Web Analytics
Jump to content

Bli bedre til å lage Soloer


Recommended Posts

Hei, jeg og vennene mine har endelig fått startet opp et band. Vi spiller Metal av typen Metallica, Megadeth, Pantera, Trivium, og alt type metal som ligner. Vi er allerede godt i gang med å lage eget materiale. Jeg spiller "Lead" Gitarist i bandet så det er mitt ansvar å lage soloene. Jeg har bare spilt gitar i litt over et år(og selvom jeg mener at jeg har kommet langt på det året), så er det med solo laging noe jeg føler at jeg sliter veldig med. Jeg føler at når jeg improviserer over noen riff eller om jeg setter meg ned for å lage en solo så blir de ofte veldig enformige og kjedelige. Jeg har egentlig ikke så mange licks og skalaer inne i systemet og soloene mine blir ofte bare random raske greier i "Minor Pentatonic". Jeg har i det siste prøvd å få inn noen nye skaler som Aeolian(Natural Minor) og Harmonic Minor. Men jeg føler at jeg ikke klarer å bruke skalaer på riktig måte, når jeg spiller så høres det liksom mer ut som om jeg spiller enn skala enn at jeg spiller en solo.

Så det jeg lurte på er om noen vet om ting som kan hjelpe meg med å bli bedre på til å lage soloer. Videoer på internett, DVDer, Bøker, og bare tips. Jeg er åpen for alt. Som sagt spiller jeg Metal så vil helst fokusere på teknikker som hjelper meg med å bli en bedre Metal Lead Gitarist.

Takker på forhånd for alle svar :)

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 60
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Gjør som meg.

Jeg kan ikke så mye med skala, men lærer et par sweep-pattern jeg liker f.eks, og viss jeg skal LAGE en solo,

så bruker jeg ikke noe særlig form for musikkteori, jeg prøver å høre for meg hva jeg vil soloen skal høres ut som.

Så etterpå prøve å spille det, etc.

Veldig chill å slippe å tenke skala av og til.

Link to comment
Share on other sites

Teori kan bare hjelpe deg sette en pekepinn på hvilke toner som hører mest hjemme i låta, så det er ikke så viktig. Jeg bare synger det jeg. Hvis jeg har laget en akkordprogresjon jeg liker og vil spille noe solo/melodi-ish ting så setter jeg meg enten ned og improviserer på gitaren, eller så bare synger jeg litt på det. Hvis jeg synger fraser jeg liker så synger jeg det i loop til jeg sitter med gitaren og finner ut hvordan jeg spiller det på gitaren.

Det jeg tipper er kjedelig med soloene dine er det rytmiske... Hvis det kun går i streite 16deler blir det døllt. Få inn tighte trioler, det er kult, og prøv å finne rytmiske møstre som er kule og fengene. Vil tro at du som resten av oss gitarister ikke tar noe skade av litt rythme-terping. Hvis du vil skjekke ut en rytmisk gitarist: Al di Meola. Der har du definisjonen av tight :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg skjønner. Jeg tror ihvertfall ett av hovedproblemene mine er at soloene har en tendens til å bli veldig like og ensformige, så er det noen som har noen gode tips til hvordan jeg kan utvide "horisonten" litt når det gjelder solo making?

Link to comment
Share on other sites

Helt enig med Lillelars, få inn det rytmiske. Vil forøvrig be deg om å sjekke ut soloer til dine favorittband, lær deg dem og analyser dem litt. Hvordan er notene? hvor lenge varer de? hva skjer under soloen? Ellers vil jeg anbefale at når du lærer deg licks, så må du lære deg å bruke dem i andre tonearter også.

Etter åssen musikk du liker, så vil jeg sterkt anbefale deg å se Marty Friedman - Melodic Control, tror den kan hjelpe deg i starten. Forstår at det er vanskelig når folk bare ber deg om å bruke øret, men det er faktisk svaret da. Anbefaler deg å spille inn rytmen som du skal lage solo over, så kan du sitte hjemme i flere timer og prøve deg fram. tenk litt åssen stemning du vil ha i soloen. Håper du får noe nytte av dette.

Link to comment
Share on other sites

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>">
name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Dette er PENSUM!

Rytmikk er spennende, det er (som al di meola sier) de pausene mellom det man spiller som skaper drama. Mange gitarister har en vrangforestilling om at en alltid må peise på, de gjør ikke noe å ta en pause i et par taktslag :) Men det å ha kontroll under pausene, så de blir tighte, det er virkelig vansklig. De aller vanskligste rytmene er de som kun har et par sært plasserte slag iløpet av en takt.

Rytme og sang koker det vel ned til.

Edited by LilleLars
Link to comment
Share on other sites

Sjekka ut den Marty Friedman - Melodic Control, den så bra ut så skal prøve å sette meg ned å jobbe med den. Men er det noen her som har brukt John Petrucci's - Rock Discipline? Den skal visst være bra, men lurer bare på om den fokuserer mye på det med solo making osv, noen som vet?

Edited by Linkage25
Link to comment
Share on other sites

så bruker jeg ikke noe særlig form for musikkteori, jeg prøver å høre for meg hva jeg vil soloen skal høres ut som.

Så, så...

Jo mer du kan, desto mer vil øret ditt være trent til å høre.

La oss ikke finne opp kruttet på nytt.

Teori er veldig viktig. Ikke minst for en med lite erfaring.

Edited by Kjutte
Link to comment
Share on other sites

Så, så...

Jo mer du kan, desto mer vil øret ditt være trent til å høre.

La oss ikke finne opp kruttet på nytt.

Teori er veldig viktig. Ikke minst for en med lite erfaring.

Det er det sikkert, men man trenger ikke kunne alt av teori for å lage en bra solo..

Altså det finnes håp for folk uten teori-kunnskaper, liker jeg å tro da, siden jeg kan svært lite.

Men hendrix klarte seg fint ;)

Link to comment
Share on other sites

Det er det sikkert, men man trenger ikke kunne alt av teori for å lage en bra solo..

Altså det finnes håp for folk uten teori-kunnskaper, liker jeg å tro da, siden jeg kan svært lite.

Men hendrix klarte seg fint ;)

Javel. Da får du fortsette med det.

Eneste forskjellen blir at du bruker lenger tid på å oppnå samme kunnskapsbase, og at du vil ende opp med andre 'selv oppnevnte' navn på alt, og kommer ikke til å kommunisere med andre musikere uten masse tull og ball.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.