Web Analytics
Jump to content

Lead gitar - deres beste tips for å bli en bedre musiker


Defo

Recommended Posts

Hei!

Hva er deres beste tips til å bli en god solo gitarist som kan improvisere over det meste?

Personlig så har jeg opplevd kjappest progresjon ved å improvisere over låter, men nå begynner alt å låte likt. Det er vanskelig å lage mer interessante melodier...

Jeg kan ikke fordra teori, og teknikk øvelser desverre. Derfor lytter jeg meg heller fram til skalaer. Mener dette gir bedre grunnlag for å kunne improvisere over det meste. Men jeg er nysgjerrig på hvordan dere andre øvde for å få solo spillet til å virkelig "løsne".

Lære soloer jeg liker, eller fortsette å improvisere? :)

Link to comment
Share on other sites

Paul Gilbert hadde ett godt råd som har fungert ganske godt for meg... husker ikke om jeg så det i en YT video eller leste det i ett blad...

Uansett... du har ett visst repertoar med riff, licks og løp nedover halsen som du behersker godt.

Du begynner på samme plass hver gang og du ender opp på samme plass hver gang... prøv å variere hvor du slutter... helt enkelt.

Det kan være at du slutter en tone lengre opp (eller ned)... kanskje stoppe litt tidligere og en tone litt lengre før du hopper rett til siste tone...

Det gjør faktisk en del av seg det rådet der... gjorde i allefall for meg :)

Mitt personlige råd til mange... lytt litt til gutta boys som David Gilmour og BB King... lær at en pause kan være like bra (om ikke bedre) en enda en tone... at en velplassert tone kan fort være bedre enn 87 kjappe... og en god melodilinje som har noe relevans til selve låtas melodi ikke nødvendigvis er å forrakte...

Link to comment
Share on other sites

Lytt til låta og hva resten av bandet gjør. Prøv å tilføre låta noe i stedet for å flashe licks. Lær deg gjerne soloer du liker. Vi spiller av og til Dekksgutten av Åge A, og noen ganger etter den får jeg høre hvor god jeg er til å spille gitar. Jeg har øvd inn soloen til Gunnar Pedersen så godt jeg får det til, men det blir selvfølgelig aldri i nærheten av originalen. Det forteller meg likevel mye om hvordan en gitarsolo kan løfte en låt, og imponere, uten å være "vanskelig" rent teknisk.

Link to comment
Share on other sites

Dette gjør jeg, og jeg har hatt en relativt bratt læringskurve det siste året på improvisasjon.

Jeg er ute etter å "kunne låte som meg selv". For å gjøre dette prøver jeg en gang i blant å oppdatere lick-bilbioteket mitt med licks jeg lager selv! Altså å skape sin egen spillestil, noen ganger må man tenke litt utenfor hva man vanligvis gjør for å kunne utvikle en bredere og friskere evne til å improvisere egne licks. Samtidig er det litt gøy å skape egne solotriks.

Jeg improviserer til tracks og sammens med band så mye som mulig. Mye fordi jeg synes det er noe av det feteste å gjøre, men også fordi jeg vil kunne ta improvisasjon på strak arm i mange forskjellige settinger. Her er det viktigste jeg gjør antageligvis å prøve å spille kontrollert, forholde seg til tracket/de andre i bandet samt kunne begrense seg. Du har ikke hastverk når du spiller musikk, slapp av, det er lov å ta små pauser mellom tonene. Lytt!

Grunnlaget for at jeg klarer å improvisere over hele halsen er, uansett hvor kjedelig det er å øve inn, nesten ene og alene kunnskapen jeg har om nesten alle de modale skalaene/figurene. Jeg ville anbefalt alle å kunne lydisk, mixolydisk, moll, lokrisk, dur, dorisk og frygisk horisontalt og vertikalt på gitaren. Spill gjerne i alle disse figurene på gitaren i forskjellige tonearter så du ikke blir "tied down" til en toneart. :)

Dette er det jeg har gjort for å kunne improvisere soloer, samt konstant å prøve å utvikle en allsidig "egen sound" og friske licks :)

Også! Om mulig, hør på dine favorittgitarister improvisere, det er inspirasjon så det holder for meg. En stor del av min fremgang er antagelig det å lytte til gitarister og se på gitarister improvisere når jeg ikke spiller selv. Fyll dagen din med fantastisk gitarmusikk :)

Edited by Nameless
Link to comment
Share on other sites

Gitarsoloer er jo kjedelige for alle andre enn de som spiller de! :P

For å bli en god gitarist er punkt nr.1 å lære seg å spille dynamisk.

Ellers går det på å ikke spille for mye, heller underspille.

Det å spille mye med andre, og la andre enn sologitaristen slippe til er også gull verdt.

Å kunne improvisere oppned, inn og ut på alle låter kommer ikke før laaaaangt uti leksa.

Link to comment
Share on other sites

Mange gode tilbakemeldinger her! Settes pris på :)

Når opplevde dere at solo spillingen løsnet litt? Evnt. hva gjorde dere?

Jeg kommer nok til å fortsette å improvisere over låter uten å helt vite hva jeg gjør... Jeg føler det gir meg mest spilleglede å ikke øve teori.

Tenkte også å spille inn fills over låter, lytte, vurdere, og forbedre.

Lurer også på om jeg skal forsøke lære meg litt shredding teknikker.... På en annen side, så er ofte de fineste soloene de med færre, velplasserte toner.

Eneste problemet er at jeg lener mer mot heavy sjangeren, og der føler jeg det vanskelig å lage en god solo uten kjappe licks/runs.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
  • Via dette så endte jeg istedenfor opp med dette.   
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.