Web Analytics
Jump to content

MIM kontra MIA


Klasen

Recommended Posts

Ser at folk snakker om forskjellene i lyd på bassene fra Fender Mexico (FM) og Fender USA (FU). Er virkelig forskjellen så stor?

Jeg tenker at f.eks. en Pbass er to sammenskrudde planker, strenger og pickup. Det er forskjeller i treverk til musikkinstrumenter, men Fender Mexico bruker vel ikke hva som helst av treverk i forhold til Fender USA? Det skal jo tross alt stå Fender på begge, i motsetning til f.eks Squire, som er billigrekka til Fender. Er ikke Fender Mexico bare en monteringsfabrikk for deler fra USA?

Kan det ha noe med pickup å gjøre? Jeg har selv en Pbass skrudd sammen av originale Fenderdeler (kropp Mex, Hals Kina og resten US).Opprinnelig satte jeg inn en original Fenderpickup fra -73. Byttet til 62-Reissue pickup og det var en helt annen verden.
Det er standardbassen min idag.

Hvis man foretok en blindtest, ville forskjellen være like merkbar da, eller har vissheten om hva du holder i handa noen betydning? Den menneskelige hjernen er svært lett manipulerbar og jeg har en ørliten mistanke om at 'Made in USA'-stempelet har en viss betydning for hva man VIL oppfatte.

Jeg spør fordi jeg ikke vet.

Link to comment
Share on other sites

Jeg pleier heller å se på hva jeg har bruk for. Jeg har hatt basser fra 1000kr og oppover. Jeg har nå to basser som nye koster over 10000. Samtidig koster den bassen jeg øver mest på hjemme ca 2000kr og er laget i Indonesia. Jeg har ingen MIA, men har CIJ og AIA. Jeg har en partso gitar med MIM hals. Etter min mening sier disse tingene lite.

Du må selv opparbeide deg erfaring nok til å forme preferanser. Det hjelper lite å kjøpe en MIA P-bass hvis det du egentlig trenger er en J-bass eller en aktiv Warwick med humbuckers.

Link to comment
Share on other sites

Forskjeller i lyd kan nok ha mye med pickupene å gjøre, ja. Det sitter vel som regel forskjellige pickuper i MIM og MIA-Fendere. Treverket spiller svært liten rolle for lyden. Pickuper, pickupplassering, strenger, spillestil og ikke minst amp og kabinett har utrolig mye mer å si.

Jeg har både eid, spilt på og prøvet grundig MIA, MIJ, og MIM-Fendere, og kvalitetsforskjellen er mildt sagt varierende, selvom det gjennomsnittlig er bra. Jeg har spilt på gode og dårlige Fendere fra alle opprinnelsesland, og flere ganger opplevd at MIM-bassen som står ved siden av MIA-bassen i butikken er vesentlig bedre, selvom det antakeligvis oftere er omvendt. Såvidt jeg vet lages de "vanlige" instrumentene til Fender ganske så likt uansett hvor de kommer fra, og hovedgrunnen til å velge MIA fremfor noe annet er vel mest pga kulhetsfaktor, finishvalg, pickuper og litt sånt. En MIA-Fender vil vel kanskje holde seg i verdi litt bedre også.

De aller, aller fleste instrumenter på markedet er svært gode. Med moderne produksjonsteknikk så er særlig de rimeligere instrumentene på et helt annet nivå nå til dags enn de var for 10-20 år siden, og forskjellen i lyd og spillbarhet mellom rimelige og dyrere basser er blitt mye mindre. For mange er nok cred og "riktig logo" viktig, men det lureste er å finne en bass DU liker.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg er veldig enig med Mytola.

Likevel, jeg har kjøpt to G&L- basser av akkurat Mytola som etter sigende skulle ha samme pickups og elektronikk. Den fra Indonesia hadde ikke like bra lyd som USA-modellen. Jeg er overbevist om at logoen og forventningen ikke utgjorde hovedforskjellen.

Håper dette ikke oppfattes som en avsporing, selv om det ikke er Fender. G&L er vel nevnt som "mer fender enn Fender" :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ganske uenig i påstanden om at treverket ikke har så mye å si for lyden - sjekk strattråden på gitarforumet for begrunnelse.

At det meste sitter i fingrene er jeg enig i, og jeg synes det viktigste er å prøve og teste seg fram..

Men matching av treverk er viktig - opplagt!

Link to comment
Share on other sites

Personlig har jeg aldri hørt noen særlig lydforskjell i instrumenter som jeg kunne spore til treverk, og jeg har heller aldri hørt noen gode blindtester der det faktisk har vært vesentlig forskjell. Tight halslomme er nok en god idé, men typen treverk synes jeg har lite å si for lyden så lenge instrumentet er godt konstruert.

Link to comment
Share on other sites

Hm. Tolker litt her nå, altså. Mener du at det ikke var lydforskjell på den blå GL femstrengsbassen/Indonesia jeg handlet av deg og den grå USA- modellen? Spesifikasjonsmessig er jeg enig i at det ikke skulle være forskjell, men min opplevelse er at det er det. Helt klart, og det hadde jeg ikke egentlig forventet. Spillemessig sett var de ganske like.

Link to comment
Share on other sites

Jeg pleier heller å se på hva jeg har bruk for. Jeg har hatt basser fra 1000kr og oppover. Jeg har nå to basser som nye koster over 10000. Samtidig koster den bassen jeg øver mest på hjemme ca 2000kr og er laget i Indonesia. Jeg har ingen MIA, men har CIJ og AIA. Jeg har en partso gitar med MIM hals. Etter min mening sier disse tingene lite.

Du må selv opparbeide deg erfaring nok til å forme preferanser. Det hjelper lite å kjøpe en MIA P-bass hvis det du egentlig trenger er en J-bass eller en aktiv Warwick med humbuckers.

Jeg spurte fordi jeg lurer på hva andre mener, ikke for å få tips. Jeg har spilt bass i omtrent 45 år så jeg har nok mine preferanser :-)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.