Web Analytics
Jump to content

2. Stemme


xtoffer
 Share

Recommended Posts

Ja, topicen sier vel sitt. Hvordan synger man 2. stemme? Er veldig interessert i å lære meg det, også finnes det forhåpentligvis noen knep for å få det til, for når jeg prøver så høres det enten utrolig stygt ut, ellerså havner jeg bare rett inn på den melodien som spilles :(

Link to comment
Share on other sites

Er jeg klin idiot som ikke vet hva andrestemme er?

Ja... Men vet ikke helt åssen jeg skal forklare hva det er. Hvis du hører en person synge, så hører du en annen person synger over den personen i helt andre toner så det blir spesielt å høre på :P

Link to comment
Share on other sites

Meld deg inn i et kor! Da lærer du deg veldig godt hva en andrestemme er, og hvordan man skal synge den.

Helt løst holder det å synge en annen tone enn den førstestemmen (melodien) har. Skal man synge med flere instrumenter som spiller akkorder/melodi bør man vite hva man gjør. :)

Link to comment
Share on other sites

bruk øret, lær deg og høre akkordene. Til å starte med er det jo greit med ters/sekstkoplinger, det vil veldig ofte passe. Dette er en veldig vanlig type 2.stemme innenfor pop/rock. Du kan jo spille en skala på gitaren og synge tersen over samtidig. Du kan jo etterhvert synge en motbevegelse, f.eks hvis melodien går oppover, synger du nedover. Anbefaler deg og lære deg firstemmig koralsats, dvs å skrive 4 uavhengige stemmer som sammen danner en harmoni.

Link to comment
Share on other sites

Begynn å syng i kor. Og det beste er om du har bass stemme, for den er som regel veldig løssluppen fra melodi stemmen. Jeg synger selv i kor, obligatorisk skolekor for den som går musikk linja da, og jeg er blitt mye flinkere til å synge andre stemmer.

Link to comment
Share on other sites

Det å "høre" andrestemmen blir feil for meg. Det finnes jo maaange 2. stemmer..

Jeg, som overraskende mange andre her, synger også i kor. Jeg er tenor, og vi har ganske kjedelige stemmer, men når det bare er tenor og bass som synger, så låter det kult.

Det Bach prater om kalles Satslære. Det er utrolig kjekt å kunne reglene i satslære når man skal skrive et stykke. F.eks så låter det mindre bra om alle stemmene flytter seg nedover eller oppover, eller om bass og sopran sammen flytter seg et kvint- eller oktavintervall, etc. etc.

Jeg har bare 4 i satslære, så er masse jeg ikke kan, men allikevel, så begynner jeg nå å få en grei form for kontroll når jeg synger eller spiller, slik at jeg lettere kan improvisere fine harmonier etc.

Men til spørsmålet om hvordan synge en 2.stemme.. Det er det jo mange måter å lære seg, men du bør mestre det å høre intervaller, slik at du raskt finner tersen, kvinten, seksten eller oktaven om jeg spiller en C.. Videre må du jo kunne skalaer, og kanskje ha noe satslære innabords, sånn at du forstår harmonikken og hvorfor den er som den er.. Så er det vel enkli bare å synge..

Hehe.. Håper det kom noe fornuftig ut av det her da.. B)

Link to comment
Share on other sites

Det å "høre" andrestemmen blir feil for meg. Det finnes jo maaange 2. stemmer..

"Høre" andrestemmen som i "en som passer", ikke som i "den eneste riktige".

Hvis du synger tenor og har kjedelige stemmer, så er det arrangementene som er kjedelige, ikke det å synge i kor - ville bare få det sagt. Korturneer er jo kjempestas, spesielt med sopran og alt liggende på samme hotell... :D

Link to comment
Share on other sites

Det å "høre" andrestemmen blir feil for meg. Det finnes jo maaange 2. stemmer..

Kommer an på hva du legger i begrepet "2. stemmer"

Om du har en korsats på 4 stemmer er det bare 1 av de som er 2. stemmen. Resten er 1., 3. og 4. stemme.

Men om du skriver "andre stemmer" så kan jo det gjelde alle.

Skjønner? ;)

Edited by eXX0n
Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde også obligatorisk skolekor på folkehøyskolen, og det hjalp meg masse i forhold til å synge andre stemmer enn melodistemmen. Det var stas å lære seg å synge litt ordentlig, og nå prøver jeg å lage andrestemme til de fleste sangene jeg hører (særlig i bilen, da er det ingen som hører meg). :)

Link to comment
Share on other sites

Et annet triks er å rett og slett høre på vokalmusikk, the real group osv, og prøve å plukke de forskjellige stemmene. Arrangementene der går noe utenom satslære, det gjør egentlig mange kule korarrangementer, men for all del, standard firstemmig sats er et flott sted å starte.

Link to comment
Share on other sites

Jeg skjønner ikke helt hvorfor folk vil relatere det til korsynging. Basstemmen i koret legger liksom fundamentet i akkordene, det han trenger er å lære å laget et slags kontrapunkt til melodien. Ikke lett, men jeg synes ikke du skal tenke så mye intervaller eller satslæreregler når man synger. Bruk gehøret og syng det faller seg naturlig.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er enig med axl, man trenger jo ikke flere årsutdannelse for å synge bra andrestemme.

I alle fall hvis det er rock vi diskuterer her så er det jo bare å synge og prøve helt til du finner det som låter kulest...

Det er da min mening.

Men det er klart at hvis man skal synge sånn type pop osv. andrestemme så er det nok litt vanskeligere å få det til å høres bra ut...

Og med dette mener jeg ikke at det ikke kan vær lurt å kunne forskjellige teknikker, jeg bare sier at innen rock så tror jeg ikke man trenger noen lengre utdannelse for å få til en bra andrestemme!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Er nok ikke så mye å hente for den der dessverre. Dette er en gitar som kostet mellom 1500 og 2000 kroner ny i butikk, så hvis du får en tusenlapp på Finn så er du heldig.
  • Jeg har hatt liggende en Ibanez i noen år nå, kanskje rundt 15/16 år. Vurderer å selge denne da jeg ikke har bruk for den mer. Men! Det jeg lurer på, hvor mye kan jeg selge den for? Noen få bruksmerker, men lite. Har ikke greie på sånn så derfor jeg spørr her. Legger ved bilder!  
  • Kjøpte meg en Morgan bass og en Dean Markley amp, har lyst å lære meg litt bass spilling. Stakkars nabo nå🙂
  • Ønsker å bytte en chrome covret (2 leder braided kabel) Gibson 490T pickup i en Gibson 498T pickup. Ikke nøye om den er covret eller ei.
  • Nei,har ikke peiling,men:Legg ved flere bilder av detaljer,og bilde av baksiden også,og oppgi dimensjonen på nøkkelen til trussrod justering (tommer/millimeter?) så kanskje noen kan hjelpe deg.Et spørsmål tilslutt,hvordan vet du at det er canadian maple?
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.