Web Analytics
Jump to content

Modifisering av en gammel fiende.


Recommended Posts

Jeg har en gitar som jeg ikke liker. De som har prøvd den, har sagt at det er en av de beste eksemplarene av sorten de har prøvd, men jeg og LP-en blir ikke venner. Det er trolig mest fordi jeg er vant med bolton.

Dette er en "modifiseringstråd" som beskriver hvordan jeg forsøker å endre litt på en kurant gitar som jeg ikke er venner med. Så får vi se da, når jeg er ferdig, om det blir en ny hjertevenn eller om forholdet holder seg slik som i dag.

Dette er relativt enkle ting å gjøre, så ikke forvent avanserte og fantastiske øvelser som tar puste fra deg, men litt mer vanlig gitarvedlikehold. Det som er lett for en, er kanskje litt mer vanskelig for andre, så da er det forhåpentligvis noen som synes dette kan være litt spennende lesestoff.

Mine to store innvendinger mot gitaren er at den er daff i lyden, og at den faktisk har dårlige stemmeskruer. Jeg får ikke vettug lyd fra stock pickupsene, det låter flatt og kjedelig, uansett hvordan jeg ratter og skrur. Ratte og skru gjør jeg også når jeg forsøker å stemme driten.

Jeg har sagt, og mener fortsatt at "stemmeskruer på gitarer over en tusenlapp er nesten aldri grunn til stemmeproblemer". Det mener jeg fortsatt. Grover-skruene på Epi er ikke bra. Punktum. Nå har ikke jeg prøvd en enorm mengde, men de få jeg har forsøke å stemme har vært grusomme. Unnskyld til alle opp gjennom tiden på forumet som har sagt at "Epi Grovers er møkk", og jeg har kommet med mantraet "alle stemmeskruer på blablabla" i retur. Dere har rett, jeg har feil.

Derfor, nye stemmeskruer skal på plass. Det samme med pickups.

Det er to ting jeg liker ved gitaren. det ene er at jeg synes den er fin på en litt jålete måte. Defor blir det gull erstatningsdeler.

Det andre er at den er god å spille på. Som andre har påpekt, er den lettspilt, og båndarbeidet er prikkfritt. Det er ikke noen selvfølge på gitarer i denne prisklassen.

Finner du flere skrivefeil og slikt enn vanlig fra min side i denne tråden, er det rett og slett fordi jeg sitter her med en hånd i gips, og det er vanskeligere å skrive enn det jeg er vant med.

Slik ser altså elendigheta ut før jeg startet opp på jobben:

DSC_0598.jpg

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Spennende :)

Forøvrig enig at grover skruer ofte kan variere en god del.

Samt en slik gitar skal ha gull ;) svart med gull på en lp er jo slik det skal væra! :wub:

eneste jeg ikke liker er den typen knotter på potmeterne.. elendig å skru på, å ser "billig ut" men det er nå bare min forskrudde mening :P

Hva har du tenkt på at pickups da? har jo en god del valg når du skal ha inn 3 stykk!

Link to comment
Share on other sites

Da jeg plukket av strengene, merket jeg meg en grunn til at gitaren har vært vodn å stemme. Det er litt flaut, men jeg har faktisk aldri skiftet strenger på den. To av strengene "kneip" i nutta, og disse to er merket av, slik at jeg kan file de til passende størrelse for den blir strenget opp.

DSC_0599.jpg

Headstock med trange nutfilinger

Nå er det jo ingen grunn til å gå over stag i forhold til hva man setter på av strengeskruer. Kreavet mitt er akseptabel kvalitet, og at det er gullfarget. Det fant jeg hos Guitarfetish. Selvsagt er ikke skruefestene makne med Grover, og jeg fant ut at jeg skulle ta en "quick and dirty fix" på dette. Det er jo ikke snakk om noe edel vare, og det er en brukt gitar med skrammer her og der, så jeg fant ut at jeg skulle teste ut en enkel variant.. Jeg valgte å lime igjen hullene, tross alt. Jeg kunne ha latt de være, men det manglet lakk rundt skruehullene når jeg hadde tatt av Grover- mekanikken. Det så rett og slett ikke pent ut, ikke et lite sort hull, men mer et område der lakken var flerret av.

DSC_0600.jpg

Som du ser, har jeg brukt coctailpinner for å plugge hullene. Jeg har aversjon mot å bruke fyrstikker i gitarer. Fyrstikker er ment for å brenne bra, ikke for å reparere gitarer. Coctailpinner er runde, og laget av mye bedre trekvalitet enn fyrstikker. Superlim gjør susen, særlig hvis man lar det tørke til dagen etter.

DSC_0604.jpg

Så kommer vi til luretriks nummer en. Neglelakk. Som en voksen herre, er vel dette det eneste jeg kan bruke sort neglelakk til uten å dumme meg kraftig ut. En liten klunk neglelakk på en bit papir, og så en plasttannpriker til å legge på litt lakk der jeg har skjært vekk pinnene. Det er viktig å skjære helt gjennom pinnen, og ikke knekke den av. Du vil ikke ha trefibre stående igjen, så ta tiden til hjelp og skjær helt gjennom pinnene. Da får du en glatt og fin overflate. Som du kanskje kan se, er det et matt område rundt der hullet har vært. Det er fordi jeg har skrapt og skjært vekk superlimrester med et barberblad før jeg legger på lakk.

DSC_0605.jpg

Pickuper og modifisering av elektronikk kommer jeg tilbake til, men jeg har handlet inn pickups fra GFS, også, så får vi se hva det ender opp med av lydendring.

Link to comment
Share on other sites

Det er sikkert plast i nuten. Jeg har ikke tenkt å skifte den ut, bare tilpasse den.

Etter skraping og litt pussing med 600- og 1000- papir, så headstocken slik ut. På forhånd har jeg lagt på to lag med neglelakk, og skjært/skrapet vekk lakken med et lite verktøy som fungerer veldig bra. Enkelt, og genialt. Som vanlig har jeg ikke tenkt det ut selv, men funnet dette på nettet. Et skarpt blad, og maskeringstape:

DSC_0610.jpg

Jeg hadde egentlig tenkt å finne fram airbrushpistolen, men fant ut at det var like greit å bruke sprayboks. Jeg har jo allerede jukset, så resultatet blir nå bare såå som så uansett hvordan man ser på det. Her har jeg mattet ned baksiden av hodet med resten av 1000- papiret jeg brukte til å slipe over neglelakken. Du kan tydelig se neglelakkområdene på headstocken, og d kommer også til å synes når jeg har lagt på litt klarlakk.

DSC_0606.jpg

Klarlakk på plass. Det var litt for kaldt, bare 16 grader, og det fikk jeg svi for. Selv om jeg hadde vært flink gutt og satt boksen varmt i timesvis, ble resultatet ikke helt slik som jeg pleier å få det.

Legg merke til at Kineserne har hatt det travelt da de monterte hardware. Lakken har trykkmerker etter de gamle stemmeskruene, og det er på grunn av kort tørketid. Når det er sagt, så er det ganske vanlgi på gitarer til høyt opp i prisklasser.

DSC_0608.jpg

Litt matt resultat, men ikke verre enn at det lar seg fikse med litt våtsliping og rubbing om en stund.

Uansett er dette mye bedre enn om jeg hadde gitt blaffen i hullene, og bare satt inn nye stemmeskruer. Lydmessig har det nok ingen effekt. :)

Nærbilde:

DSC_0609.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sitter nå og bytter pickupdeksler. Ser ikke for meg at det er nødvendig med bilder av det, men jeg er glad for at jeg har en elektrisk skrutrekker, særlig siden jeg har gips på venstre arm. :)

Det blir GFS Crunchy PAFs i neck og bridge, og en GFS P90 i humbuckerstørrelse i midposisjon.

Jeg har tenkt å koble dette slik at front og neck er koblet som på en "standard" LP, og at p90-en får sin egen volumkontroll. Tonekontrollen, som jeg aldri bruker likevel, blir global på alle pickupene.

Jeg kjøpte p90-en brukt, og har da fått et problem. Skruene som fester pickupen til rammen er selvsagt ikke med, og GFS bruker tydeligvis tynnere skruer enn resten av verden. Jeg har lett i det relativt romslige skruearkivet mitt, og finner ikke noe jeg kan bruke. Er det noen her som har noe å avse? Betaler gjerne porto og noen få kroner for riktige skruer, her jeg sitter får jeg ikke til noe mer nøyaktig enn at "de er tynnere enn vanlig.."

Blir det for ille, så får jeg finne fram gjengesettet mitt.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

På tide med en ny post her. Takk til Audun som reddet meg fra selvpost nummer tre i en DIY- tråd. :)

2012811_DSC_0616.jpg

Det er flere ting som er mindre trist enn å bore tvers gjennom headstocken på en gitar. Derfor er det lurt å utstyre boret med en dybdestopper. Legg merke til at denne vil på snedig vis vifter bort trestøv også, slik at man ser hva man driver med. Låseskruene fra GFS er ikke verst, synes jeg.

2012811_DSC_0611.jpg

GFS har selvsagt klart å levere pickupene med noe annet enn vanlige M- gjenger. Denne ble kjøpt brukt, og skruene fulgte ikke med. Da var det da lurt at jeg hadde noen gjengetapper liggende, slik at jeg kan bruke skruene fra Epi- pickupene.

2012811_DSC_0612.jpg

Slik ser det altså ut. Ikke verst, synes jeg, ser jo helt likt ut som originalen. Legg merke til den lille "stabelen" med gaffa. Når man skal skru dette sammen, kan du bite deg i nesa på at trekkeren glipper, og du kjører den ned i lakken. Det å ha vanen med å legge på slike beskyttelser forhindrer det, Særlig viktig hvis man skrur på andres dyre gitarer.

2012811_DSC_0617.jpg

Jeg hadde nøye merket kablene fra pickupene. med biter av gule lapper, fordi jeg ikke fant maskeringstapen i farten. Neste dag hadde de lappene falt av, og lå i en velordnet haug inne i hulrommet. DA er det vel bare å skru ut alle pickupene? Nei, man kan feste en magnet til en pickup mens man ohmer den. Den pickupen som blir "magnetisert" endrer motstand. Ikke dumt, sparer en for masse jobb.

Har ikke bilder av det, men har kledd dekslene med alutape på innsiden. Dessuten har jeg lagt inn et papirark i hulrommet der koblingsskjemaet er tegnet opp, siden gitaren er koblet ganske forskjellig fra en standard Black beauty.

Har også justert litt på nøtta. Det var ikke så mye som skulle til før strengene gled fint, et par- tre rasp i hvert spor var nok.

Så kommer vurderingen, da. Jeg har ikke spilt mye på den etter at jeg gjorde dette, men stemmeskruene gjør gitaren myye mer lettstemt. En god oppgradering, og kvaliteten virker kurant.

Lyden? Ikke vet jeg, men noen har i hvert fall tatt det tykke ullteppet som det hørtes ut som hang foran forsterkeren og kastet det langt vekk. Jeg liker den nye lyden i gitaren, i motsetning til den innestengte diskantfattige lyden fra originalpickupene. P90-en er en mye morsommere sak å ha i gitaren enn enda en humbucker som låter likt som de to andre. Den kan brukes fint alene, og gir nyanser i lyden når man mikser den inn sammen med en eller begge de to andre pickupene.

Verdt en tusenlapp? Ja, jeg synes det. Får jeg igjen den tusenlappen hvis jeg selger gitaren? Neppe.

Link to comment
Share on other sites

Disse bildene ble tatt rett før jeg fikk av gipsen. Det er et par uker siden. Det er fortsatt ømt.

Hva tror du om oppgraderingen?

Ah. Det ser jo bra ut, gode tips og plukke opp her. Vært moro å hørt noen lydopptak før og etter kanskje?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Høres helt sykt ut. Men takk for infoen. Ser jeg har litt lesning å gjøre nå.    Ha en fin kveld videre. 😊
  • Det er vel en ting midt imellom;Hva selgeren forventer(kan jo være litt fantasi) og hva en kjøper er villig til å betale.
  • Nesten 13000 dollar for en mint condition Wandre BB. Er dette réelle priser eller fullstendig fantasi tall? 
  • Jøss. Tusen takk for infoen, det settes stor pris på. Neste må da være å få gjort noe med den gyselige lakken, ettersom den ikke er orginal så står jeg da med to muligheter. Prøve å fjerne den for å få frem orginal finishen eller finne ut hvilke farger de kom med da den var ny å re-lakkere den, men det sitter langt inne. Hadde vært best å prøve å få frem orginalen.   Med litt google translate så tror jeg at jeg bommet på årstall. Er nå rimelig sikker på at den er fra Juli 1959.    Ble også medlem av Wandre gruppa på facebook.    Tusen takk for hjelpen din mister. Var hwlt lost på hva dette var for en snodig sak. 
  • Fabrikken kom igang i 1958,så det er nok 58. Har ikke så mye mer,men kan si at det ser ut som disse gitarene er verd endel: https://www.guitar-list.com/compareprices/23856/us/electric%2Bguitars De har også en facebookside: https://www.facebook.com/groups/47506813863/?mibextid=HsNCOg Her er en side med bilder og info: https://www.fetishguitars.com/wandre/ Og en google oversettelse fra fransk wikipedia: "Wandré er en italiensk produsent av gitarer, spesielt elektriske, som var aktiv i årene 1957 til 1969. Markedsposisjonen var på den tiden ganske marginal, men den ekstreme originaliteten til kreasjonene har gjort det siden slutten av det 20. århundre. et ekte kultmerke. Den ekstravagante Antonio Pioli Antonio Vandre Pioli, med kallenavnet "Wandré" (født 6. juni 1926 i Cavriago, død 15. august 2004 i Montecchio Emilia) var sønn av en variert snekker innen lutheri, som etterlot seg en rekke kontrabasser, mandoliner og fioliner av utmerket faktura. . Meget ung, Antonio Pioli utmerker seg ved sin eventyrlyst, går våren 1944 inn i motstandsbevegelsen og tar maquis, knapt 18 år gammel. I etterkrigstiden ble han anleggsformann, jobbet en tid i Calabria, men returnerte til hjemlandet tidlig i 1957 for å ta opp farens spesialitet som luthier. En venn, hvis familie eide en fabrikk, ga ham et verksted for å utvikle denne aktiviteten der Wandré veldig raskt viste en overfylt fantasi i jakten på former og tekniske løsninger. Drevet av den økende suksessen til produksjonene hans, fikk han bygget en fabrikk i Cavriago som aldri hadde blitt sett, på en helt sirkulær plan, bygget på sine egne planer for å optimalisere naturlig belysning og for å forkorte overføringer fra ett verksted til et annet . Fra 1970-tallet mistet Antonio Pioli interessen for musikkinstrumenter og overførte sin sprudlende kreativitet til andre felt som design av skinnklær, tilpasning av motorsykler, maling, scenekunst, etc. Rundfabrikken Cavriago kom i drift i februar 1958. Dette var tiden da rock 'n' roll fortsatt var i sin spede begynnelse i Europa. Wandré-merket er det første i Italia som masseproduserer elektriske gitarer. Mesteparten av denne produksjonen ble først markedsført av det milanesiske firmaet Meazzi, under "Framez"-logoen. Deretter vil Wandré opprettholde et voksende partnerskap med Davoli-selskapet, kjent som en forsterkerprodusent, og som produserer mikrofonene som er montert på Wandré-gitarer. Firmaet var på sitt høydepunkt i årene 1960 til 1962. Wandré-gitarer ble distribuert i utviklede land, inkludert USA (spesielt under private merker som Avalon, Avanti, Noble, Orpheum). Men Cavriago-anlegget er ikke lenger tilstrekkelig til å møte etterspørselen, noe som vil tillate andre europeiske produsenter som har investert i overdreven industrialisering (Eko, Framus, Hagström) å ta markedsandeler. Wandré lot seg gradvis stå bak i løpet av 1960-tallet. Antonio Pioli var mye mer en kunstner enn en markedsføringsmann. Utformingen av instrumentene hans, med en dristighet som noen ganger anses som sjokkerende, avsetter flere potensielle kunder enn den tiltrekker seg. Dens tekniske nyvinninger (som aluminiumshalsen som går fra hodestokken til broen) er så i utakt med resten av markedet at de virker mistenkelige. Det er nettopp disse faktorene som vil føre til revalueringen av Wandré-gitarer fra 1980-tallet og fremover. ivrig ettertraktede og høyt rangerte samleobjekter (selv den enkleste Wandré får høye priser), så mye at det er rapporter om økende utseende av flere eller mindre dårlig imiterte forfalskninger. Foruten gitarer produserte Wandré elektriske basser, kontrabasser (først akustiske, deretter elektriske, uten lydboks) og lap steel-gitarer. Verdsatt for sitt uvanlige utseende, er Wandré-gitarer også verdsatt for sin karakteristiske lyd, litt jazzete med en metallisk undertone. Den amerikanske gitaristen og sangeren Budy Miller bruker veldig ofte en Wandré Soloist type 1964. Andre artister som Joe Perry, Sean Lennon, Eduardo Leal de la Gala, Yarol Pouaud, Matthieu Chedid spiller på Tri-lam 1960 og BB-modeller. Til hyllest til Antonio Pioli, for 10-årsdagen for hans død, ga den tyske produsenten Duesenberg ut i 2014 en ny modell av gitar kalt Wandrella, som ikke er en kopi av noen Wandré, men er inspirert av estetikken til Mark."
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.