Web Analytics
Jump to content

Hvordan stemme et piano?


hkh
 Share

Recommended Posts

For et par uker siden fikk jeg et gammelt piano. Det er ikke helt stemt og jeg har ikke penger til å få en proffesjonell til å stemme det enda.

Noen her som har erfaring med dette?

De mørkeste tangentene har bare en streng, så det er sikkert ikke så vanskelig, men alle andre har 3 strenger per tangent. hvordan er disse stemt? Går det på overtonerekken?

Andre problemer med pianoet er en tangent som henger litt igjen etter å ha blitt trykket på, substain-pedal som ikke funker og dempe - pedal som demper ujevnt..

Satser på å få alt sammen fikset etterhvert, men det er stemmingen jeg vil ha i orden kjappest. Det andre kan vel en proffing ta når jeg har penger en gang.

Link to comment
Share on other sites

Klart det er en grunn til det!

Du kan jo utdanne deg som elektriker også, men allikevell kan du jo tukle litt med det selv! :P

Bare å prøve og feile det!

Min løsning på dette "problemet" ble et digitalt StagePiano! ;)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Om du syns du har råd til å ødelegge pianoet kan du gjerne sette i gang, men det er MYE å ta hensyn til - selvsagt skal det stemmes rent og ikke tuner-rent men temperert. Hvis skruer er røtne kan det bli for mye trykk på streng eller ramme, som kan ødelegge hele pianoet, og det kan være at strenger trengs å byttes ut. Det er flere års utdanning for piano-stemmere... :)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Nåh, så utrolig komplisert er det dog ikke!

Et vanlig piano er en forbruksgjenstand, og det må holdes ved like! Et gammelt og slitt piano som ikke har fått oppmerksomheten det trenger ved jevne mellomrom lar seg ytterst sjelden stemme tilbake til som om det var nytt. Er filten slitt, skruene slakke og strengene mistet sin spenst, så er det bare å gjøre om pianoet til et øvingspiano; uansett hva du pøser på med av penger blir det aldri god lyd i det igjen. Hvis pianoet høres ut som om det er hentet ut av en gammel spaghettiwestern, så er det neppe noen vits i å få det stemt av en profesjonell.

Et så slitt piano kan man naturligvis stemme selv. Ta en titt på http://piano.detwiler.us/

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jeg er lærling i faget nå for 2. år.. det med stemming av piano er ikke lett, det tok meg minst 150 pianoer før jeg begynnte å få tak i tempereringen osv.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.