Web Analytics
Jump to content

bVII (?) i en Akkordprogresjon


Faktor

Recommended Posts

Em - C - D - F

Her er det diatonisk Gdur/Em frem til F. Er det en riktig måte å se F som en bVII (Gdur) eller bII (Em)?

Har ikke sett så mye til dette i andre sanger, men jeg syns det høres ganske fint og svevende ut.

Kalles det å låne en akkord fra forrige trinn på kvintsirkelen?

Bare nysjerrig...

Link to comment
Share on other sites

Hva med C? Må bare innrømme at jeg ikke er helt sikker på hva du spør etter. For du skal i utgangspunktet være festet til en toneart. Og den tonearten gir deg romertallet på akkordene.

I Cm er den rekken III - I - II - IV. Uten at det hjelper deg særlig når tonaliteten ikke stemmer. Prøver bare å finne ut om du er sikker på tonearten. Akkordene sier ikke mye uten melodi. Jeg ville sagt G, med tanke på C og D. Er det en mixolydisk G, så er F VII uten andre fortegn. Kanskje er det slik du tenker? Har ingen instrumenter i nærheten, som jeg helst skulle hatt for å friste frempå med variasjoner. Hva tror du? G mixolydisk, kun i forhold til F altså, men dog...

Link to comment
Share on other sites

Hmm ja det var noe liknende jeg tenkte meg.

Men som jeg sa er tonearten, melodi og akkorder i Em/Gdur frem til den F dur akkorden. Da blir det som du påpekte en slags G miksolydisk. Men er forholdet Fdur akkord til tonearten G, uttrykkt i romertall, bVII?

Det jeg spør om: er det vanlig å låne på denne måten?

Link to comment
Share on other sites

helu!

i satslære noteres utsving i parentes som regel,

C - F - D7- G - G7 - C

I IV (V I) V7 I

uten at det står hvilken toneart man svinger til, det må man liksom se selv. nå gir jo D7 - G en veldig G-dur følelse, ikke like greit når det bare er en akkord som her.. når det er snakk om modulering blir det ofte brukt som du sier euph, (V=I) feks.

Link to comment
Share on other sites

hmm, vi brukte begge deler, men aller mest funksjonsnoteringer. nå var det jo også notebildet i tillegg, så det var jo forsåvidt ikke noe problem å finne ut hvilke akkorder det var snakk om. men vi ble iallefall lært at vi ikke trengte å notere hva den nye tonearten var ved utsving, bare ved modulering.

Link to comment
Share on other sites

Ah jo har vært borti det ja. Har bare ikke hørt funksjonsnotering. Men hvis du hadde giddet og lage en liten post på tips&tricks om det så hadde det vært gromkult.

Gammeldags med romertall sier du Peri? Hvorfor det?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
  • Via dette så endte jeg istedenfor opp med dette.   
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.