Web Analytics
Jump to content

Gammel sprukken mandolin


Recommended Posts

En ung dame var innom med denne gamle mandolinen (samt et sett nye strenger), som hun hadde fått av sin tyske bestefar som igjen hadde fått den av sin, var det bestefar?

Skikkelig gammel, dårlig lagret, tørr, sprukken, løs hals og noen bånd mangler. Det var værre enn jeg trodde og jeg blir litt i tvil om dette er kanskje i overkant av mine ferdigheter.

Er det noen som har vært borti lignende restaurerings prosjekter, eller har noen tips? Er dette kanskje bare en jobb for en proff repratør?

Tenkte jeg skulle begynne å forsøke å lime halsen?

DSC03654.JPG

DSC03660.JPG

DSC03663.JPG

DSC03664.JPG

DSC03665.JPG

Link to comment
Share on other sites

Tenkte meg det....denne passer vel best hengende på veggen i en kafe, innredet en gang tidlig på nittitallet. Blandt gamle ski, skrivemaskiner, gamle kjøkkenredskaper og støvete inntørkede innstrumenter.

Link to comment
Share on other sites

Enig med Castor, her er det vel bare å kjøre på. Ser ut som den runde baksida er intakt - det hadde nok vært en vanskeligere sak å gå løs på. Mulig det er brukt hudlim/hide glude på denne, da bør det være relativt enkelt å løsne limingen mellom halsen og kroppen med varme, for eksempel litt forsiktig bruk av en hårtørrer - og kanskje også gripbrettet mot halsen. Da kan du få dette på igjen på en måte som gir litt lavere strengehøyde. Sprekkene i lokket burde være enkle å lime, men lurt å sjekke med et par tvinger før du har i lim for å se om de kan dras sammen. De manglende båndene ser også ut til å kunne erstattes, sporene i gripbrettet ser ikke helt håpløse ut. Litt superlim vil sikkert gjøre susen her, hvis du får tak i riktig dimensjon av bånd.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Blås ut støv med litt trykkluft. Gjør alt klart, og prøvemonter tvinger og slikt, slik at du ser du får det sammen slik du vil. Jeg hadde brukt vanlig trelim, men det er mange veier til målet her. Trelim gir deg tid til å fikle litt. Sprøyte med litt tykk spiss er fint, men du trenger nok å tynne limet såvidt det er skal du få det ut av sprøyta. Du trenger ikkevarme opp hvis du ikke ønsker å ta av halsen.

På sprekken i lokket tror jeg at jeg hadde prøvd meg på hudlim.

Han har flere limvideoer også. Verdt å se alle.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fordelen med å ta av halsen er at du da kan få vekk alt gammelt lim, eventuelt også pusse litt mer for å justere halsvinkelen hvis det er nødvendig. Trelim vil gjøre susen - gjerne Titebond som blir veldig hardt og fungerer godt til instrumenter. https://www.verkter.no/trelim-titebond-original-237-ml.html?___store=no_store&gclid=Cj0KCQjw1q3VBRCFARIsAPHJXrG0uqn6k-ecw9VSj5-b4skwdLJptvILBOxlzVzQw6qRX6wTXZG2-OkaAmSREALw_wcB 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Så seiler vi på Mjøsa, i en sprukken mandolin, vi prøver jo å lime, lar tørke i en time, men limet sprekker oppatt, og vi tar fatt på nytt? Nei, handler vi hos Skaalgaard, så blir vi slettes itte snytt."

Krever litt lokalkunnskap. Musikkservice på Hamar ved innehaver Skaalgaard har bestandig gitt musikere i distriktet veldig god service.

God kveld.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.