Web Analytics
Jump to content

Kobling av bryter, står helt fast


Recommended Posts

For første gang på mange år står jeg helt fast på hvordan jeg skal koble en microbryter. Enten har jeg kjørt meg helt fast, eller så har jeg feil bryter.

Vel, regner med at de fleste her fikser dette på strak arm i fylla, så her er forklaringen.

Jeg vil bruke denne bryteren til å velge mellom to pickuper i en gitar. Bryteren har tre posisjoner, og jeg vil ha det koblet slik-

1- den ene pickupen

2- begge pickupene

3- den andre pickupen. Så langt, ikke noe sært i det hele tatt.

Det er det jeg vil kalle en dobbel vender med off- posisjon.

Mikrobryteren jeg har kjøpt av den lokale delepusheren til en vanvittig pris, er slik:

Denne har som sagt tre posisjoner, og kobler slik:

Posisjon 1:

1,3, og 2,4

Posisjon 2:

Off

Posisjon 3

3,5, og 4,6

Jeg har forsøkt å tegne opp både "positiv" brytning, der man kobler sammen, og "negativ", der man kortslutter ledere for å koble ut, men klarer rett og slett ikke å finne ut av dette.

Hjææælp! Skal bruke gitaren på jobb på torsdag!

Link to comment
Share on other sites

Såvidt jeg kan forstå har du en DPDT on-off-on -type bryter. Hvis så er tilfelle kan den ikke brukes til den til pickupbryterfunksjonen som du ønsker. Du kan bruke den til å velge den ene eller den andre pickupen (med begge av i midtstilling), men ikke begge. Jeg ville tro at de fleste gitarsjapper med respekt for seg selv kan selge deg en "ordentlig" pickup bryter, ala den man vanligvis finner i en Gibson/Fender.

(FYI: En mikrobryter er noe helt annet enn det du har... Det er ikke en bitte-liten bryter, men en type momentær bryter som oftest brukes til posisjonsfølere og slikt)

DJ

--

Edited by DrJustice
Link to comment
Share on other sites

slik jeg tenker en sen lørdagskveld så må du bryte mot jord for å få til pickupvalg med "en/begge/den andre" ved hjelp av en DPDT on-off-on.

for å bryte mot jord må du styrke eller isolere signalet, sånn at den kortsluttede pickupen ikke laster ned den andre i ytterposisjonene. dermed får du "en/begge/den andre" i stedet for "ingen/begge/ingen".

bufdpdtonoffonimg4413.jpg

pickupene er lengst til venstre, og jacken er til høyre. jord går langs midten, buffre er trekanter og de to motstandene innimellom isolerer pickupene sammen med bufferet. valg av buffer gjøres ut fra hva som er praktisk, veid i forhold til hvor bra det skal låte. dette er altså aktive kretser, som krever strøm ombord. man trenger bare halve bryteren, vist i midten av gullappen.

dette bør funke, men blir det ferdig til torsdag? får du sporet opp en vanlig on-on-on-bryter i stedet?

Link to comment
Share on other sites

det blir travelt hvis det må freses hull til 9V-batteri og bygges gig-sikkert kretskort til bufferene til torsdag! :lol:

den vanlige SPDT on-on-on-bryteren som vist i Maurauder-figuren er bedre på alle måter

Link to comment
Share on other sites

Jeg trodde at jeg hadde oppgitt nok info, og har flere ganger survet over at forumbrukere oppgir for lite informasjon. Nå går jeg i samme fella selv. :blush:

Dette er snakk om en Ibanez Talman, der det sitter en singlecoilpickup fra før, med aktiv elektronikk etter, og så har jeg lyst til å sette inn en piezopickup under stolen i tillegg. Så er da planen at man kan bruke enten den ene eller den andre pickupen, eller begge to samtidig. Det siste er ikke noe hokus pokus, men vanlig på en gitar. Den eh, "lille bryteren" er valgt fordi jeg vil at dette skal være oppunder usynlig, slik at bryteren kan betjenes ved å stappe en finger inn i lydhullet på gitaren. Ellers hadde jeg forsøkt meg på en vanlig gibsontype bryter.

"jobben" på torsdag er vel egentlig ikke kjempekritisk i forhold til denne gitaren, men den hadde passet godt.

Jeg har vært så frekk at jeg har engasjert et forum til, der det også er en mengde dyktige folk,(Vintagegitar.no) og har fått følgende lovende forslag:

Høres ut som en DPDT switch. Du trenger bare bruke den ene siden (1, 3 og 5)

Legg inn jord på 3 og pickupene inn på 1 og 5. Fra 1 og 5 går de videre til volum pot.

I mitterste stilling går begge da direkte til hver sitt pot, mens i stilling 1 og 3 så jordes signalet for respektiv pickup.

Ser ut som en løsning for min del. Er bryteren feil, får jeg bare forsøke å skaffe en annen. Buffere og ting og tang er slik jeg ser det unødvendig. Skulle det vise seg at det ikke er lydmessig kurant å bruke begge samtidig, kan jeg sikkert klare meg med en enkel vender.

I kveld har jeg rigget til et potmeter, koblet opp som en balansekontroll, og så får vi se om det funker. Setter på strenger i morgen.

Tusen takk for engasjementet!

Link to comment
Share on other sites

OK... Hvis den piezopickupen også er aktiv må det i verste fall mikses resistivt og AC-kobles. I beste fall kan du slippe unna med å bare koble begge pickupene rett på en SPDT on-on-on bryter (blir som i skjemaet over). Gitarist.no har en liten bryter som kan brukes her (riktignok til gitardelpris... ;)).

Det kan argumenteres for at det bør AC-kobles og mikses - det kommer an på elektronikken som er involvert. Men du kan trolig prøve en enkel direkte kobling uten at noe tar fyr og eksploderer :)

DJ

Edit: Castor endret posten sin mens jeg tastet dette svaret... Jeg kan se potensielle problemer med metoden til Vintagegitar-folket, medmindre jeg ikke skjønner bæret av hva de mener... slik jeg forstår koblingen må du manage pickup-switchingen ved å også passe på volum pottene, og det vil likevel skje ting med nivåene når du switcher.

--

Edited by DrJustice
Link to comment
Share on other sites

Jeg finner ikke tråden på Vintagegitar.no :unsure:

Problemet jeg tenker på ser du sikkert på skjemaet under (tonekontroll er ikke tegnet inn). Hvis den ene av pickupene er valgt ved at f.eks. 1 og 5 kobles sammen må vol1 stå sånn ca. på midten for at ikke lyden skal bli borte og det vil bli en reduksjon av volumet for den valgte pickupen. Mulig jeg er på jordet m.h.t. tolkning av forslaget i tråden som jeg ikke finner..


pup1
+---MMM---+------------+
| | # vol1
| | #<------+
| 1 o 5 # |
| ---o---+ | |
| 3 o | -+- |
| | -+- +-------> ut
| | |
+---MMM---o------------+ |
| pup2 # vol2 |
| #<------+
| #
| |
-+- -+-

DJ

--

Link to comment
Share on other sites

Det forslaget virket ikke. Fant det ut når jeg begynte å studere det.

Jeg droppet hele bryteren, og satte som et forsøk inn et potmeter som jeg har koblet opp som en balansekontroll. Det viste seg å være ganske lurt, fordi output fra piezoen er såpass mye høyere enn fra singlecoilen. Skulle jeg ha satt inn bryteren, måtte jeg ha rigget opp volumkontroll på den ene pickupen i tilleg. Nå kan jeg "sette nivået" med singlecoilen, og bare "trimme inn" ønsket mengde diskant fra piezopickupen. Det holder med ekstra knotter på denne gitaren. Det aller beste hadde sikkert vært en mer avansert elektronikk, men det er grenser for hvor mange knotter og penger man skal hive inn i en relativt rimelig kassegitar.

Når jeg blir ferdig, blir det billedtråd. :)

Link to comment
Share on other sites

puswitch.jpg

Tidenes dårligste tegning, men man skjønner hva jeg mener. Dette tror jeg i teorien bør fungere bra, at man i utgangspunktet har begge pickuppene koblet direkte på utgangsjacken, og bruker switchen til å fase ut/kortslutte dem i on-posisjonene, og lar dem være som de er i off-posisjonen.

Link to comment
Share on other sites

sånn jeg leser figuren til Gnome vil denne være "begge/begge/begge". bryteren er kortsluttet uansett hvilken posisjon den står i, med den ene halvparten på hot-siden, og den andre på jord-siden.

jeg kom på en til måte å gjøre en SPDT (eller DPDT) on/off/on til vanlig "en/begge/den andre"-pickupvelger, ved å bruke en mikrokontroller, noen motstander og kondensatorer, og to JFETer. hvis man bruker overflatemonterte komponenter (for eksempel 10F220 og SST108-feter) får man plass til hele greia limt fast på siden av en vanlig DPDT-bryter. B)

varianten fra vintagegitar (den ligger på den topp-hemmelige DIY-avdelingen) er en "ingen/begge/ingen"-variant, muligens det blir "ingen/begge/hint av den ene" hvis piezoen brukes passivt.

det er nok best med den vanlige on/on/on-bryteren, eller "blend-pot" som CastorFiber har valgt. ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
  • Hvordan drives potmeteret? Kan jo være noe mekanisk der som har hoppet av.  Alt er jo fiksbart. Spørsmålet er hva du ev. kan gjøre selv. Må du ta den til en proff, skal det jo ikke mye til før det koster mer å reparere enn å kjøpe nytt, men jeg vil si at det i høyeste grad er smart å sjekke.
  • Lurt å oppgi hvor i landet du befinner deg 😊 og eventuelt tiltenkt sjanger. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.