Web Analytics
Jump to content

Fuktighet og vedlikehold


Espen97

Recommended Posts

Hei,

Jeg har nylig kjøpt en Taylor 414-ce. Det er en ganske dyr gitar så jeg vil jo helst holde den ved like så godt som mulig. Jeg har et daddario humidipack automatisk fuktighetssystem for å ha inni kassa når jeg ikke bruker gitaren, men posene man bruker må skiftes hver tredje/fjerde måned og de er også ganske dyre. Det er ikke aktuelt å ha noe romfukter iom at det ikke er plass og at jeg har vinduet oppe en del der jeg bor. Jeg har hovedsakelig gitaren i kassa. Så det jeg lurer på er om det på et tidspunkt (ettersom gitaren blir eldre) ikke lenger vil være nødvendig med alt dette fuktighetsstyret? Eller må jeg bare forberede meg på å bruke et par tusen i året på fuktighetsputer til gitaren? Man hører jo historier om folk som plukker opp gitarene sine etter 10 år og at de fortsatt høres like bra ut (eller til og med enda bedre). Kan ikke forestille meg at alle disse gitarene har ligget med kontrollert og perfekt luftfuktighet så lenge. 

 

Noen som har noen tips eller noe info om hva som må til for å holde en slik gitar ved like? Jeg spiller mye og bytter selvsagt strenger ganske ofte. Burde jeg for eksempel smøre på noe olje i samme slengen og? 

 

På forhånd takk for hjelpen. 

Hilsen Espen.

Link to comment
Share on other sites

Det kommer helt an på treverket. Noen gitarer tåler ikke tørt klima særlig godt, de får sprekker i lokket, halsen slår seg og nab får bul ved stolen og ujevnheter ved halsfestet. For å unngå dette må man holde jevn fuktighet eller kjøpe gitarer som takler norsk klima bedre. De canadiske gitarene er jevnt over mindre følsomme enn de amerikanske. Fordelen med Taylor er at halsen er montert med bolter så gitaren er letter å resette enn gitarer der halsen er pålimt. 

Link to comment
Share on other sites

Hvis Humdipak er for dyrt kan du jo bruke 59kr på en Herco Guardfather:

https://evenstadmusikk.no/produkter/gitar-/-bass/diverse-tilbehør/øvrig/herco-guardfather-humidifier-he360-1082264-p0000073096

 

Du kan ellers lese tråden jeg nylig startet om en Bourgeois dreadnougth, som har samme type halsefeste som Taylor, der jeg etter noen års påpasselighet med oppbevaring i kasse med luftfukter lot gitaren seile sin egen sjø. Det tok ikke lang tid for lokket fikk en lengre sprekk og andre buler og skjevheter oppstod. Siden har gitaren ligget ubrukt og snart må den gjennom en dyr reparasjon. Det anbefales ikke. 

Link to comment
Share on other sites

Man kan vel også kjøpe 2-veis fuktposer (Humidipak) litt rimeligere om man kjøper de som er tiltenkt andre markeder enn for gitar. Blant er det til sigaroppbevaring og noen former for dyrking av planter der slike er populære. Men man må se etter riktig fuktighetsnivå da posene kommer i ulike styrke. 

https://www.amazon.com/Boveda-Humidity-Control-Guitars-49-Percent/dp/B00J3AL1AQ?th=1

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker Boveda 2-veis poser og de holder lenge etter at jeg kjøpte en solid Hiscoxkasse. Fant en video hvor man så hvor mye en vanlig girarkasse lekker, og etter at jeg byttet kasse så har jeg ikke trengt å bytte påsan:)

Link to comment
Share on other sites

Jeg bor i Tromsø. Har en standard taylor kasse som jeg tror holder ganske greit på fuktigheten men det er klart det blir tørr luft her og spesielt om vinteren. Takk for all hjelp. Skal sjekke ut tråden din skela og se på de andre alternativene som ble nevnt:)

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke ekspert. Jeg bor på innlandet, der det innimellom er så tørt om vinteren at folk som bor i ørkener burde være grønne av misunnelse av fuktighetsnivået. Vi snakker her om ekstrem lav luftfuktighet. Jeg har flere gitarer stående, som ikke lider av mangel på fuktighet. Den eldste er snart seksti år gammel. 
Om gitaren din sliter eller ikke, er for meg veldig vanskelig å si noe om. Tror vi snakker om store variasjoner fra gitar til gitar. Det jeg tenker, er at du bør unngå raske skifter i fuktighet.  Vil man være litt nøye, er slike svamper man kan fukte med sterilt vann og ha inne i kassen et smart og rimelig alternativ. Samtidig er det nok lurt å bruke kasse, slik at man får en jevn fuktighet.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Dersom du ikke gidder å kjøpe deg luftfukter, så vil jeg heller anbefale deg de luftfukterne som legges mellom lydhullet. Altså de med en svamp som kan fuktes.

På Biltema(og andre steder) får du kjøpt batterivann på dunk, og det holder i flere år(gitt at du kun har 2-3 gitarer). Det er vel ikke hele året det er tørt hos deg, men med hygrometer kan du vel også sjekke målingene. Jeg holder vanligvis 20-23 grader og 50% luftfuktighet. Og det har holdt seg bra både for meg og for gitarene.

Du nevner at du har vinduet oppe ganske ofte. Jeg hadde vært veldig forsiktig med å ha gitaren i nærheten av svingete temperaturer.

En luftfukter behøver ikke å ta mye plass. Min er god for 125m2, men kjøpte den først og fremst på grunn av latskap og at tanken er større. Reellt område er kanskje på 50% :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.