Web Analytics
Jump to content

OM-gitar med hals som går inn i kassa


Recommended Posts

Jeg prøver ut en måte å lage akustisk gitar uten den vanlige skjøten mellom hals og kasse. Halsen fortsetter inn i kassa, ikke tvers gjennom som på en neck-through elektrisk gitar, men nesten fram til lydhullet. Dette vil forhåpentligvis lage en ganske stiv konstruksjon som er mindre utsatt for å bøye seg pga strengene. Jeg slipper å frese ut dovetail eller annen form for skjøt, en ganske krevende operasjon. På den annen side vil en sånn konstruksjon vanskelig kunne tas opp igjen for en "neck reset" hvis det skulle bli nødvendig. Jeg har hørt argumenter både for og imot, noen advarer mot å bygge stålstrenggitarer på denne måten mens andre har positive erfaringer.

Byggemetoden er den samme som brukes av mange spanske gitarbyggere - man bruker ikke vanlige former men bygger gitaren rundt halsen på et brett som kalles solera.

Her har jeg begynt å lage soleraen av en finerplate:

S6303059.JPG

Det er lokket på gitaren som skal ligge på soleraen. For å få litt bue i lokket lager jeg e fordypning med denne minihøvelen som jeg kjøpte på Biltema:

S6303061.JPG

Med finer får man nesten en slags høydekurver når man pusser seg nedover:

S6303062.JPG

Her har jeg begynt på halsen. Den lamineres av tre stykker. Dette er noe jeg kjøpte for flere år siden, er ikke sikker på hva slags treslag det er, muligens selje.

S6303063.JPG

I midten blir det en tynnere planke av teak, denne er kjøpt på Biltema:

S6303064.JPG

Her limes de tre delene sammen:

S6303065.JPG

Så var det toppen. Jeg har investert i en trommelslipemaskin som sliper ned til ønsket tykkelse, helt jevnt. Den kommer jeg til å få mye nytte av! Her slipes gran til topp på gitaren.

S6303068.JPG

Her er toppen ferdig slipt, nå skal den skjæres ut:S6303069.JPG

Jeg har lyst til å prøve å lage lydhullsrosett selv. Rundt et lokk av silikonliknende materiale limer jeg sammen fire tynne flak av lyst og mørkt tre:

S6303072.JPG

Her er den felt ned, holder på å høvle den plant med lokket:

S6303076.JPG

Her er det satt inn trussrod og to carbonstenger som forsterking av halsen:

S6303080.JPG

Her begynner halsen å få mer riktig form. Siden halsen og kroppen skal bygges sammen er det en fordel å forme halsen mest mulig før man går i gang med sammensettingen.

S6303081.JPG

Her limes x-spilene fast til lokket:

S6303084.JPG

Jeg har lagd en form som jeg bruker under bøyingen av sidene. Etter at de har fått riktig tykkelse i trommelsliperen legges de i vann en stund, og bøyes ved hjelp av bøyejernet jeg lagde da jeg bygde nøttebassen. Etterpå får sidene tørke i denne formen:

S6303086.JPG

Dette er så langt jeg har kommet. Det skal bli en OM-type gitar, med sapele (en slags mahogny?) sider og bunn, og gran lokk. Håper å komme et stykke lenger i løpet av helga.

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 37
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Spennende, spennende! Alltid gøy med folk som snekrer sammen sånt. :-)

Blir samme treslag og ca samme form som en GC3 fra Taylor og lignende bracing-pattern også. Hadde vært spennende å få sammenlignet de to ved en anledning. Bor du i Oslo eller omegn? Hva tror du blir kostnad og tidsbruk på dette prosjektet?

Link to comment
Share on other sites

Takk for at du deler dette med oss. Det er utrolig morsomt med slike tråder. Ser veldig bra ut. Blir spennende å følge dette videre. Ta bilder er du snill. Det må være morsomt å være så flink. Lykke til videre Snibur.

Link to comment
Share on other sites

Takk for oppmuntrende kommentarer!

Til Morten: Jeg bor på Kolbotn og hvis prosjektet blir vellykket er jeg veldig innstilt på en slik sammenlikning, så da kan jeg jo ta en tur til Sandvika. Jeg har tenkt å lage noen flere gitarer etter hvert, denne første er for å teste ut metoden. Foreløpig er det veldig vanskelig å si noe om tidsbruk - mye tid går hele veien med til å lage maler, former og annet som jeg forhåpentligvis kan bruke videre til nye gitarer. Dette er en hobby så kostnadene er knyttet til det jeg må kjøpe inn. Foreløpig kjøper jeg ferdig "slottede" gripbrett fra StewMac - tør ikke ta sjansen på å måle opp og sage - det skal ikke mye til før gripbrettet blir ubrukelig. Tre til lokk, sider og bunn har jeg importert. I tillegg til sapele som jeg bruker nå har jeg liggende et sett i padouk som er et oransjefarget treslag. Sapele og padouk bestilte jeg fra Madinter i Spania. Et sett (materialer til sider og bak) koster ofte mellom 15 og 50 € men kan selvsagt koste uendelig mye mer hvis man virkelig skal ha noe eksklusivt. Det finnes f.eks. fortsatt brazilian rosewood på lager, hogget før dette ble forbudt. Har sett dette til salgs for over 500 € pr sett.

Topp av gran - enten europeisk eller sitka - koster ofte like mye som sider og bakstykke til sammen - fra 25 til 50 €.

Jeg var i Frankrike for noen uker siden. Da var jeg i kontakt med en annen leverandør - Boisbuis - som leverer lokalt voksende materialer. Jeg kjøpte med et sett i lønn og ett i valnøtt. Jeg er på utkikk etter norske sagbruk som kan gjøre noe tilsvarende, det kan være spennende å utforske på sikt.

I forhold til hva en heltregitar koster er det altså ikke nødvendigvis enorme kostnader til materialer til en gitar. Kostnadene ligger selvsagt først og fremst i arbeidet - og kunnskapen til de som gjør jobben. Men man kan saktens lure på hvorfor det blir så mye dyrere med heltre enn med finer...

Jeg er i utgangspunktet ikke spesielt flink til snekring, og jobber med helt andre ting. På skolen var jeg ganske dårlig i sløyd - tror jeg brukte et halvt år på å lage en litt skeiv fuglekasse. Litt som lille Jens som skulle snekre syskrin til mor og endte opp med brødfjel. Det har vel blitt litt bedre etter hvert, jeg holdt på noen år og bygde båtmodeller av tre (byggesett), det lærte jeg mye av. Jeg har bygd noen elektriske strykeinstrumenter (det minner meg om at jeg må få gjort bratsjen ferdig) og en el-gitar, men trodde at akustiske gitarer var helt uoverkommelig. Tripple-O-byggesettet fra StewMac var en enorm inspirasjon, man klarer faktisk å få til en veldig god gitar og lærer masse om hvordan gitarbygging foregår. Lykke til med din tripple-O, Rustyjuggler!

Angående verktøy og maskiner: Mye av det jeg har er kjøpt på nederste hylle - billige greier fra Biltema, Claes Ohlsson eller Europris. Det meste fungerer greit. Før jeg gikk i gang med det siste gitarprosjektet gjorde jeg en litt større investering, i trommelsliperen som er omtalt ovenfor. Den er kjøpt med fra Frankrike. Jeg prøvde å få dem til å sende den, men det var umulig å få dem til å skjønne at eksport til Norge må gjøres uten fransk moms siden vi uansett får norsk moms på toppen når den kommer hit. Siden jeg likevel skulle til Frankrike med bil fikk jeg hentet den og kjørt den hjem. Siden den kostet under 6000 kr (tror prisen var ca 500 €) kunne jeg ta den med hjem uten å betale norsk moms. Den har gjort det mye lettere å få riktig tykkelse på sider, bunn og topp, og brukes også til å forberede plankene jeg limer sammen for å lage hals.

Vel, nok prat, jeg har fri i dag og tanken er å komme et langt skritt videre både med OM-en og bratsjen.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Første forsøk på OM-gitar er ferdig. Ganske fornøyd med resultatet. Halsen er for tykk, kassa er ikke helt rett og symetrisk som den skal være men det er ikke så store feil. Halsen kan jeg lage tynnere etter hvert. Her er noen bilder fra siste del av jobben:

S6303116.JPG

Her limes båndene fast med lim løst opp i vann - har ikke prøvd det før men det fungerer greit:

S6303121.JPG

Stolen limes på:

S6303122.JPG

Og her noen bilder av den ferdige gitaren:

S6303124.JPG

S6303125.JPG

S6303126.JPG

S6303127.JPG

Link to comment
Share on other sites

Når kommer du på besøk og lar meg spille på skjønnheten? :-) Gratulerer!

Hmmm, er ikke helt sikker på om jeg ikke heller vil vente til jeg har bygd en til. Eller i hvertfall justert denne litt - tynne ned halsen og file ned sadelen i det minste.

Neste prosjekt blir en tilsvarende OM, men med sider og bunn av Padouk (litt oransje-aktig tre), sorte kantlister av ibenholt, svarte stemmeskruer, og hals av mahogny og teak. Jeg har gjort noen småfeil på denne første modellen og håper å ha lært til neste gang.

Link to comment
Share on other sites

Fet gitar! Hva slags båndsag er det du har, forresten? Ser ut til å være av en hendig størrelse.

Det er en billig båndsag kjøpt på et verktøy-supermarked i Frankrike, tror den kostet ca 1000 kr. Den er hendig i størrelsen og veier ikke mer enn at jeg kan løfte den opp på benken når jeg trenger den. Har sett at Biltema har en i omtrent samme størrelse, jeg kjøpte sagblad der som passet. Den er heller ikke særlig dyr.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Høres helt sykt ut. Men takk for infoen. Ser jeg har litt lesning å gjøre nå.    Ha en fin kveld videre. 😊
  • Det er vel en ting midt imellom;Hva selgeren forventer(kan jo være litt fantasi) og hva en kjøper er villig til å betale.
  • Nesten 13000 dollar for en mint condition Wandre BB. Er dette réelle priser eller fullstendig fantasi tall? 
  • Jøss. Tusen takk for infoen, det settes stor pris på. Neste må da være å få gjort noe med den gyselige lakken, ettersom den ikke er orginal så står jeg da med to muligheter. Prøve å fjerne den for å få frem orginal finishen eller finne ut hvilke farger de kom med da den var ny å re-lakkere den, men det sitter langt inne. Hadde vært best å prøve å få frem orginalen.   Med litt google translate så tror jeg at jeg bommet på årstall. Er nå rimelig sikker på at den er fra Juli 1959.    Ble også medlem av Wandre gruppa på facebook.    Tusen takk for hjelpen din mister. Var hwlt lost på hva dette var for en snodig sak. 
  • Fabrikken kom igang i 1958,så det er nok 58. Har ikke så mye mer,men kan si at det ser ut som disse gitarene er verd endel: https://www.guitar-list.com/compareprices/23856/us/electric%2Bguitars De har også en facebookside: https://www.facebook.com/groups/47506813863/?mibextid=HsNCOg Her er en side med bilder og info: https://www.fetishguitars.com/wandre/ Og en google oversettelse fra fransk wikipedia: "Wandré er en italiensk produsent av gitarer, spesielt elektriske, som var aktiv i årene 1957 til 1969. Markedsposisjonen var på den tiden ganske marginal, men den ekstreme originaliteten til kreasjonene har gjort det siden slutten av det 20. århundre. et ekte kultmerke. Den ekstravagante Antonio Pioli Antonio Vandre Pioli, med kallenavnet "Wandré" (født 6. juni 1926 i Cavriago, død 15. august 2004 i Montecchio Emilia) var sønn av en variert snekker innen lutheri, som etterlot seg en rekke kontrabasser, mandoliner og fioliner av utmerket faktura. . Meget ung, Antonio Pioli utmerker seg ved sin eventyrlyst, går våren 1944 inn i motstandsbevegelsen og tar maquis, knapt 18 år gammel. I etterkrigstiden ble han anleggsformann, jobbet en tid i Calabria, men returnerte til hjemlandet tidlig i 1957 for å ta opp farens spesialitet som luthier. En venn, hvis familie eide en fabrikk, ga ham et verksted for å utvikle denne aktiviteten der Wandré veldig raskt viste en overfylt fantasi i jakten på former og tekniske løsninger. Drevet av den økende suksessen til produksjonene hans, fikk han bygget en fabrikk i Cavriago som aldri hadde blitt sett, på en helt sirkulær plan, bygget på sine egne planer for å optimalisere naturlig belysning og for å forkorte overføringer fra ett verksted til et annet . Fra 1970-tallet mistet Antonio Pioli interessen for musikkinstrumenter og overførte sin sprudlende kreativitet til andre felt som design av skinnklær, tilpasning av motorsykler, maling, scenekunst, etc. Rundfabrikken Cavriago kom i drift i februar 1958. Dette var tiden da rock 'n' roll fortsatt var i sin spede begynnelse i Europa. Wandré-merket er det første i Italia som masseproduserer elektriske gitarer. Mesteparten av denne produksjonen ble først markedsført av det milanesiske firmaet Meazzi, under "Framez"-logoen. Deretter vil Wandré opprettholde et voksende partnerskap med Davoli-selskapet, kjent som en forsterkerprodusent, og som produserer mikrofonene som er montert på Wandré-gitarer. Firmaet var på sitt høydepunkt i årene 1960 til 1962. Wandré-gitarer ble distribuert i utviklede land, inkludert USA (spesielt under private merker som Avalon, Avanti, Noble, Orpheum). Men Cavriago-anlegget er ikke lenger tilstrekkelig til å møte etterspørselen, noe som vil tillate andre europeiske produsenter som har investert i overdreven industrialisering (Eko, Framus, Hagström) å ta markedsandeler. Wandré lot seg gradvis stå bak i løpet av 1960-tallet. Antonio Pioli var mye mer en kunstner enn en markedsføringsmann. Utformingen av instrumentene hans, med en dristighet som noen ganger anses som sjokkerende, avsetter flere potensielle kunder enn den tiltrekker seg. Dens tekniske nyvinninger (som aluminiumshalsen som går fra hodestokken til broen) er så i utakt med resten av markedet at de virker mistenkelige. Det er nettopp disse faktorene som vil føre til revalueringen av Wandré-gitarer fra 1980-tallet og fremover. ivrig ettertraktede og høyt rangerte samleobjekter (selv den enkleste Wandré får høye priser), så mye at det er rapporter om økende utseende av flere eller mindre dårlig imiterte forfalskninger. Foruten gitarer produserte Wandré elektriske basser, kontrabasser (først akustiske, deretter elektriske, uten lydboks) og lap steel-gitarer. Verdsatt for sitt uvanlige utseende, er Wandré-gitarer også verdsatt for sin karakteristiske lyd, litt jazzete med en metallisk undertone. Den amerikanske gitaristen og sangeren Budy Miller bruker veldig ofte en Wandré Soloist type 1964. Andre artister som Joe Perry, Sean Lennon, Eduardo Leal de la Gala, Yarol Pouaud, Matthieu Chedid spiller på Tri-lam 1960 og BB-modeller. Til hyllest til Antonio Pioli, for 10-årsdagen for hans død, ga den tyske produsenten Duesenberg ut i 2014 en ny modell av gitar kalt Wandrella, som ikke er en kopi av noen Wandré, men er inspirert av estetikken til Mark."
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.