Web Analytics
Jump to content

Floyd Rose setup


Recommended Posts

Jeg har tenkt til å gjøre et forsøk på å sette opp (riktig formulering?) Floyd Rose broa på Jackson soloisten min.

Dette er første gangen jeg gjør dette, så jeg er vel, ehm, komplett nybegynner. :P

Har sjekket opp en del guider på nettet, men jeg er usikker på visse ord som blir nevnt om Floyd Rose systemets anatomi, det vil si de forskjellige delene...

Har prøvd å søke etter et brukbart kart over Floyden, men har ikke funnet noe.

Hadde vært fint om noen kunne hjelpe meg her...

F.eks, hvilket deler er "saddle", "clamping screw" osv?

Også fint om dere har noen små tips eller ting jeg bør tenke over når jeg gjør dette :)

Edited by Blackvarg
Link to comment
Share on other sites

Tja, en FR er egentlig ikke så fryktelig komplisert. Den består av en rekke sadler (saddle) som strengene strekkes over og låses fast i, i bakkant. Skruen som brukes til å låse strengene med i bakkant av sadelen kan kalles en "clamping screw". Men det kan forsåvidt egentlig skruen som fester sadelen til selve tremolo chassi også. (Den skruen man kan løsne for å flytte hver sadel lengre fra eller mot halsen - for intonasjon)

FR fungerer og må justeres på akkurat samme måte som alle flytende tremoloer og prinsippet er egentlig enkelt.

trem_b.jpg

Tremoloens knivegg hviler mot to "pinner" som er montert i kroppens overkant, det er fjærene på undersiden og strengene som trekker tremoloen i hver sin retning. Tremoloen må derfor balanseres slik at den blir liggende i samme vinkel som gitar kroppens overflate. Altså omtrent slik :

trem_angle_ibzedge.gif

Den enkleste måten å gjøre dette hvis man starter med en gitar uten strenger (eller om man skal skifte til en annen strengedimensjon e.l.) er å blokkere tremoloen slik at den mekanisk blir hindret fra å synke ned i utfresningen i kroppen.

Potensielle blokkeringspunkter markert med rødt (A + C) :

trem_c.jpg

I praksis er det mange som bruker en gaffel eller en lighter :) som de legger under tremoloens bakkant og utfresningen i gitaren, altså slik som i A. En Tremol-no eller lignende er veldig lurt,da de lar deg låse tremoloen slik du ønsker.

Stram så opp fjærene litt (noen omdreininger på stilleskruene som fjærkloen sitter fast i kroppen med) slik at ingenting kan få tremoloen til å vippe mot halsen, du har nå i praksis låst tremoloen.

Monter strenger, stem opp gitaren og tøy strengene litt, lås så strengelåsen ved nut. Det geniale her er altså at du nå slipper at tremoloen hele tiden "narrer" deg ved å synke og stige i takt med at du strammer strenger.

Nå kan du justere ned fjærtrykket igjen gradvis, helt til objektet du har brukt til å blokkere tremoloen med akkurat slipper, slik at tremoloen flyter. Voila !

Hvis man skal justere høyden på tremoloen (strengehøyden) så bør man først slakke ned både strenger og fjærer slik at presset på "pinnene" blir mindre mens man skrur de opp og ned i kroppen, dette er spesielt viktig på litt billige tremolo systemer. Merk også at begge "pinnene" må justeres like høyt for at tremoloen skal fungere optimalt og ikke slites under bruk.

Skal man bare skifte strenger, og til samme dimensjon, er det enkleste rett og slett å bare skifte en og en streng.

Link to comment
Share on other sites

Kudos Greener. Det der er kanskje den beste forklaringen, og avmystifiseringen, av FR systemer og justering av disse jeg har lest.

Min første gitar hadde FR - og jeg skrudde fra hverandre og satte sammen den gitaren "en million" ganger - både for å justere, lakkere, skifte mikker, rengjøre etc... Og lærte rimelig fort at FR ikke er hverken spesielt vanskelig eller avansert system. Det eneste problemet synes jeg er at det er litt knotete å intonere gitarer med FR.

Link to comment
Share on other sites

Wow, tusen takk, det der er den beste forklaringen jeg har lest. Veldig enkelt å forstå!

I går jobbet jeg i evigheter med å få strengene og fjerene til å fungere riktig sammen, men det ville vært lettere om jeg gjorde det på denne måte.

Takk igjen

Link to comment
Share on other sites

Er ikke alltid så dumt å google litt heller. Før man begynner å prøve alt mulig fjas :P

Takk for tipset. jeg googlet som bare det, jeg, men fant ingen særlig bra sider. Fikk i hvertfall med meg det helt grunnleggende, så jeg kunne begynne. Resultatet ble ikke så verst heller ^_^

Link to comment
Share on other sites

Kudos Greener. Det der er kanskje den beste forklaringen, og avmystifiseringen, av FR systemer og justering av disse jeg har lest.

Min første gitar hadde FR - og jeg skrudde fra hverandre og satte sammen den gitaren "en million" ganger - både for å justere, lakkere, skifte mikker, rengjøre etc... Og lærte rimelig fort at FR ikke er hverken spesielt vanskelig eller avansert system. Det eneste problemet synes jeg er at det er litt knotete å intonere gitarer med FR.

Takker så meget for det :)

Som du sier FR er ikke spesielt komplisert, så fort man faktisk skjønner hvordan den fungerer. Intonasjon er som du sier en "major pain" men det eksisterer et eget verktøy for dette, med en stilleskrue som kan brukes på mange typer.

Wow, tusen takk, det der er den beste forklaringen jeg har lest. Veldig enkelt å forstå!

I går jobbet jeg i evigheter med å få strengene og fjerene til å fungere riktig sammen, men det ville vært lettere om jeg gjorde det på denne måte.

Takk igjen

You're more than welcome, good sir! :)

Jeg har en haug med små trekiler og små biter med bladfinér liggende i 'gitarverktøykassa' som jeg bruker når jeg justerer gitarer med tremolo. Dermed er det enkelt å blokkere/låse ulike typer i alle retninger, det forenkler ofte jobben betydelig.

Til og med jeg forsto den forklaringen. Nesten.

Hvis det er noe du synes er uklart, så er jeg åpen for forslag :)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.