Web Analytics
Jump to content

Forskjellen på "Rør" og "Ikke rør"


ApoteX

Recommended Posts

 • Replies 33
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Rør og transistorer er elektriske duppeditter som forsterker signalet ditt fra gitaren slik at det kommer ut i høyt volum fra høyttaleren. Hovedforskjellene er:

Transistor: Billig, plassbesparende, lite varmeutviklende, liten "farging" (endring) av lyden.

Rør: Dyrere, upraktiske med tanke på varme og holdbarhet, mye "farging" av lyden på høyt volum (dette kjennetegnes ved fet og deilig rockevreng).

Rørforsterkere er mye dyrere og mer upraktiske, men låter mye mer humant og varmt.

Link to comment
Share on other sites

Transistor er en silisium-brikke, et rør er en lyspære. Som Jakob nevnte er oppgaven deres å forsterke lyden til gitarsignalet ditt, og røret farger lyden mest. Derfor er ikke dette brukt mye i hifi sammenheng.

Men, når en transistor vrenger, låter det pøkk, og en må frem med masse elektornikk for å få det til å låte bra (nok i mange sammenhenger).

Et rør derimot vrenger veldig harmonisk og pent, og gir av seg selv en veldig human og god lyd når det vrenger.

I tillegg har rørene en annen og mer uforutsigbar respons, som mange liker. Eller sier at de liker :P

Igjen som Jakob nevnte: Rørene er på størrelse med en standard 40w lyspære, noe slankere, men gjerne høyere (varierer fra rør til rør, og oppgaven til røret). Transistoren er på størrelsen med Mr. Green :mrgreen:, utvikler mindre varme og har færre krav til omgivelser både elektronisk og klimatisk.

Link to comment
Share on other sites

Transistor er en silisium-brikke, et rør er en lyspære. Som Jakob nevnte er oppgaven deres å forsterke lyden til gitarsignalet ditt, og røret farger lyden mest. Derfor er ikke dette brukt mye i hifi sammenheng.

Korreksjon :P

Jeg har aldri helt forstått hvorfor noen foretrekker transistorforsterkere lydmessig...

Link to comment
Share on other sites

Fordi det er smak og behag. Selv har jeg hørt mange transistor forsterkere som leverer en fetere lyd enn en rør forsterker. Peavy har noen tøffe transistor amper mener nå jeg, men jeg foretrekker rør. Som jeg sa, smak og behag

Link to comment
Share on other sites

Korreksjon  :P

Hvemhvahvorsadduhæ?? :lol::lol:

Velvel, Frank Gambale's signatur preamp er jo transistor, og det er mulig å lage transistor amper med fantastisk clean. Hagström er et godt eksempel på det. Men når det vrenger har ikke jeg hørt noe som slår røret.

Link to comment
Share on other sites

Altså rør er jo det som gjelder i tung hifi også! Mye bedre dynamikk og mange liker klangbalansen i rørene bedre. Ikke sikkert at det er verdens mest linejære forsterkning, eller mest bassrespons, men det går på beskostning av dynamikk og mikrodetajler.

Jeg selv skal bygge hifi runde en 2x150w musical fidelity amp, fordi jeg ikke har bruk for den ekstra dynamikken, i en mindre røropsett. Jeg vil ha kontroll, og fast bass, derfor velger jeg en solid transistorforsterker

Jeg vil nok aldri kjøpe en ren transistor amp til gitar. Men det kan godt hende jeg får meg en moddelerings amp en gang i fremtiden.

Link to comment
Share on other sites

Nuvel, rør er nok ikke akkurat det som gjelder lenger ;)

Burmeister, Classé Audio etc. er jo transamper som virkerlig trøkker.

Faren min, som er Hi-Fi entusiast har testet endeløst mange amper, deriblandt røramper, og det han mener går igjen er at det ikke trøkker skikkelig. Så jeg sier at trans absolutt gjelder i hi-fi også. Men det blir jo fort dyrt da...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.