Web Analytics
Gå til innhold
Snibur

Nytt byggeprosjekt: Elektrisk 5-strengs bratsj

Anbefalte innlegg

Dette er kanskje litt på sida i et gitar-forum, men kanskje noen synes det er interessant likevel. Etter å ha holdt på med bygging av gitar og akustisk bass er jeg nå tilbake der disse byggegreiene startet - med elektriske strykeinstrumenter. Jeg har bygd 3 elektriske feler og 3 bratsjer. Bratsj er en litt stor fele som er stemt i c, g, d1 og a1. To av bratsjene jeg har lagd tidligere har vært 5-strengs, de har en e-streng i tillegg. Det betyr at de på en måte blir både bratsj og vanlig fele i ett.

Nå er det en som har veldig lyst på en slik 5-strengs bratsj så jeg er i gang med et nytt byggeprosjekt. Utgangspunktet er en ganske kraftig benkeplate, trolig av bøk:

S6303034.JPG

Kroppen sages ut:

S6303038.JPG

Og sidene pusses:

S6303041.JPG

Halsen er kjøpt mer eller mindre ferdig frest ut. Her skal det lages skjøt for å feste halsen til kroppen, på samme måte som på en gitar. Fres og fresemaler fra StewMac:

S6303042.JPG

Og her freses tilsvarende skjøt på halsen:

S6303046.JPG

Sånn ble skjøten:

S6303048.JPG

Kroppen skal hules ut, ellers blir den alt for tung. Jeg tok sjansen på "frihåndsfresing" - det gikk bra.S6303051.JPG

Nå skal kroppen avrundes langs kantene - her har jeg såvidt begynt med båndsliper:

S6303055.JPG

Det er en del slipearbeid som gjenstår, får ta det seinere. Sånn ser gripbrettet ut - hvis man kjøper 3. sortering hender det at det er oransje striper i ibenholt-treet. På et elektrisk instrument blir det ganske stilig:

S6303058.JPG

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

NICE! Hvor mye tar du for en akustisk bass da sånn ca?

Hei Arne.

Foreløpig holder jeg på med dette som rein hobby. Bygger litt for meg selv, familie, venner og kjente, kanskje jeg tar betalt noen kroner for å dekke litt av materialkostnadene.

Bassen jeg bygde hadde jeg mye problemer med, det var vanskelig å få tak i materialer og jeg hadde mye trøbbel under byggingen. Den ferdige bassen har en del småfeil så den ville nok ikke vært salgbar selv om den lyder veldig bra. Planen er å bygge en del gitarer framover, for å få litt mer trening. Går det bra kan det jo hende jeg satser på produksjon for salg en gang i framtida, og da kan det hende jeg tar sjansen på et bassprosjekt igjen også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det går mye i gitarbygging om dagen, men jeg er også kommet lenger med bratsjen. Halsen er limt på kroppen, baklokket er ferdig og satt på og alle hull er borret. Siden den snart må være ferdig gikk jeg for bare klarlakk på denne. Tidligere har eg stort sett lakkert i en eller annen farge, gjerne metallic.

S6303100.JPG

S6303103.JPG

S6303104.JPG

Neste som skal gjøres nå er å lime på gripbrettet, lodde elektronikken og sette i stemmeskruene. Han som skal ha den er musiker og musikklærer så han klarer nok å tilpasse stol, sette på strengeholder og strenger selv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skulle gjerne hørt hvordan det låter til slutt...

Tja, låta er jo her først og fremst avhengig av elektronikken. Jeg bruker noen ganske enkle piezzo fele-mikrofoner fra Shadow som jeg fester til stolen. Dette åpner for all mulig bruk av effekter - det er vel noe av vitsen med elektriske strykeinstrumenter. Det vil jo aldri bli en lyd som kan måle seg med gode akustiske instrumenter. Lyden unplugged er ikke så mye å skryte av. Men det kan jo også ha noen fordeler - man kan jo øve med hodetelefoner... :rolleyes:

Jeg har sett at det finnes magnetisk pickup for feler. Kunne vært artig å prøvd. Men jeg har aldri sett noen for 5-strengere.

Disse strykeinstrumentene er for meg et sideprosjekt - jeg spiller ikke strykeinstrumenter selv og har egentlig ikke så mye forutsetninger til å bedømme f.eks. spillbarhet eller for den del hva slags lyd det er mulig å få ut ved ulike spilleteknikker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ferdig med bratsjen, dvs 13/16' ferdig - han som skal ha den setter selv på stol, strengeholder, strenger og hakebrett. Her er det satt på en 4-strengs strengeholder, stol og noen strenger for å teste:

S6303107.JPG

S6303109.JPG

S6303110.JPG

Her er et tidligere prosjekt helt ferdig med alle deler montert:

167918_187248311295541_187123424641363_517468_1048969_n.jpg

Da blir det nok mest bygging av OM-gitar framover :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.