Web Analytics
Jump to content

Hvordan stemme et piano?


hkh

Recommended Posts

For et par uker siden fikk jeg et gammelt piano. Det er ikke helt stemt og jeg har ikke penger til å få en proffesjonell til å stemme det enda.

Noen her som har erfaring med dette?

De mørkeste tangentene har bare en streng, så det er sikkert ikke så vanskelig, men alle andre har 3 strenger per tangent. hvordan er disse stemt? Går det på overtonerekken?

Andre problemer med pianoet er en tangent som henger litt igjen etter å ha blitt trykket på, substain-pedal som ikke funker og dempe - pedal som demper ujevnt..

Satser på å få alt sammen fikset etterhvert, men det er stemmingen jeg vil ha i orden kjappest. Det andre kan vel en proffing ta når jeg har penger en gang.

Link to comment
Share on other sites

Klart det er en grunn til det!

Du kan jo utdanne deg som elektriker også, men allikevell kan du jo tukle litt med det selv! :P

Bare å prøve og feile det!

Min løsning på dette "problemet" ble et digitalt StagePiano! ;)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Om du syns du har råd til å ødelegge pianoet kan du gjerne sette i gang, men det er MYE å ta hensyn til - selvsagt skal det stemmes rent og ikke tuner-rent men temperert. Hvis skruer er røtne kan det bli for mye trykk på streng eller ramme, som kan ødelegge hele pianoet, og det kan være at strenger trengs å byttes ut. Det er flere års utdanning for piano-stemmere... :)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Nåh, så utrolig komplisert er det dog ikke!

Et vanlig piano er en forbruksgjenstand, og det må holdes ved like! Et gammelt og slitt piano som ikke har fått oppmerksomheten det trenger ved jevne mellomrom lar seg ytterst sjelden stemme tilbake til som om det var nytt. Er filten slitt, skruene slakke og strengene mistet sin spenst, så er det bare å gjøre om pianoet til et øvingspiano; uansett hva du pøser på med av penger blir det aldri god lyd i det igjen. Hvis pianoet høres ut som om det er hentet ut av en gammel spaghettiwestern, så er det neppe noen vits i å få det stemt av en profesjonell.

Et så slitt piano kan man naturligvis stemme selv. Ta en titt på http://piano.detwiler.us/

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jeg er lærling i faget nå for 2. år.. det med stemming av piano er ikke lett, det tok meg minst 150 pianoer før jeg begynnte å få tak i tempereringen osv.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hei,  noen som vet hva denne gitaren er verdt?
  • Hei,  noen som har greie på hva en slik gitar er verdt?
  • Nybegynner her. Arva akkustisk, Ibanez hel-tre fra familie noen genrasjoner tilbake og klimprer, med andre ord nybegynner. Jeg bruker youtube og lærer meg låter jeg liker og det dukker opp spørsmål underveis som jeg ikke vet hvor jeg skal sende. Dermed endte jeg her. Kanskje finner jeg svar eller kanskje kan jeg da spørre og bli klokere=) Målet må bli å oppgradere til elgitar etterhvert da mange av mine favoritt-band har så sjuke gitarsoloer som jeg har sjukt lyst å spille selv! litt hårete mål, men det må til. Gleder meg å bli en del av dette og forhåpentligvis lære av det som står allerde eller fyre av noen merkelige nybegynnerspørsmål som andre i tillegg til meg kan lære av
  • PS, forumet ble egentlig nedlagt for 2 år siden. Av en eller annen merkelig grunn lever det fortsatt, men det er grunnen til at det er ekstremt lav respons her. Utrolig nok havner jeg tilbake her, hver gang jeg googler reviews eller gitarutstyr på norsk. Viser hvor mye historie og kunnskap som ligger lagret her. 
  • Jeg har aldri polert noen av mine gitarer. Tørker de bare av med en bomulsklut ved behov Litt fukt er fint hvis det er mye svette etc på lakken.  Ellers har jeg brukt Dunlop sin lemon oil til å rense ebony og rosentre gripebrett i kanskje 10(+) år? Jeg har kun kjøpt denne flasken, og jeg har fortsatt 1/3 igjen i flasken - har ca 8-10 gitarer til enhver tid. https://evenstadmusikk.no/dunlop/1025860/dunlop-6554-lemon-oil-4oz   Veldig fornøyd. Smører på, venter 1 min - skraper med et gammelt kredittkort - tørker av med bomull-pads og rask runde med tørkepapir for på fjerne overflateoljen. Får vekk det meste av skit på denne måten. Husk at den ikke er til smøring, men til rensing - smører du for mye kan det ha negativ effekt på bånd og inlays. Den etterlatser seg en mørk "behandlet farge" selv ved minimalt med olje, jeg bruker det ca en gang i året per gitar - eller sjeldnere. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.