Web Analytics
Jump to content

Capo


Gadus
 Share

Recommended Posts

Det kan også være for å få en annen klang ut av gitaren. Jeg har opplevd å spille sanger hvor capoen ikke kan flyttes fordi strengene slutter å låte så «snappy». Samtidig får du også mulighet til å ta «vanlige» akkorder, og gjennom det kunne eksperimentere med for eksempel åpne strenger, selv om du er i en annen toneart.

Link to comment
Share on other sites

En capo er et verktøy for å spille bedre gitar. Hverken mer eller mindre.

Med en capo kan du spille "åpne" akkorder som

---0--- slik som dette: ---5---

---1--- ---6---

---0--- ---5---

---2--- ---7---

---3--- ---8---

------- -------

Med andre ord: Hvis du tar en capo i 5. bånd, kan du regne 5. bånd som 0. bånd, og spille en F på samme måte som en C :wink:

En av fordelene er at du kan modulere uten å bruke barrégrep, som enkelte synes er vanskelig :roll:

En annen fordel er at du står mye friere når det gjelder å HARMONISERE, det vil si at når du skifter fra et grep til et annet tenker du litt på hvilke toner de to grepene har til felles, hvilke toner som det kun er ett - to bånd mellom, etc. Dette er et emne vi gitarister har en tendens til å drite i, og det er litt synd!

En tredje fordel er at enkelte grep rett og slett låter bedre og gir bedre muligheter når de er åpne, og med capo kan du spille dem på samme måte men i en annen toneart.

Jeg har selv aldri brukt capo, men ser absolutt nytten i å bruke det for enkelte personer/ stilarter.

Og eroald: Noen synes plekter er pinglete. Noen synes vreng er pinglete. All musikk har en ting til felles: Målet helliger middelet. If it souds good, it is good!!!!!!!! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ok, skal prøve å si det enkelt for de som fremdeles ikke forstår det helt.

En capo - eller Capotasto, er egentlig en slags klemme man setter på gitarhalsen. Den forkorter strengene. For eksempel, hvis du skal ha allsang, og melodien går for lavt, setter du en capo på for eksempel 3. band - da blir det bedre sangtoneart, og du slipper å spille andre akkorder :wink:

7.jpg

Det er en capo.

Link to comment
Share on other sites

hehe!

er nok bare oppdrad sånn at menn skal være menn, og jenter bruker capo!

neida, capo er kjempe greit og man får en anna "sound" med det, og viss du bruker det rett kan det være meget vakkert...

men å slenge på en capo når du vil at en sang skal gå i feks g istedet e, så er det litt leit!

Link to comment
Share on other sites

Hmm, jeg gleder meg til å høre deg spille Solitary Shell av Dream Theater en tone høyere uten capo :lol:

Skjønner hva du mener, men noen ganger er det slik at enkelte akkorder fysisk ikke lar seg gjøre om du blir tvunget til å modulere ;)

Link to comment
Share on other sites

Hmm, jeg gleder meg til å høre deg spille Solitary Shell av Dream Theater en tone høyere uten capo :lol:

Det hadde ikke vært fysisk mulig :P

Jeg liker godt capo. Det er veldig bra å ha viss vokalisten ikke kan synge f.eks. så lavt som sangen går, og det er tøft å få nye klanger ut av gitaren!

Link to comment
Share on other sites

Hmm, jeg gleder meg til å høre deg spille Solitary Shell av Dream Theater en tone høyere uten capo :lol:

Skjønner hva du mener, men noen ganger er det slik at enkelte akkorder fysisk ikke lar seg gjøre om du blir tvunget til å modulere ;)

Tenkte på det samme, det er ikke alt som er fysisk mulig.

Vel, om du er menneske da.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
  • Hei!   Bor i Oslo og er nybegynner på slidegitar. Kjøpte ein billig gitar for formålet, med mål om å bli såpass god at eg oppgraderer gitaren etter hvert.  Har stemt den i åpen E. Har prøvd å lære meg litt selv, og kommet eit lite stykke på vei. Men om eg skal lære ordentlig og komme meg videre, så tror eg det hadde vært ein fordel og fått litt kvalifisert hjelp. Er det noen som kan slide i åpen E, eller som kjenner noen, og som kan lære bort? Og evt pris.   Takker Asgeir
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.