Web Analytics
Jump to content

Forskjellen på "Rør" og "Ikke rør"


ApoteX
 Share

Recommended Posts

 • Replies 33
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Rør og transistorer er elektriske duppeditter som forsterker signalet ditt fra gitaren slik at det kommer ut i høyt volum fra høyttaleren. Hovedforskjellene er:

Transistor: Billig, plassbesparende, lite varmeutviklende, liten "farging" (endring) av lyden.

Rør: Dyrere, upraktiske med tanke på varme og holdbarhet, mye "farging" av lyden på høyt volum (dette kjennetegnes ved fet og deilig rockevreng).

Rørforsterkere er mye dyrere og mer upraktiske, men låter mye mer humant og varmt.

Link to comment
Share on other sites

Transistor er en silisium-brikke, et rør er en lyspære. Som Jakob nevnte er oppgaven deres å forsterke lyden til gitarsignalet ditt, og røret farger lyden mest. Derfor er ikke dette brukt mye i hifi sammenheng.

Men, når en transistor vrenger, låter det pøkk, og en må frem med masse elektornikk for å få det til å låte bra (nok i mange sammenhenger).

Et rør derimot vrenger veldig harmonisk og pent, og gir av seg selv en veldig human og god lyd når det vrenger.

I tillegg har rørene en annen og mer uforutsigbar respons, som mange liker. Eller sier at de liker :P

Igjen som Jakob nevnte: Rørene er på størrelse med en standard 40w lyspære, noe slankere, men gjerne høyere (varierer fra rør til rør, og oppgaven til røret). Transistoren er på størrelsen med Mr. Green :mrgreen:, utvikler mindre varme og har færre krav til omgivelser både elektronisk og klimatisk.

Link to comment
Share on other sites

Transistor er en silisium-brikke, et rør er en lyspære. Som Jakob nevnte er oppgaven deres å forsterke lyden til gitarsignalet ditt, og røret farger lyden mest. Derfor er ikke dette brukt mye i hifi sammenheng.

Korreksjon :P

Jeg har aldri helt forstått hvorfor noen foretrekker transistorforsterkere lydmessig...

Link to comment
Share on other sites

Fordi det er smak og behag. Selv har jeg hørt mange transistor forsterkere som leverer en fetere lyd enn en rør forsterker. Peavy har noen tøffe transistor amper mener nå jeg, men jeg foretrekker rør. Som jeg sa, smak og behag

Link to comment
Share on other sites

Korreksjon  :P

Hvemhvahvorsadduhæ?? :lol::lol:

Velvel, Frank Gambale's signatur preamp er jo transistor, og det er mulig å lage transistor amper med fantastisk clean. Hagström er et godt eksempel på det. Men når det vrenger har ikke jeg hørt noe som slår røret.

Link to comment
Share on other sites

Altså rør er jo det som gjelder i tung hifi også! Mye bedre dynamikk og mange liker klangbalansen i rørene bedre. Ikke sikkert at det er verdens mest linejære forsterkning, eller mest bassrespons, men det går på beskostning av dynamikk og mikrodetajler.

Jeg selv skal bygge hifi runde en 2x150w musical fidelity amp, fordi jeg ikke har bruk for den ekstra dynamikken, i en mindre røropsett. Jeg vil ha kontroll, og fast bass, derfor velger jeg en solid transistorforsterker

Jeg vil nok aldri kjøpe en ren transistor amp til gitar. Men det kan godt hende jeg får meg en moddelerings amp en gang i fremtiden.

Link to comment
Share on other sites

Nuvel, rør er nok ikke akkurat det som gjelder lenger ;)

Burmeister, Classé Audio etc. er jo transamper som virkerlig trøkker.

Faren min, som er Hi-Fi entusiast har testet endeløst mange amper, deriblandt røramper, og det han mener går igjen er at det ikke trøkker skikkelig. Så jeg sier at trans absolutt gjelder i hi-fi også. Men det blir jo fort dyrt da...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
  • Hei!   Bor i Oslo og er nybegynner på slidegitar. Kjøpte ein billig gitar for formålet, med mål om å bli såpass god at eg oppgraderer gitaren etter hvert.  Har stemt den i åpen E. Har prøvd å lære meg litt selv, og kommet eit lite stykke på vei. Men om eg skal lære ordentlig og komme meg videre, så tror eg det hadde vært ein fordel og fått litt kvalifisert hjelp. Er det noen som kan slide i åpen E, eller som kjenner noen, og som kan lære bort? Og evt pris.   Takker Asgeir
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.