Web Analytics
Jump to content

Akkorder og durskala spørsmål


Black Anger

Recommended Posts

Spørsmål. Har spilt gitar for meg selv i snart 14 år. Er en voksen kar som plukket opp gitaren i en alder av 32,så det naturlige talentet var aldri der,hehehe.

Spiller for det meste riffbaserte låter. Men har i det siste begynt å sett (mere) på akkorder og skalaens innhold og oppbygging (om man kan si det).

Så har sett mye på Steve Stine sitt opplegg på YouTube.

Så det jeg lurer på i denne omgang er, kan man si att en sang er skrevet i F#m? Eller blir det egentlig A-dur iom F#m er den sjette akkorden i A-dur? 2: Om man lager en låt i feks C-dur,kan/må den da kun inneholde C-Dm-Em-F-G-Am-Bdim? Er jeg helt på bærtur? Takker for svar

Link to comment
Share on other sites

1: F#m er paralellmoll til A men vi sier låta går i F#m. i klassisk musikk opplyser de ofte veldig flinke med slikt, noe å ta med seg i rockebransjen, det kunne f eks ha stått på coveret: Smoke on the water (G major)

2: Musikkpolitiet har veldig liberale lover i dag: I en toneart så har du parallmoll, subdominant, tonika osv. det er greit som oppbygging av låta. Utover det er allt lov, det er bare du som bestemmer hvor mye "samtidsmusikk-preg" låta skal ha.

Edit: Begynnte ikke Cris Rea å spille gitar rundt 32 også da?

Edited by jonta
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ingen regel uten unntak, men hvis du sjekker hvilken akkord sangen slutter på, så vil du i de fleste tilfeller finne ut hvilken toneart sangen "går i".

Ellers er det ikke mye feil i det som allerede er brakt på banen. Husk at sanger kan modulere, altså skifte toneart underveis, og det kan være en artig øvelse i en del tilfelle å diskutere om man bare "låner noen ekstra" akkorder eller om det er en "ekte" modulasjon.

Gode spørsmål du stiller, men tror kanskje slike spissfindigheter jeg viser til her i forrige setning er noe det er like greit å la ligge en stund til. Hensikten er altså å si noe om at det ikke finnes noen eksakte grenser her, det kan være forskjellig syn på ting, forskjellig teoretisk utdannelse/forståelse og så videre.

Som Jonta har vært inne på, så er regler til for å brytes. Innen klassisk funksjonsharmonikk har det jo for eksempel vært dødssynd å bruke en subdominant etter en dominant, men det gjøres jo av mange i dag, uten at noen får mark av det. (Bortsett fra sånne som meg, men det er en annen sak)

Forklart på en annen måte, hvis sangen går i G- dur, så bruker man akkorden D, som er dominanten, og så rett etterpå akkorden C, som er subdominanten. Det er ikke vanskelig å finne eksempler på det i flere sjangre.

Link to comment
Share on other sites

Husk at sanger kan modulere, altså skifte toneart underveis, og det kan være en artig øvelse i en del tilfelle å diskutere om man bare "låner noen ekstra" akkorder eller om det er en "ekte" modulasjon.

Dette kalles b.l.a. for gand prix effekten, da den var mye brukt i typiske melodi grand prix låter: Mot slutten av sangen, så spilles siste vers eller refreng i en heltone høyere.

Link to comment
Share on other sites

Det der var så barskt at jeg håper jeg slipper å høre det igjen. - Noensinne!

Det høres litt ut som om det er skjult en Casio synth i skallet til et Steinway flygel (trodde man kun fant slikt på Andys Pub og andre pianobarer...).

Men cheese faktor til tross, Foster har seriøst levert brilliant arbeide (f.eks Airplay). Og den (medfødte?) musikalske begavelse (toneøre) er vel av den sjeldne sort.

Her en arkivperle fra det glade vaselinfilter-tiår:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.