en dyr reparasjon. Det anbefales ikke. 

Link to comment
Share on other sites

Man kan vel også kjøpe 2-veis fuktposer (Humidipak) litt rimeligere om man kjøper de som er tiltenkt andre markeder enn for gitar. Blant er det til sigaroppbevaring og noen former for dyrking av planter der slike er populære. Men man må se etter riktig fuktighetsnivå da posene kommer i ulike styrke. 

https://www.amazon.com/Boveda-Humidity-Control-Guitars-49-Percent/dp/B00J3AL1AQ?th=1

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg bor i Tromsø. Har en standard taylor kasse som jeg tror holder ganske greit på fuktigheten men det er klart det blir tørr luft her og spesielt om vinteren. Takk for all hjelp. Skal sjekke ut tråden din skela og se på de andre alternativene som ble nevnt:)

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke ekspert. Jeg bor på innlandet, der det innimellom er så tørt om vinteren at folk som bor i ørkener burde være grønne av misunnelse av fuktighetsnivået. Vi snakker her om ekstrem lav luftfuktighet. Jeg har flere gitarer stående, som ikke lider av mangel på fuktighet. Den eldste er snart seksti år gammel. 
Om gitaren din sliter eller ikke, er for meg veldig vanskelig å si noe om. Tror vi snakker om store variasjoner fra gitar til gitar. Det jeg tenker, er at du bør unngå raske skifter i fuktighet.  Vil man være litt nøye, er slike svamper man kan fukte med sterilt vann og ha inne i kassen et smart og rimelig alternativ. Samtidig er det nok lurt å bruke kasse, slik at man får en jevn fuktighet.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Dersom du ikke gidder å kjøpe deg luftfukter, så vil jeg heller anbefale deg de luftfukterne som legges mellom lydhullet. Altså de med en svamp som kan fuktes.

På Biltema(og andre steder) får du kjøpt batterivann på dunk, og det holder i flere år(gitt at du kun har 2-3 gitarer). Det er vel ikke hele året det er tørt hos deg, men med hygrometer kan du vel også sjekke målingene. Jeg holder vanligvis 20-23 grader og 50% luftfuktighet. Og det har holdt seg bra både for meg og for gitarene.

Du nevner at du har vinduet oppe ganske ofte. Jeg hadde vært veldig forsiktig med å ha gitaren i nærheten av svingete temperaturer.

En luftfukter behøver ikke å ta mye plass. Min er god for 125m2, men kjøpte den først og fremst på grunn av latskap og at tanken er større. Reellt område er kanskje på 50% :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By eikenotten
   Hei, jeg er dessverre ikke helt sikker på hvor eller hvem jeg kan spør om hjelp angående dette. Jeg vil gjerne prøve å finne ut noe mer om en gammel akustisk gitar. Foreldrene mine kjøpte et gammelt hus fra 1993, sammen med huset fulgte med en del gamle møbler og saker som den forrige eieren av huset ikke ville ha med seg, noe av det som ble lagt igjen var en gammel gitar som jeg og søsknene mine har lekt mye når vi vokste opp. Ifølge den tidligere eieren av huset gjenfortalt av mine foreldre så er gitaren muligens nærmere 100 år gammel, jeg har ikke noe som kan støtte den teorien dessverre men jeg kan legge ved bilder av gitaren.
   I en periode fra 2012 til 2017 har gitaren stått på utstilling på en kafe til utlån, en dag i 2016 var det en mann som drev med restaurering av samleobjekter som mente på at denne gitaren kan spores helt tilbake til slutten av 1800-tallet til så sent som starten av 1920-tallet. Han insisterte på at foreldrene mine burde finne ut mer om denne gitaren.
   Er det noen her som klarer å hjelpe meg med å spore gitarens opphav? Hvem man kontakter for å finne verdi på gitarer? Det eneste som står på gitaren er tallet seksten inni gitaren skrevet forhånd kanskje med en blyant.   • By ebbe
   Er det noen på strekningen Oslo - Gjøvik som har tvinger til å lime bridge på akustisk? Trenger de neste helg (6-8 mars).
  • By Martin Brevik
   Heisann!
   Sitter her nå om skal strenge om gitaren  min, men når jeg satt på og strammet til G strengen så kommer det en rar "skurrelyd" når jeg spiller strengen. Spilte helt fint på de gamle strengene for 10 minutter siden, men nå sitter jeg litt fast. Har ikke mye peiling på gitar uten å kunne spille og å bytte strenger. Dette er heller ikke første bytt jeg har på gitaren, så dette er nytt for meg.
   Alle innspill og tips blir tatt godt imot.
   Takk!
  • By TerjeA
   Det nærmer seg jul. Om du kunne velge fritt - hva er den akustiske drømmegitaren din? Og hvorfor?
 • Siste aktive tråder

  • HB eller ikke - da jeg vokste opp på 70 og 80-tallet fantes det mye DRITTGITARER. Altså de rimelige. Tror du skal vært sykt uheldig med en hvilket som helst lavprismerke for å komme NED på det nivået mye av skrotet den gang var på.
  • Jeg har et lite verksted og skrur litt i gitarer, hovesakelig egne og for venner og bekjente men tar litt oppdrag utenom også når jeg har tid og anledning. I den forbindelse har jeg skrudd i en håndfull HB`s. Min erfaring er at de billigste er nettopp det, billige gitarer, men kommer man over 200Euro, er det stort sett gullfine nybegynnergitarer som trenger lite hjelp av meg (i motseting til de billigste hvor QC virker ganske fraværende). Hadde ikke nølt med å anbefale en av disse Suhr-aktige til en nybegynner om man trakter mot mer moderne stuk enn Epi og Sq. Når det er sagt, er man femten og har råd til drømmegitaren, skal man kjøpe drømmegitaren og drite i folk som mener HB er best i hele verden, for det er de ikke   
  • Jeg mener at det ikke er snakk om enten eller, men både og her, selv om jeg kjenner meg igjen. Confirmation bias spiller nok en vesentlig rolle. Og alder. Jeg er jo en nokså moden herremann som vokste opp med status-standarden Fender eller Gibson. Så hadde man temmelig mediokre varianter av dette - supplert med andre merkelige variasjoner fra merker som Vantage, Orpheo, Cimar (Ibanez), Hondo etc. Jeg kan huske at Wing-serien fra Washburn var regnet som annenrangs gitarer på den tiden (i min krets), mens jeg i dag ville ha gitt gode penger for en Eagle eller Falcon. (Yamaha SG-serien, Ibanez Artist-serien popper også opp som kvalitetsalternativer i dag) Jeg _tror_ at kvaliteten på det vi i min tid kalte billig-ræl er betydelig bedre nå til dags. Og det er jo hyggelig at man kan prissette velfungerende instrumenter i antall sixpacks:-)
  • Fikk filt til nut i dag, tester ut filer til spor jeg fikk kjøpt av en velvillig forumitt🙂 samme type filer som jeg har lånt av en kjenning tidligere. Setup er ikke 100 prosent foreløpig, men den er godt spillbar nå.det gjenstår stort sett bare elektronikken på denne nå.edit, må mere filing på den nuten
  • Har sett en god del forskjellige slike sider i det siste. Man må jo være komplett idiot for å gå på noe sånt.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.