Web Analytics
Jump to content

Et vanlig "G" grep på gitar hva blir det på piano?


heh115
 Share

Recommended Posts

Hei.

Jeg er 15 år og prøver å komponere litt.

Men når jeg skal prøve å spille sangen på et annet instrument (feks piano) blir det ikke rett.

Jeg har hørt at saksofon er et "s" instrument og at det ikke kan spilles i samme dur som en gitar.

Er det det samme med Gitar - Piano og Piano - Gitar? :blink:

Mvh

Hans Erik

Link to comment
Share on other sites

Som jeg har påpekt en del ganger- en normalstemt gitar er et C- instrument. Det betyr at hvis du har stemt gitaren din normalt, fra e til e, og du tar grepet "G", så vil det klinge som en G i C natura. Det samme vil det bli på et piano, som også er et C- instrument. Akkorden Aphelion viser, er riktignok en G, men i omvending. Flytt d-en en oktav opp, altså på "oppsiden av g og h, så blir det en mer "riktig" g. Dette er en g med en d i bassen, for å snakke "gitarisk".

Hvis du opplever at du ikke kan spille g på pianoet og gitaren, ville jeg ha sjekket to ting- er det et digitalpiano? Sjekk at det ikke er stemt annerledes enn A= 440 Hz. Hvis det stemmer, så sjekk at den tykkeste og tynneste strengen på gitaren klinger som om når du trykker ned e på pianoet. Gjør det ikke det, så er ikke gitaren din stemt i C. Da må du stemme om alle strengene.

Saksofoner og trompeter, basser, klarinetter med flere er såkalte transponerende instrumenter.

Hvis du spiller en C på en altsaks, klinger tonen Eb. På klarinett og trompet klinger det Bb. PÅ horn er det enten Eb eller F, alt ettersom, hvis jeg husker rett. I "blåsernes rekker" er det nesten bare tverrfløyte som er ikketransponerende, som altså klinger likt som den er notert i notebildet.

For å holde styr på alt dette, bør du lære deg kvintsirkelen. Den er smart å kunne utenat når du holder på med dette.

Til slutt- et eksempel:

Du vil arrangere en sang for altsaks, trompet og piano. Tonearten er F

Da skal altså pianonotene noteres i F, med en b.

Trompeten er stemt i Bb, og klinger en note lavere enn det den er notert. Det vil si at den må spille i en hel tone høyere for å klinge likt med pianoet. Det vil si at trompetstemmen må noteres i G, altså med ett kryss.

Altsaksen klinger Eb når den spiller C, det er en og en halv tone lysere enn det det er notert. Derfor må den spille i A- dur, altså tre kryss.

Dette er ikke helt enkelt de første gangene, men du får fort draget på det.. :)

Link to comment
Share on other sites

Mange eldre pianoer pleier å bli stemt en halvtone under kammertone (dvs. i H), enkelt og greit fordi pianoet er slitent og ikke lenger tåler trykket fra strengene.

Må være slitsomt for en pianist å plutselig transponere. :D

Link to comment
Share on other sites

Må være slitsomt for en pianist å plutselig transponere. :D

Derfor er man fornuftig og går for elektrisk piano. De holder seg rene og pene hele levetiden. Man får jo ca like mye for pengene også (så lenge man holder seg over 7000,- og holder seg unna semi-veide tangenter).

Har du en elektrisk gitarstemmer? Da kan du bruke denne på pianoet også for å se hvordan det er stemt. Bare spill tonen C for eksempel, og se hva det står på skjermen (eller sjekk det ved å matche opp mot gitaren). Hvis pianoet er stemt en halvtone ned så er det bare å flytte alle tonene et "hakk" til høyre, uavhengig om de havner på en hvit eller sort tangent...

Link to comment
Share on other sites

Nja... Elektriske piano krever tilgang på strøm. Den tiden jeg gikk på videregående hadde vi flust med pianoer som stod rundt i øvingsrom. Veldig greit å krype ned i de på regntunge dager med lyn og torden (vi musikkelever hadde egen nøkkel med tilgang til musikkrommene). Dessuten er det litt sjarm med et halvsurt piano. Vil tro leveltiden på et akustisk piano er en god del lenger enn for et elektrisk. Jeg har spilt på 70 år gamle piano som ikke krever strøm, men enda ingen like gamle med sladd... ;)

Link to comment
Share on other sites

Til trådstarter: Det begynner å skli litt ut her kanskje, men hele poenget er at både et vanlig normalstemt piano og en gitar med grepet G skal låte likt og klinge fint sammen.

Nja... Elektriske piano krever tilgang på strøm. Dessuten er det litt sjarm med et halvsurt piano. Vil tro leveltiden på et akustisk piano er en god del lenger enn for et elektrisk. Jeg har spilt på 70 år gamle piano som ikke krever strøm, men enda ingen like gamle med sladd... ;)

Siste off topic for min del:

1: Tilgang på strøm må jo være verdens enkleste sak å løse. Har aldri opplevd problemer med det. :)

2: Sjarm med halvsurt piano? Joda. Det er kult med litt dårlige instrumenter på konserter, men det er jo ikke det som er ideelt å øve på. Blir litt "feil" måte å tenke på i min bok.

3: Levetiden på et elektrisk piano som får vedlikehold for samme beløp som et akustisk piano (dvs 1000-2000kr året dersom det skal holdes spillbart) vil bli lengre tror jeg. Husk at du trenger ikke noe vedlikehold de 5-15 første årene, og deretter har du spart opp nok til at du kan skifte ut hele klaviaturet, lydmodulen, pedalene etc... Du vil kunne bytte absolutt alle deler når de blir slitt for en billigere penge enn å holde et akustisk piano spillbart. evt bare la det stå uten vedlikehold til du har "spart" nok til å kjøpe et helt nytt.

4: Du har i tillegg mange flere bruksområder som det å spille uten at det bråker for andre, tilkobling til pc, split-funksjoner og andre instrumenter. Som verktøy vil jeg utvilsomt hevde at et digitalpiano gir mer for pengene enn et akustisk i samme prisklasse. Noen sverger allikevel til akustiske piano og det skal de få lov til, men med teknologiutviklingen som har vært blir det mer og mer en sak for spesielt interesserte i mine øyne...

Link to comment
Share on other sites

3: Levetiden på et elektrisk piano som får vedlikehold for samme beløp som et akustisk piano (dvs 1000-2000kr året dersom det skal holdes spillbart) vil bli lengre tror jeg. Husk at du trenger ikke noe vedlikehold de 5-15 første årene, og deretter har du spart opp nok til at du kan skifte ut hele klaviaturet, lydmodulen, pedalene etc... Du vil kunne bytte absolutt alle deler når de blir slitt for en billigere penge enn å holde et akustisk piano spillbart. evt bare la det stå uten vedlikehold til du har "spart" nok til å kjøpe et helt nytt.

Kostnadene for å reparere vil fort overstige verdien, og da blir det enklere å kjøpe et nytt. I tillegg vil du kunne oppleve at delene ikke lenger produseres pga utgåtte modeller. Jeg er helt med på tankegangen, men tror ikke den fungerer over lengre tid i praksis. Et piano er enklere i oppbygging og stort sett bare stemming som skal til for å holde det gående. Ingen kretskort, ledninger, høyttalere, duppeditter og annet som kan ryke. Piano - investering. Elpiano - mye mer praktisk med tanke på opptredener og hektisk musikkliv.

Vi har ikke for vane å holde oss for lenge til det opprinnelige temaet dersom trådstarter har fått et godt svar. :) Om skikkelig svar ikke er gitt finnes muligheten til å slette eller skille ut poster til en ny tråd. :)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Siden du ikke har sagt noe om hva du kan av piano... Er du sikker på at gitaren din er stemt? Regner med at pianoet er det...

Haha, må nesten le litt. Gitaren er stemt ja! : ) Det er et helt nytt midi-keyboard fra M-audio så det skal være stemt ivertfall.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.