Web Analytics
Jump to content

Vil lære meg å spille blues, hvor starter man?


kroffer
 Share

Recommended Posts

Hei igjen!

Jeg har lyst til å lære meg å spille blues, gjerne akustisk, men det er ikke så viktig. Tingen er at jeg har ikke mye kjennskap til sanger som er greie i begynnelsen og sånnt, så jeg trenger noen tips.

Jeg kan blues-skalen fra før, men er litt lei av å sitte og kompe i den. vil gjerne prøve noen skikkelige sanger.

bluesscale.gif

hjelp mottas med takk :)

kristoffer

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 49
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Lær deg for det første bluesskalaen over HELE halsen, og å bytte mellom tonearter, viktig! Prøv likevel å fokusere på rytmespill i starten, enkle shuffles, forståelse for bluesakkorder og 12-taktere etc. Enkle saker, men en del å skaffe sef oversikt over fra scratch. En fin ting å gjøre er å spille vekslende mellom rytmespill og enkle blueslicks (f.eks basert på bluesskalaen) kastet inn innimellom, bare kreativiteten din setter grenser.

Link to comment
Share on other sites

Et lite tips, som ikke er noen sang, men noe som jeg synes er greit å kunne.

Improvisér en bluesmelodi over grunntoner. Slå an E-strengen på hvert førsteslag i hver takt, så spiller du over den. Skift til A og B etter 12-takts blues skjemaet.

Her er greia. Prøv å få frem akkordene gjennom melodien du spiller.

Du kan gjerne gjøre det uten grunntoner som klinger med også. Bare tenk deg til akkordskiftene. For å få det til å låte "rett" er det enkleste å bruke akkordegne toner når en ny akkord "spilles".

Veldig praktisk måte å spille blues på. :)

Link to comment
Share on other sites

En ting jeg aldri har blitt helt klok på: Hvis man spiller 12-takters blues i A, skal man da spille hele melodilinja i A, eller skal man skifte etter kompet, altså A, D og E?

Det kan du gjøre som du vil om, men det som låter best er at du skifter etter kompet. :)

Link to comment
Share on other sites

En ting jeg aldri har blitt helt klok på: Hvis man spiller 12-takters blues i A, skal man da spille hele melodilinja i A, eller skal man skifte etter kompet, altså A, D og E?

Det kan du gjøre som du vil om, men det som låter best er at du skifter etter kompet. :)

Nja, ikke nødvendigvis slik da. Å bruke akkordegne toner gir en kul effekt når man spiller blues, helt enig i det, men å basere seg utelukkende på det blir like kjipt som å basere seg utelukkende på bluesskalaen. Bland for all del! Men når det gjelder rytme har du likevel helt rett, spør du meg. Det er viktig å ha en viss sammenheng mellom timing av licks og toner i forhold til taktene. Det høres for eksempel ofte ikke bra ut å spille et lick på tre bestemte toner i bluesskalen i en E-takt og å fortsette med de samme tre tonene når det slår over i A-takt, om dere skjønner hva jeg mener, da. Ellers er jo bluesen ingrunn en improvisasjonssjanger av de sjeldne, og det er igrunn ingen regler for hva du kan gjøre, så lenge det høres bra ut. Alt fra jazzlicks til tapping til akkordspill til whammyvoldtekt til shredding til èn-note-soloer kan høres kult ut i en blues! :---)

Ps. Er du interessert i å lære fremgangsmåter i bluesen utover bluesskalaen og E-A-B er "Blues You Can Use" en bra lærebok, ryktes det. Har igrunn bestlit den fra amazon selv, koster skarve 140 kroner med transport. Kanskje verdt å sjekke ut om en stund. :)

Link to comment
Share on other sites

hør på gammel eric clapton, bb-king, stevie ray vaughan, eric johnson og trekk ut de viktigste licka i spillinga deres og bruk de til å lage din egen blues stil. Bruker du noen uker/måneder og gjør dette tror jeg du blir en brukbar bluesgitarist.

Du må også ha blues i blodet og spille med feeling.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.