Web Analytics
Jump to content

Er det noen som kan være snille og forklare diminished arpeggioer og dimininshed skala?


scarcarous

Recommended Posts

Hallais folkens!

Jeg har sett litt rundt på Wikipedia og lest litt om diminished skala og arpeggios, men siden det er et helt nytt tema for meg er det litt vanskelig.

Noen som kan forklare litt basics om det og forkalre hvordan man bygger opp dim. akkorder/arpeggioer og kanskje basic dim skala?

Takk på forhånd! ^_^

Mvh.

Oscar :)

Link to comment
Share on other sites

Dim Akkord: Tonika + liten ters + liten kvint (Bare små terser)

Dim skala består av bare små terser

Eks: C- Dim skala:

C - Eb - Gb - A - C - osv

E------------------------------14-17-20--------

B------------------------13-16---------

G------------------11-14-----

D------------10-13---------

A-------9-12--------------

E--8-11--------------------

Edited by Johannes Nupen
Link to comment
Share on other sites

Ikke glem følgende:

Når vi i Norge sier "spell en dim-akkord'a!", så mener vi at du skal spille en forminsket treklang med dobbeltforminsket septim. Altså fire små terser oppå hverandre. Slik at du får en slik oppbyggning: 1 b3 b5 bb7.

(Merk at en dobbeltforminsket septim låter helt likt som en sekst).

i C vil blir det slik: C Eb Gb A - altså legger du bare til det neste trinnet i dim-skalaen som beskrevet over.

Mens i USA/England mener man kun en forminsket treklang, slik som Johannes beskrev i den første posten.

Ikke all verdens forskjell, men verdt å huske på. :)

En dim-skala (slik jeg har lært og brukt den) består IKKE av bare små terser, men består av annethvert helt og halvt trinn - også kalt en oktatonisk skala

(Fant noe info på Wikipedia.)

I C blir det slik: C-D-Eb-F-Gb-Ab-A-H-C.


e|----------------5-7-8---------|
B|---------6-7-9----------------|
G|--5-7-8-----------------------|
D|------------------------------|
A|------------------------------|
E|------------------------------|

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Riktig PerA, den kalles vel hel/halvtone-skala. Det som er artig med den (og en del andre litt sære skalaer) er det at den er horisontal parallell: det vil si at hvis man tar utgangspunkt i grunntonen (f. eks en A, 5. bånd) og deretter flytter den (mønsteret altså) en liten ters opp eller ned (altså fra en A til C, 5. til 8. bånd eller fra A til F#, 5. til 2. bånd) har man akkurat den samme skalaen, den inneholder akkurat de samme tonene. Slik kan man få veldig god oversikt over gitarhalsen og kanskje en artig improvisasjon som ikker er låst til ett mønster på samme sted.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Hel-halv og halv hel er fantastiske skalaer til å improvisere og leke med.

Scott Henderson er en røver til å bruke halv-hel på dominantakkorder.

DET LÅTER FETT!!!

Hel-halv funker på dimakkorder og er kult på moll7-akkorder.

Lenge leve dimskalaen.

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Jeg er total nybegynner siden jeg begynte å spille i høst, men har en formening om at denne låten går mye i deminished skala.

Ta å arrester meg hvis jeg tar feil. Det er Billy Cobham med band, og dette er vel neppe musikk dere liker.

Låten må hentes fra spotify. Søk opp følgende: Billy Cobham. -Finn album paradox. Låten heter "Myohmyohyeoye" og en annen er "Jam O`james" på samme album m.flere. Tror det er mye deminished her?

Hilsen Hans

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Jeg er total nybegynner siden jeg begynte å spille i høst, men har en formening om at denne låten går mye i deminished skala.

Ta å arrester meg hvis jeg tar feil. Det er Billy Cobham med band, og dette er vel neppe musikk dere liker.

Låten må hentes fra spotify. Søk opp følgende: Billy Cobham. -Finn album paradox. Låten heter "Myohmyohyeoye" og en annen er "Jam O`james" på samme album m.flere. Tror det er mye deminished her?

Hilsen Hans

Hvorfor skulle vi ikke like sånn musikk?

Det er jo dødskult!! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.