Web Analytics
Jump to content

Spille opp til dans osv - Hva er essensielt å kunne?


Defo

Recommended Posts

Hei!

Noen som kan ramse opp hva som essensiellt å kunne spille om jeg skulle finne på å spille opp til dans, bryllup og lignende en gang i framtiden? Hadde vært greit å få en oversikt over hva jeg bør lære meg som folk ser på som grunnleggende ting enhver gitarist skal kunne spille...

Takker :)

Link to comment
Share on other sites

Hva en bør kunne kommer vel helt an på bestillingen... så vidt jeg vet finns det vel ikke et spikret standardrepertoir av låter som passer til enhver samling med danselystne mennesker. Alder, profilen til stedet en spiller på etc., spiller inn på låtvalget...

Eneste tipset jeg kan komme meg er å lære seg å spille innen mange forskjellige stilarter og tonaliteter. Utvid sjangerforståelsen og gehøret.

Edited by Truckstop Chuckie
Link to comment
Share on other sites

Ja, her må man nok spørre om sjanger før det er mulig å svare vettugt, tror jeg.

Personlig har jeg danset swing (ja, vi som er blitt noen år synes ikke det er flaut) til AC/DC, Status Quo og diverse svensk dansbandmusikk (som KUN egner seg til dette, IMHO), mens folkedans av type polka og reinlender nok krever folkemusikk. Der er gjerne gitaren benyttet mye til backbeatkomp. Osv, osv.

Link to comment
Share on other sites

Diverse Creedence?

Jau det ville jeg satset på og. Samme hvor vi spiller med "dansebandet" vårt så er det creedence, stones, clapton, elvis, cash og slik som gjelder. Spiller du ikke det så spør dem etter det til du spiller det. Dette er da type samfunnshus-fester. Kan dra frem litt hardere greier som ACDC når folk blir litt fulle, men kommer du med det for tidlig går de og klager til lydmann blir grå i håret. Gammal køntri er stikkordet!

Link to comment
Share on other sites

Takk for svarene! :) Har vel kommet fram til:

Vals - finnes det mange typer her? Hva kalles den tradisjonelle valsen?

Swing - Creedence, Dire Straits?

Blues - Texas shuffle?

Det her er vel det mest essensielle?

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Spelar ikkje sjølv, men var lyd mann ei tid.

Jobba med nokre ungdomar som fekk seg dansefest jobbar.

Dei hadde øvd inn diverse stilartar, men noko skurra for meg. Særleg rytmisk.

Fekk på plass nokre danseglade/dyktige ungdommar til å prøvedanse....

Dei fekk då klar tilbakemelding på kva som var "feil", enten det var med Creedence eller reinlender.

På dansefest er det rytme som er viktig, trur eg ....

Kom på ein ting til.

Det nyttar ikkje å "distansere" seg frå danseband sjangeren når ein først står der på scena.

Om ein eigentleg likar best heavy/jazz så er det greit, men dei som betalar for å få "dansemusikk"

skal også ha valuta for pengane.

På musikklinjene på vgs er det eit fag som heiter musikkformidling. Viktig pensum for alle på ei scene.

Edited by sveinp
Link to comment
Share on other sites

Vals - finnes det mange typer her? Hva kalles den tradisjonelle valsen?

Èn eller to valser er greit å ha til de få gangene det blir etterspurt (og i bryllup). Ellers er det ikke så viktig. Jeg har kun spilt vals èn gang på 2 1/2 år med relativt aktiv spilling.

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Spelar ikkje sjølv, men var lyd mann ei tid.

Jobba med nokre ungdomar som fekk seg dansefest jobbar.

Dei hadde øvd inn diverse stilartar, men noko skurra for meg. Særleg rytmisk.

Fekk på plass nokre danseglade/dyktige ungdommar til å prøvedanse....

Dei fekk då klar tilbakemelding på kva som var "feil", enten det var med Creedence eller reinlender.

På dansefest er det rytme som er viktig, trur eg ....

Jepp, og dermed som andre har nevnt i tråden her: Sjangerkunnskap.

Man kan si hva man vil om svensktoppar, men spilt av riktig band, fylles dansegulvene. Danseglade folk jeg har snakket med gjennom årene sier stort sett det samme. Skal de danse, skal det aller helst være til svensktoppar, ikke nødvendigvis pga. låtene, men takten og "svingen" i veldig mange av svensktopplåtene.

Når det er sagt, kan man selvsagt finne andre låter som er dansbare også. 50-60 talls rock og pop er ofte veldig gangbar vare. Selvsagt nyere ting også.

Det avhenger jo også selvsagt mye av hvilket publikum man spiller for. Også i bryllup. Jeg har faktisk spilt i bryllup der vi endte opp med å spille Manowar!

Link to comment
Share on other sites

Min erfaring er at om man spiller i bryllup, 50-års-lag og liknende ting, der det hovedsaklig er en god blanding av voksne mennesker, er tingen å få til en god balanse mellom gode, dansbare swinglåter, og gode, gamle, norske rockelåter som alle kan. God balanse er i dette tilfellet litt overvekt av danselåter.

Swing danses godt til Creedence, Dire Straits, Eagles, Status Quo og dænsebænd, men det aller meste funker egentlig.

Gode rockelåter er kjente låter av DumDum Boys, kanskje noe Jokke, Marius Müller, De Lillos o.l.

Pass dere for ballader. Dem går det ikke mange av på en kveld! Vær også forberedt på at det å spille i bryllup ofte er en kjedelig affære. Folk har spist mye mat og kake, det blir mye rare pauser pga kakeskjæring, gjester som har bidrag og ting og tang, og folk er ikke alltid danseglade. Finnes unntak selvsagt, men erfaring tilsier at de fleste er kjedelige. Imidlertid, om man får et godt rykte (folk kjenner igjen god musikk også på dårlige fester) og er litt om seg så kan man også spille i års-lag, firmafester og privatfester, og dette er noe helt, helt annet. Her er det nesten garantert hæla i taket og kjempestemning, og her kan man ofte tippe vekta litt mer over på de gamle klassiske rockelåtene, og det er ofte også åpning for litt mer moderne musikk og tyngre musikk.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hei,  noen som vet hva denne gitaren er verdt?
  • Hei,  noen som har greie på hva en slik gitar er verdt?
  • Nybegynner her. Arva akkustisk, Ibanez hel-tre fra familie noen genrasjoner tilbake og klimprer, med andre ord nybegynner. Jeg bruker youtube og lærer meg låter jeg liker og det dukker opp spørsmål underveis som jeg ikke vet hvor jeg skal sende. Dermed endte jeg her. Kanskje finner jeg svar eller kanskje kan jeg da spørre og bli klokere=) Målet må bli å oppgradere til elgitar etterhvert da mange av mine favoritt-band har så sjuke gitarsoloer som jeg har sjukt lyst å spille selv! litt hårete mål, men det må til. Gleder meg å bli en del av dette og forhåpentligvis lære av det som står allerde eller fyre av noen merkelige nybegynnerspørsmål som andre i tillegg til meg kan lære av
  • PS, forumet ble egentlig nedlagt for 2 år siden. Av en eller annen merkelig grunn lever det fortsatt, men det er grunnen til at det er ekstremt lav respons her. Utrolig nok havner jeg tilbake her, hver gang jeg googler reviews eller gitarutstyr på norsk. Viser hvor mye historie og kunnskap som ligger lagret her. 
  • Jeg har aldri polert noen av mine gitarer. Tørker de bare av med en bomulsklut ved behov Litt fukt er fint hvis det er mye svette etc på lakken.  Ellers har jeg brukt Dunlop sin lemon oil til å rense ebony og rosentre gripebrett i kanskje 10(+) år? Jeg har kun kjøpt denne flasken, og jeg har fortsatt 1/3 igjen i flasken - har ca 8-10 gitarer til enhver tid. https://evenstadmusikk.no/dunlop/1025860/dunlop-6554-lemon-oil-4oz   Veldig fornøyd. Smører på, venter 1 min - skraper med et gammelt kredittkort - tørker av med bomull-pads og rask runde med tørkepapir for på fjerne overflateoljen. Får vekk det meste av skit på denne måten. Husk at den ikke er til smøring, men til rensing - smører du for mye kan det ha negativ effekt på bånd og inlays. Den etterlatser seg en mørk "behandlet farge" selv ved minimalt med olje, jeg bruker det ca en gang i året per gitar - eller sjeldnere. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.