Web Analytics
Jump to content

1X12 Sub til bassrigg


Recommended Posts

Jeg har kjøpt en 12" Celestion BN 300X. 300W. Planen var å sette dette i et gammelt 52 liter (innv mål.) PA. bassrefleks kab. i spon som jeg har liggende. Men, lyden blei ikke helt hva jeg hadde tenkt. Har lagt litt stoff mellom front, baffer plate og element, samt stiftet fast et gammelt teppe inni, for demping.

Jeg har fra før et 2X10" med horn, så elementet er kjøpt med kun tanke på sub/bunn. Så hva er problemet? er kassa for liten? bør jeg opp i 70-80 liter eller er spon feil materialet for en skikkelig bass kasse?

Jeg ser at 1X12 bass kasser er på 40-60 liter men disse selges vel til folk som vil spare plass og vekt. Ellers kjøper man vel heller et 1X15 på 100 liter.

Ok, planen er å kjøpe ei heltre eller krysspinerplate (hva er best?), dra bort til møbelsnekker'n å sette i gang. Så da lurer jeg på, hvor stor bør kassa være og hvor stor, er for stor, slik at det blir negativt for lyden? Jeg har en smerte grense på ca.85 liter i forhold til vekt og plass. Og hvor stor bør bassporten være? 100 cm2 ?

Jeg har også to gamle grunne håpløse 2X12 PA. Jeg kunne fjerne bakside på den ene og front på den andre og limt de sammen samt blendet den ene høytt åpningen og opn. til tweeters. Da vil jeg få ei kasse på .88 liter. Skjerer jeg av litt på lengden også så får jeg de litt mindre.

Da har jeg gratis materiale, hjørner og ferdige kasser med sort vinyl på. Og jeg blir endelig kvitt de. De gamle elementene kan jeg tjene grovt på ved å pushe de på dere på her på forumet :ninja:

Men, disse er også laget i spon.

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Hmm, ingen som har driti seg ut med prosjekter i spon...

Uansett, jeg hadde bestemt meg for kryssfiner, men så fandt jeg et gammelt furobord i kjelleren med 20mm plate, stor nok til hele kassa, furu helved må vel bli bra.

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Det var det jeg tenkte også, også blir man kvitt gammelt skrot. Fant er 30mm furuplate også så nå blir det ny benkeplate på kjøkkenet.

Hvor fikk du tak i det svarte stoffet du trakk den lille 12" kassa di med? Liker det, føler det gjør noe med lyden he-he.

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Takk Casor!

Han Tecdoktor'n på Celestion (som annbef. 3000X elementet) mener jeg bør droppe bassport, og gå for rør isteden. To ø100 X ca.340mm.

Noen om har meninger om dette?

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Sort 4" rør hentet hos røleggeren. Selvførgelig var bordplata alt for liten, jeg hadde notert 120X175 istede for 120X75 :wacko: Men snekker'n hadde noen biter med kryssfiner liggende, så da blei det fifty/fifty kryssfiner/heltre.

Jeg lurer på hvor mye lim jeg trenger til filten holder det med 2 dl?

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Det er en utbredt misforståelse at diameteren på høyttalerelementet sier noe eksakt om hvor dypt det går.

Skal du bygge basskasse som skal ned i dypet, så slipper du ikke unna grunnleggende TS-parametre for å beregne optimal kasse.

Nå har jeg matet disse spesifikasjonene inn i mitt program: http://celestion.com/productpdf.php?id=40

Det første programmet konkluderer er at dette elementet er som skapt for bassrefleks, ikke lukket kasse. So far, so good.

Programmet mener idealkassa er på 108 liter, med en bassport tunet til 47.14Hz. Men det gir etter min erfaring en kasse som gir boomete one note dypbass på grunn av romforsterkningen.

Jeg ser du tar sikte på 80 liter brutto (sånn ca). Det burde holde. Bassporten burde da være tunet til mellom 40 og 47 Hz. 40 Hz går dypere, men taper litt volum under 80 (det er alltid kompromisser). Jeg foreslår tuning på ca 43Hz. Dersom du bruker to rør på 4" diameter, så mener jeg de bør være omtrent 27 cm lange.

Jeg ser at forslaget fra Tecdoktorn var 34 cm lengde. Var det basert på 80 liters kasse? Jeg mener det utgjør en porttuning på omtrent 39-40 Hz, hvilket gir deg mer dypbass. Det kan være et godt valg, det. ;)

post-7779-0-59041900-1396425513_thumb.pn

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Er dette en dyr eller billig gitar? Hvor mye er du villig til å betale for reparasjonen? Er den dyr, eller du er villig til å kaste en del penger på det, er jo proff- svaret riktig. Hvis det hadde vært min, og det ikke er en kostbar gitar, hadde jeg forsøkt dette: 1. Belast gitarhalsen  litt, ved for eksempel å stemme gitaren en tone eller to opp. Ta det sakte, og sjekk om sprekken åpner seg. 2. Forbered deg, og ha alt du trenger klart.. Hvis det ikke åpner seg en tynn sprekk, så er det bare kosmetisk. Åpner det seg en tynn sprekk, så legger du superlim i sprekken. Han en flaske trykkluft klar, blås så på sprekken med den, og fyll på med mer superlim. Så belaster du så fort du klarer (derfor "ha alt klart") halsen den andre veien, slik. 3. Slakk strengene, og sett på for eksempel en lastestropp med passende montering i begge ender, (omtrent passe lengde har du selvsagt gjort klart) og stram opp den andre veien. Bittelitt, du skal ikke "stramme til det knaker", bare slik at limfugen får et mildt press. Det vil trolig fikse en sprekk, hvis det er en der. Er dette en pre-war Martin, er vel rådene om proff å foretrekke.
  • Er nok ikke så mye å hente for den der dessverre. Dette er en gitar som kostet mellom 1500 og 2000 kroner ny i butikk, så hvis du får en tusenlapp på Finn så er du heldig.
  • Jeg har hatt liggende en Ibanez i noen år nå, kanskje rundt 15/16 år. Vurderer å selge denne da jeg ikke har bruk for den mer. Men! Det jeg lurer på, hvor mye kan jeg selge den for? Noen få bruksmerker, men lite. Har ikke greie på sånn så derfor jeg spørr her. Legger ved bilder!  
  • Kjøpte meg en Morgan bass og en Dean Markley amp, har lyst å lære meg litt bass spilling. Stakkars nabo nå🙂
  • Ønsker å bytte en chrome covret (2 leder braided kabel) Gibson 490T pickup i en Gibson 498T pickup. Ikke nøye om den er covret eller ei.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.