Web Analytics
Jump to content

Jazz Teori


Evenhumm

Recommended Posts

Hey er det noen her som vet om en side hvor man kan lære walking bass teori som trengs for å improvisere til jazz? Litt kjipt å måtte lære en slik basslinje fra noter, ettersom det går veldig fort og skifter konstant, veldig vanskelig å lære utenatt. :)

Link to comment
Share on other sites

Hva kan du av teori? Kan du kirketoneartene?

Gåbass er som regel 100% improvisert, men utifra former og regler som er ganske standard.

Spiller du over en blues i A kan du feks spille:

A7 / / / | D7 / / / | A7 / / / | / / / / |

A C# E D# D C B A# A C# D E A G# G F# osv osv

Hold deg til Grunntone, Ters, Kvart og Kvint og gjerne bruk kromatikk for å lede inn i de nye akkordene.

Link to comment
Share on other sites

Kirketoneartene er en sentral del av jazzimprovisasjon, og gåbass er på mange måter nettopp det.

Du knekker kodene med engang du greier å knytte de forskjellige skalaene til akkordene.

Kirketoneartene er egentlig bare en durskala der du starter på forskjellige trinn i skalaen.

Eksempel:


C dur:
C - D - E - F - G - A - H - C
D dorisk:
D - E - F - G - A - H - C - D

Dette er nøyaktig den samme skalaen, bare at du starter på andre trinn i duskalaen. Noe som gir akkorden et mollpreg, da den får et senket tredje og syvendetrinn. Dette er en skala som fungerer veldig godt over vanlige mollakkorder blant annet.

Over en G7 feks, ville du hatt mixolydisk som 'go to'-skala.


C dur:
C - D - E - F - G - A - H - C
Mixolydisk:
G - A - H - C - D - E - F - G

Mixolydisk er konstruert som en valig duskala, bare at det syvende trinnet er senket. (F)

Alle de syv kirketoneartene har forskjellig formål, og kan brukes over forskjellige akkorder, og innen gåbass burde du kunne disse rimelig godt, og da spesielt de viktigste av de. (Dur, Lydisk, Mixolydisk, Moll og Dorisk.)

Du vil få bruk for lokrisk og frygisk og, men siden gåbass tar i bruk så mye kromatikk i utgangspunktet vil det gå av seg selv om du kan hovedfunksjonene.

Du får si ifra om jeg får for fort her. Det er en del fin lesning rundt på nett om du søker på musical modes, og curch modes etc.

Greit å finne noen gode eksempler på gåbass over 2-5-1 progresjoner osv, så du har noe å sammenligne din egen spilling med.

Det er sikkert noen bassister som har noe å komme med her også, jeg har bare gåbasserfaringer innen basslinjer jeg spiller når jeg spiller jazzgitar. Chord/melody med gåbass. Teorien og prinsippene er akkurat det samme, men det kan godt hende jeg overser noget :)

/E

Link to comment
Share on other sites

http://www.amazon.com/Building-Walking-Bass-Lines-Instruction/dp/0793542049/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1267661740&sr=8-1-spell

"Building Walking Bass Lines" av Ed Friedland.

Super bok, har brukt den i undervisning og fått den anbefalt av andre dyktige jazzbassister.

Hvis det er snakk om å improvisere frem walking bass i jazztradisjon, så tror jeg denne boka skal dekke alle behov. Ikke stress så mye med kirketonearter, og pugg heller arpeggioer og durskalaen i flere posisjoner, synes jeg. :)

Link to comment
Share on other sites

Walking er en kunst som egentlig bare består av noen ganske enkle prinsipper:

- SVING! Sørg for at det er rytmisk tight, bli bevisst på hvordan beat du har og hvordan det påvirker svingen. ALT for mange ofrer ikke dette en dritt, som er synd, da det er det aller viktigste man gjør om man skal spille jazz.

- Små bevegelser = fine melodiske linjer = bra. Når man walker er det som regelt lurt å prøve å holde seg til relativt små intervaller, i starten kan det være lurt å prøve å konsekvent holde seg under en kvint f.eks. Bruk akkordbrytninger, kirketonearter og kromatikk for å oppnå dette.

- Spill linjer som gir mye harmonisk informasjon, slik at man kan høre hva slags akkorder som ligger til grunns - selv om man bare hører bassen.

Sikkert flere ting jeg ikke kommer på, men her har du noe for å få deg i gang iaff

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
  • Jeg har en Peavey Valveking røramp. men plutselig virker ingen knapper, hverken volum eller tone kontroller. Men det er fortsatt lyd i den? Hva er feil? noen tips fra dere mottaes med takk. mvh Jan .  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.