Web Analytics
Jump to content

Sammenheng mellom ting?


kroffer

Recommended Posts

Kan noen på en ryddig og enkel måte være så snille å forklare sammenhengen mellom:

-grep og akkord?

-grep/akkord og note?

Jeg har ikke helt forstått forskjellen på disse, og har da problemer med å forstå rimelig enkle ting som blir diskutert her inne på forumet. Jeg gikk en god stund og trodde at når jeg spillte grepet G så spillte jeg en G-tone,

der på et notesystem:

---------------

---------------

---------------

-------O------

---------------

Med forvirret hilsen Kristoffer :)

Link to comment
Share on other sites

Kan gjøre et forsøk :)

Grep:

Bestemt måte å stille fingrene ned på gripebrettet på. Et grep innebærer hvilke strenger som en skal slå på, og hvor en skal sette fingrene

Akkord:

Når 2-3 eller flere lyder/toner blir spilt samtidig, kaller vi det en akkord. Akkorder gir en harmoni (selv om det ikke alltid høres bra ut) i motsetning til enkelt lyder/toner, som gir en melodi.

En akkord kan lages med masse instrumenter som for eksempel et piano, trekkspill, munnspill, sekkepipe - you name it. Akkorder danner basisen for all vestlig musikk.

Så til grep vs akkord.

For å ta en Cdur akkord på piano må en sette fingrene ned på bestemte tangenter. Dette er et "grep". For å få samme lyden på gitar er det et bestemt grep en må ta, dvs hvor fingrene skal være og hvilke strenger en slår på.

Grep er det som må til for å lage en akkord. Men et grep er ikke en akkord. Grep varierer fra instrument til instrument, selv om akkorden er den samme. hehe hvis det ga noe mening :)

Akkord/note:

Den noten (kun en note) du tegnet opp var en G, men det var ikke en G akkord. Hvis du skulle hatt en G akkord måtte det vært følgende noter med:---------------

-------O------

-------O------

-------O------

---------------

fra bunnen, G H D. Disse tre notene utgjør akkorden Gdur.

Hjalp det litt?

Link to comment
Share on other sites

En note: Det finnes totalt 12 forskjellige toner i vårt tonale system. Disse er:| C | C#/Db | D | D#/Eb | E/Fb | F/E# | F#/Gb | G | G#/Ab | A | A#/Bb | H/Cb | (Her vist med både ett # [kryss=iss] og en b [be=ess] C#=ciss, Db=dess.) Hver og en av disse er for seg selv en tone. Står de skrevet på et notepapir er de skrevet som noter. En note er med andre ord en nedskrevet tone.

Akkorder er en samling toner spilt samtidig. En akkord består av minst tre toner (kalles også en treklang; finnes også femklanger, seksklanger... Alt etter hvor mange toner som er med i akkorden. I prinsippet kan alle tonene være med i en akkord, men det er ikke praktisk mulig på gitar og heller ikke spesielt fint å høre på. :)) En akkord består av de samme tonene uansett hvilket akkompagnerende instrument den spilles på, men akkorder spilles ikke helt likt på gitar og piano. Rekkefølgen på akkordens toner vil variere etter hvordan de spilles. Akkorder er det man spiller når man spiller grep.

På gitar har vi i hovedsak fem forskjellige varianter av akkorder. Kan du spille akkordene C | A | G | E | D i grunnstilling, så kan du egentlig spille de fleste akkorder på gitar, da disse grepene kan flyttes oppover halsen ved hjelp av barrégrep. Prøv disse nevne akkordene og legg merke til formen de har, hvilket grep du tar når du spiller dem. Det er fullt mulig å spille alle akkordene med fem forskjellige grep over gitarhalsen, 12 bånd opp med samme grep er juks og teller ikke. ;)

Uvitende om hva du forstår ut av dette så stopper jeg her. Er det noe du er i tvil om, spør! :D

Link to comment
Share on other sites

Ja takk! Jeg syns dere begge gjorde en bra jobb! Fikk litt bedre overblikk over det hele nå! Neste blir bare å forstå dette med skalaer og toner. Går de samme tonene og skalaene igjen nedover gitarhalsen? Sånn som Muthin viste på den gitarleksjonen sin som bare var en test. Syns det virket slik men er ikke helt sikker på dette :/

Link to comment
Share on other sites

Nå viste ikke den videoen først og fremst at man kunne spille de samme tonene over hele halsen da. dvs, joda, den gjorde det...og bra du skjønte det av deg selv :)

For å svare på spørsmålet ditt; ja, de samme tonene går igjen på forksjellige steder på halsen. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • PS, forumet ble egentlig nedlagt for 2 år siden. Av en eller annen merkelig grunn lever det fortsatt, men det er grunnen til at det er ekstremt lav respons her. Utrolig nok havner jeg tilbake her, hver gang jeg googler reviews eller gitarutstyr på norsk. Viser hvor mye historie og kunnskap som ligger lagret her. 
  • Jeg har aldri polert noen av mine gitarer. Tørker de bare av med en bomulsklut ved behov Litt fukt er fint hvis det er mye svette etc på lakken.  Ellers har jeg brukt Dunlop sin lemon oil til å rense ebony og rosentre gripebrett i kanskje 10(+) år? Jeg har kun kjøpt denne flasken, og jeg har fortsatt 1/3 igjen i flasken - har ca 8-10 gitarer til enhver tid. https://evenstadmusikk.no/dunlop/1025860/dunlop-6554-lemon-oil-4oz   Veldig fornøyd. Smører på, venter 1 min - skraper med et gammelt kredittkort - tørker av med bomull-pads og rask runde med tørkepapir for på fjerne overflateoljen. Får vekk det meste av skit på denne måten. Husk at den ikke er til smøring, men til rensing - smører du for mye kan det ha negativ effekt på bånd og inlays. Den etterlatser seg en mørk "behandlet farge" selv ved minimalt med olje, jeg bruker det ca en gang i året per gitar - eller sjeldnere. 
  • Her var det jo overveldende mye respons  Uansett, jeg tenker jeg ender opp med MusicNomad Guitar One og mikrofiber til gitarkroppen, og satser på at det holder i første omgang. Så får man heller se senere, kanskje det ikke trengs mer enn det Så har jeg tre forskjellige rengjøringsartikler til gripebrettet, blir vel å teste D'Addario (Planet Waves?) Lemon Oil snart. Dette skal bli veldig interessant, har aldri prøvd å skikkelig rengjøre et rosewood fretboard før
  • Hei, jeg har nylig oppdaget PRS. Startet dette eventyret med en SE Standard 24 (fra 2018, tror jeg det er), som, imo, er en grei gitar. Det blir nok flere PRS etterhvert Kan også opplyse om at jeg har solgt alle Ibanezene jeg hadde, så jeg er vel muligens ikke noen IbanezFanatic nå.. Uansett, generelt når det gjelder rengjøring så kan det vel holde med å tørke av med en (fuktig?) mikrofiberklut, men har noen noe tips til hva man kan polere med? For å få bort riper og swirls. Skjønner forskjellige PRS har forskjellig finish men noen som har noen generelle råd? Og kan man bruke vanlig carnauba bilvoks (evt hybridvoks) på gitaren? Eller er det noe man skal holde langt borte? Ja, jeg vet det finnes et PRS rengjøringssett.. Og ja, jeg vet hvordan man bruker Google 👍
  • Det er dog vanlig Studio med gloss lakk og humbuckere. Usikker på hva p90s og faded finish har å si.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.