Web Analytics
Jump to content

Matcha rør?


LTBR

Recommended Posts

Jeg har to Marshall røramper, begge har 4 utgangsrør, hvor 2 og 2 er i "samme sett". Det som jeg har trodd er saken med matcha rør er med tanke på bias, stemmer dette? Men hvis alle rørene skiftes samtidig og bias justeres, trenger man da å kjøpe matcha sett? Eller sagt på en annen måte: hvis man skifter alle 4 rør samtidig og de er en matcha quad, trenger man da å justere bias? Er det noe logikk i det jeg sier nå eller har jeg misforstått alt?

Link to comment
Share on other sites

Du tror rett. En av grunnene til matching er at man skal ha samme tomgangsstrøm i alle rørene - eller i det minste i hvert par. Hvis man ikke har dette vil utgangstrafoen slite litt med den høye DC-komponenten som oppstår.

En annen ting er at selv om rørene er matchede, kan det hende at de er matchet med en *annen* transkonduktans (spenningsstyrt strømforsterkning) enn det som ampen er laget for. Resultatet er annen tomgangsstrøm enn det rørene normalt skal ha.

Hvis du kjøper rør som er matcha for din forsterker, så trenger du normalt ikke justere bias. Mesa og Marshalls originale rør er ment for direkte bytte uten justering. Men om du kjøper matcha rør fra andre kilder kan det godt være at specs på disse er så forskjellige fra det som ampen er bygget for at bias må justeres.

Om bias er satt for høyt vil du se det som "hotspots" på rørene - det skal ikke være gløding fra noe annet enn selve glødetråden i røret - dersom platene også begynner å gløde er ampen for "hot". Det forkorter levetiden til rørene dramatisk.

Du kan risikere det motsatte også - det vil du sannsynligvis kunne høre på tonen du får fra forsterkeren om det er for mye den veien. Om lyden blir kjedelig og døll kan det være indikativt på for lav bias.

Link to comment
Share on other sites

Så det du sier er: når jeg har planer om å justere bias etter hvert rørskift(forhåpentlig ikke så ofte) så er det ikke nødvendig å kjøpe matcha par? Altså, jeg kommer til å kjøpe det alikevel:) men det har egentlig ingen betydning da så lenge man skal justere bias alikevel? Har det noe å si om man spiller litt før man justerer bias eller MÅ det justeres før spilling, tenker hvis man ryker rør under eller rett før en gig sånn at man ikke rekker å få den justert med engang?

Link to comment
Share on other sites

Jo, du må ha matcha par i sluttrinnet pga at du får problemer med DC-komponenter til trafoen ellers :)

De matchede parene kan trenge bias-justering om de ikke er levert av produsenten til ampen (som da vil ha valgt rør tilpasset biassettinga på ampen).

Link to comment
Share on other sites

Jo, du må ha matcha par i sluttrinnet pga at du får problemer med DC-komponenter til trafoen ellers :)

De matchede parene kan trenge bias-justering om de ikke er levert av produsenten til ampen (som da vil ha valgt rør tilpasset biassettinga på ampen).

jepp..

Link to comment
Share on other sites

Men hvis alle rørene skiftes samtidig og bias justeres, trenger man da å kjøpe matcha sett? Eller sagt på en annen måte: hvis man skifter alle 4 rør samtidig og de er en matcha quad, trenger man da å justere bias?

Ja og ja. Hvis du skal ha et generelt råd må det bli å alltid kjøpe matchet par eller quad og alltid justere så bias blir riktig.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.