Web Analytics
Jump to content

Akustisk gitar med piezo stolpickup


Hank Annicke Noe

Recommended Posts

Sitter her nå for å debriefe etter et arragement, og ser på Grammy Awards. Ser mange stjerner (country) blir akkompangnert av kassegitariser med diverse og sikkert dyre piezo-systemer. Det er lett å håndtere på scenen både for musiker og lydtekniker, men for meg som sitter hjemme i stua og lytter, så låter dette papp, halvelektrisk etc.

jeg vil sammelikne det med den gang de prøvde å lage portable pianoer: les. Fender Rhodes, Wurlitzer osv. Det nærmeste de kom på den tiden var vel Yamaha Stage Piano, som forstatt for meg låter papp i forhold til original vare.

Kan det være så vanskelig å mikke en akustisk gitar på en proff måte i 2013? Jeg forstår at det er enkelt å plugge gitaren rett i DI-boksen,

men bare så det er sagt: Ingen akustisk gitarist får komme inn i studioet hvor jeg jobber med en jack-plugg.

Jeg kjører konsekvent XY-stereo foran gitaren. Det funker også på scene. Vi har gjort det flere ganger.

Diskusjon er velkommen :)

Hilsen Hank.

Link to comment
Share on other sites

Hei Hank

Du har rett, men du glemmer en liten ting, feed back.

For å få skikkelik akustisk lyd setter en gjerne opp XY som du sier. Vi har selvfølgelig valgt skikkelige kondensatormikker. Vi stiller inn, og får tidlig besøk av et ekstra bandmedlem, Feed Back. Feed back er forøvrig ei dame, totalt uberegnelig. (egget er lagt)

Vi stiller så lavt at faren min hadde hygget seg, and when the drummer kics in............ Trommer og lydløs gitar er ikke mi greie.

Det samme er med akustisk piano. En ender opp med mikker inne i kassa og spikerpianolyd så det holder.

Vi er Herrer i beste Rock`n roll alder, har alltid vært det og vil alltid være det.

Hurra for piezo, Supertramp pianolyd og øresus.

1249730959.jpg

Etter å ha lest avisa forstår jeg at du trenger masse debrifing........

Espen

Link to comment
Share on other sites

Kondensatormik live kan gå veldig bra, det. Har sunget utrolig mange timer i en Technics kondensatormikrofon.

Det spørs jo litt hvor kresen man skal være. Selv synes jeg at jeg får gode opptak, riktig ikke live, med å kombinere internt piezo med en mikrofon foran gitaren. Trolig vil løsningen framkalle sprutbrekninger hos andre som er mer kresne, men som sagt, med mine skruferdigheter synes jeg det blir aldeles glimrende gitarlyd.

Link to comment
Share on other sites

Kondensatormik live kan gå veldig bra, det. Har sunget utrolig mange timer i en Technics kondensatormikrofon.

Det spørs jo litt hvor kresen man skal være. Selv synes jeg at jeg får gode opptak, riktig ikke live, med å kombinere internt piezo med en mikrofon foran gitaren. Trolig vil løsningen framkalle sprutbrekninger hos andre som er mer kresne, men som sagt, med mine skruferdigheter synes jeg det blir aldeles glimrende gitarlyd.

Jeg tenkte nå på foran en kassegitar da, men jeg har sett det brukt kom jeg akkurat på, for eksempel hos de glimrende Union Station: http://www.youtube.com/watch?v=vaiT2ignyEc

Både akustisk og steel bruker en form for kondensatormik ser det ut som. Hvordan de unngår feedback er jeg usikker på, men det vet sikkert noen liveteknikere bedre enn meg. :)

Edited by Heilage
Link to comment
Share on other sites

Nå nevnte ikke jeg kondensatormikrofon. Det går også bra å lage XY med to f.eks. Beta 57, eller live, kanskje bare en mono dynamisk mikk.

Det gir i alle fall mer ekte akustisk gitarlyd, men ja, gitaristen må finne seg i å stå på en bestemt plass.

Til EspenP: Jada, Supertramp og Wurlizer er konge. Men Rhodes og Wurlizer ble introdusert som piano, med det ble jo to andre fantastisk herlige instrumenter.

Og så fant du showet på f-b.no ser jeg :)

Edited by Hank Annicke Noe
Link to comment
Share on other sites

Mikking av akustisk gitar fungerer greit i noen sammenhenger, kanskje særlig i studio.

Men det betinger at man bruker en førsteklasses mikrofon, gjerne en stormembran kondis, for å oppnå den "mer ekte akustisk gitarlyd" som enkelte savner.

Men jeg forstår ikke den nedvurderinga av piezo pickup som gjenspeiles her :blush:

Det finnes da en rekke slike pickuper som gir fortreffelig lyd, særlig fra scenen. Koblet til en forforsterker med litt equalizing muligheter, kan man få akkurat den gitarlyden som passer i lydbildet :)

Har god erfaring med piezo pickuper i flere gitarer:

 • en 12-streng Ibanez 312 med Highlander element + preamp (installert av Geir Falck, tidligere Tre45, Trondheim)
 • en Gibson J-45 med L R Baggs element + preamp (original montert)
 • en Gibson Hound Dog med Fishman resonator element uten preamp (original montert)

Hound Dog'en er den eneste som kan være litt vanskelig fordi resonatorgitarer hyler lettere enn vanlig akustiske. Siden den ikke har innbygd preamp, trenger den også en extern forforsterker av passe kvalitet.

Egentlig rimelig enkelt å justere god, ønsket "akustisk gitarlyd" fra alle 3.

beste hilsen,

_________

GAu

Link to comment
Share on other sites

Enig med GAu her jeg altså. At man får enda mer autentisk, akkustisk lyd med en god mikrofon, selfølgelig, men jeg er ikke enig i at gode piezo-systemer låter elektrisk. Spiller til daglig på en Takamine med deres CT-4B pickup/preamp-system, og det synes jeg låter helt krem. I en studiosetting ville jeg nok kanskje brukt mikrofoner neste gang og blandet med piezosignalet, men i en livesetting synes jeg det låter akkustisk og fint i massevis

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kina-gitarer har jo økt betraktelig på kvaliteten sist årene, og det skyldes nok produksjonsteknologi som er blitt mer presis og produserer høyre kvantum til billig pris. I tillegg til veldig billig arbeidskraft. Men når man nærmer seg 10k, så er det en del "trygge" alternativer der ute fra Martin, Furch, Taylor 110, Cort, Ibanez etc som jeg ville vurdert fremfor Morgan og HB. 
  • Du kommer mer enn langt nok med 15W rørforsterker og et 1x12 kabilett.  Blir det for lite, kan du selge kabinettet og kjøpe et 2x12 istedenfor - du fyller rommet noe bedre da   Jeg har ikke prøvd PRS'en men den får mye gode tilbakemeldinger, og skal være en meget allsidig amp. Må hvertfall ikke la deg lure av styrken på forsterkeren! Har en 15W røramp som lett holder tritt med min Marshall JVM på 50W volummessig, og spesielt i 25 kvm, som ikke er så veldig stort rom. Du blir nok ikke skfufet Ellers har Marshall DSL20 og ENGL Fireball 25 fått mye bra tilbakemeldinger, så du har mye å velge blant hvis du vurderer alternativer. 
  • Dette kan jeg ikke, så ønsker ikke å uttale meg på pris. Men har inntrykk av at mange er villig til å betale "ekstra" for gamle og vellbrukte Gibson-gitarer, så tror nok man bør forvente mer enn hva en nyere i god stand koster. Alltid noen som er interessert i sånt. 
  • Hei.En nyere brukt standard i god stand går for ti-tolv tusen.Så kan man begynne å trekke fra for båndslitasje,reparert halsbrudd,finish, osv.Det er heller ingen fordel at originale deler er byttet ut.Så det spørs  hvordan den er å spille på,(halsprofil,setup,lyd...) dvs. om kjøperen liker den,og er villig til å betale det du forlanger.Og som alltid i en annonse:Bilder,bilder,bilder.. (En brukt Special går for 6-7 tusen og dette er veldig gode gitarer,de er bare ikke så forseggjort som Standard med blank lakk,binding,inlays osv.) Skal kjøperen ha en SG,velger han/hun en gitar i god stand eller en som er modifisert og med reparert halsbrudd?Hmmm.... Tror ikke du får mer enn 5.000,men du kan jo prøve med 7. Lykke til 🙂
  • Hei Noen erfaringer her? Postivt? Negativt? Er kabinettet stort nok for et 25kvm øvingslokale? Spiller stort sett rock, metal og mye forskjellig mellom. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.