Web Analytics
Jump to content

Truss rod


antos
 Share

Recommended Posts

En del gitarer har truss rod som kun kan strammes, på min Fender Stratocaster Standard f.eks. Har justert halsen ganske rett, hvordan blir dette når våren nærmer seg og luftfuktigheten går opp, vil ikke da halsen rette seg enda mer opp? Da er det vel ikke mulig å slakke den igjen?

Har Epiphone Dot samme type, eller kan den justeres begge veier? Noen som vet?

Edited by antos
Link to comment
Share on other sites

Det er klart at en vanlig trussrod kan justeres begge veier, så dette er ikke noe problem. Har aldri hørt om eller vært borti en trussrod som ikke kan justeres begge veier, det ville jo være helt borti natta idiotisk om det bare skulle gå an å stramme den.

Link to comment
Share on other sites

Truss rod er ikke noe annet enn en laaaaang skrue, med et metallblokk som ligger på tvers i halsen i den ene enden, og en mutter man kan stramme i den andre enden. Som nevnt over, skru med klokka så strammer du, motsatt så slakker du. En lang maskinskrue, that's it.

Link to comment
Share on other sites

Jeez...ok...her er det altså kraftige misforståelser ute og går, fra flere parter skjønner jeg. Let me explain:

Det finnes TO typer trussrods:

Den "originale/tradisjonelle/vanligste/normale" typen, er kun i stand til å "bøye" halsen den ene veien. Mutteren kan fortsatt skrues BEGGE veier, som resulterer i at den enten STRAMMES eller SLAKKES. Hele poenget med trussroden, er å motvirke dragningen fra strengene. Altså, man strammer rodden for å rette ut bøyen i halsen som strengene ellers ville forårsaket. Dersom du setter på tykkere strenger (som dermed drar mer), så bør trussrodden også strammes, for å "balansere" med den økte dragningen i strengene. Setter du på tynnere strenger, så må du sannsynligvis slakke litt på trussrodden, for å opprettholde denne balansen. Skal du lagre gitaren i ukesvis/månedsvis uten strenger, så bør du også slakke den, så den ikke ligger med kjempebøy bakover.

Den "nye/toveis/bi-flex" typen, finnes på noen nyere/dyrere gitarer, og er slik jeg ser det bare en salgsgimmik. Denne typen fungerer nemlig ikke som "stramme vs. slakke", som på den andre. Den nye typen er nemlig laget slik at du "strammer" halsen bakover (som vanlig), eller "strammer" den forover, istedet for å "slakke opp" forover, som til syvende og sist gir samme effekt. Stramming begge veier altså. Fullstendig poengløst, siden strengene likevel tar seg av "fremoverbøyen".

Til slutt, to ting jeg føler jeg må få sagt:

1. Hvis du ikke visste dette, eller har andre spørsmål relatert til trussrod, så bør du ikke skru på den heller. Overlat det til fagfolk. Gjør du feil her, så kan du strippe gjengene, eller løsne hele festet innvendig i halsen, med en SVÆRT kostbar reparasjon som gevinst.

2. Når du justerer, så kan det ta opp mot et halvt døgn før halsen "gir etter". Skru derfor maksimalt en halv omdreining i døgnet, frem til ønsket effekt er oppnådd.

Edited by GummiTZ
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Interessant lesning.Jeg er nysjerrig på Harley Benton og kvaliteten på disse.Ikke at jeg har tenkt å kjøpe en selv,hehe,jeg har vel de gitarene jeg skal ha og er fornøyd med det.Men jeg har skrudd på en del billiggitarer oppigjennom tidene,og har vel dannet meg et bilde av hvordan det ser ut under den skinnende overflaten.Vet ikke om du tok noe bilde av elektronikken før du oppgraderte,men det hadde vært interressant å se hvordan det ser ut. Her er forøvrig et bilde av elektronikken på en Gibson:
  • Ser ut som det er kun i USA du kan få tak i dette.
  • Var redd den SC550-II ` en måtte kasseres etter å ha konstantert at halsen hadde en svak s-form når den ble forsøkt justert rett, men til min store overraskelse ble den veldig bra. Oversadelen var bare slengt nedi hakket uten å renske opp først, deretter hadde de kutta slottene. Tok den av, rensket og satte den i på ny. Da ble den marginalt lavere og et hakk under det jeg ville turt å file selv, men det fungerer helt perfekt. Og da kan det ikke bli bedre Båndene var så ujevne at gitaren ikke var spillbar uten ekstremt mye relief og kjempehøy action. Et bånd var mye høyere enn de andre til tross for at det tilsynelatende var forsøkt slipt allerede. Halsen ble ikke helt rett, som nevnt, ved å justere trussroden, så jeg satset på å kompensere med sliping av båndene. Her var det heldigvis masse å a av, og de er til og med rustfri. Holdt pusten etter at strengene var på, og kunne konstantere at den hadde fått ørlite relief av lasten strengene påførte. Action var svært lav, men - tadaa- ingen choking, unormal buzzing eller noe som helst. Det var ikke nødvendig å justere trussroden tilbake, halsen kom rett i stilling når strengene var spent opp. Justerte broa slik at action ved 1. streng havnet et sted mellom 1,25 og 1,5 og ca 1,75+ ved 6. Fungerte med lavere og, så jeg er veldig fornøyd med denne båndjobben - spesielt med et litt skremmende utgangspunkt. Tittet under pickup`ene og her hadde de på typisk Harley Benton-vis bomma med en skru slik at den stod nede i selve utsparingen. Får vel lime på en beta og bore et skikkelig hull. Ellers så pickupene forseggjorte ut med skikkelig strekkavlastning på kabel og 4 ledere til hver. Så her kan man sette opp coilsplitting om ønskelig. Alle hulrom er skjermet, og pot`ene er fullsize. Lønnetoppen ser ut til å være fullsize, men det er nok en veneer på toppen der igjen selv om den merkelig nok har en slående 3d-effekt. Gitaren låter bra akustisk og jeg høres sikkert dust ut når jeg påstår at disse Tesla-pickup`ene låter grisebra. Utrolig at denne gjengen klarer å selge en sånn haug med det som egentlig er kremdeler til den prisen - men det er dessverre ikke en ferdig gitar uten mye jobb når det er satt sammen på en sånn måte. Spesielt med tanke på at dette var erstatningen for et totalt vrak som ikke kunne reddes og gikk i retur. Vi vet jo at de får det til rett som det er - T-stylen jeg nevner over var nær perfekt i så måte (gitt bort til en ung musikkstudent som måtte flykte fra hjemlandet for et par måneder siden) og en TE40 Redblast (Filtertronsak)  hadde strøken hals og alle bånd sånn de skulle være. Nå må jeg bare få skaffet med en original Strat til samlingen. Og noe kult med floyd som den Solar`en nevnt over. Og få solgt den Big Muff Pi`en. Vi skjønner alle hvor dette bærer, ikke sant?          
  • Må innrømme at det har blitt noen flere Harley Benton siden åpningsinnlegget i denne tråden. Geniale gitarer å lære seg båndsliping og oppsett på, ikke så veldig stor risiko om noe skulle gå galt. Og man kan faktisk ha flaks å ende opp med et knallbra instrument etter litt jobb -  de fleste er ikke klare for bruk ut av esken. Paradoksalt nok er de dyreste jeg har kjøpt også de som kom mest uferdige. En Fusion II var ikke mulig å justere opp pga flere veldig ujevne bånd. Fikk tilbake en femhundrelapp og la ned litt arbeid på hals/bånd, og nå har den  veldig lav action uten noen problemer. Holder på med en SC550 II nå og her var første stopp å ta ut oversadelen, renske opp og montere den skikkelig. Noen fryktelig høye bånd, og har prøvd å justere halsen rett for å planslipe båndene men den er rett og slett litt s-formet når den rettes ut. Får bare slipe i vei og se hvor det bærer, kan vel kompensere mye med høyden på båndene tenker jeg. Målet er lav action og bittelitt relief, og jeg tror S-formen forsvinner da. Den låter ihvertfall overraskende bra, disse Tesla-pickup`ene er ikke til å kimse av. Med 5 HB-gitarer og en bass i samlingen tenker jeg det holder med det merket. Nå tør jeg ta for meg dyrere instrumenter om det skulle bli nødvendig   Sikler  på Solar, spesielt  A1.6FRC. Har ikke noe med floyd og aktiv elektronikk i samlingen, så det må bli neste. Kommer til å prøve å unngå å kjøpe gitarer uten rustfri bånd i fremtiden og Solar kommer med det. Alternativt må jeg lære meg å skifte bånd. Har jo noen HB med nikkelbånd jeg kan øve meg på  
  • Er det noen som vet hvor man kan få tak i roasted pine emner som kan brukes til el kropp? Det eneste jeg har funnet er amerikanske sider der emne koster ca 1500,- kr men frakter er på 4000,-   Det eneste norske jeg har funnet er terrasse plank med det er for tynt og smalt. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.