Web Analytics
Jump to content

Vedlikehold


Palle
 Share

Recommended Posts

Jeg driver og setter meg litt inn vedlikehold av elektrisk gitar.

Tenker da primært på rengjøring og oljing av gripebrettet.

Jeg har sett omtrent det som finnes av videoleksjoner på området på Youtube,og det som går igjen er :

Ronsonol (lighter bensin) som påføres med klut .Stålull, barberblad.

Dette er da til rengjøringen.

Når det kommer til oljingen så blir det fort mer komplisert og mange forskjellige meninger.

Bore oil, lemon oil, mineraloljer, diverse sånne fretboard conditioners fra kjente leverandører.

Og alle meningsyterne sier at det de andre anbefaler vil ødelegge gitaren og livet ditt.

Hva faen skal man bruke? Og er det i hele tatt nødvendig?

Jeg spør fordi jeg har to eldre gitarer som det aldri vært gjort noe med. Ikke olje, ikke setup, aldri rengjort, ingenting, og de spiller som en drøm. Tror vi mennesker har en tendens til å overdrive slike ting. Vi vil ha det "beste" til vårt og våre, og det beste er alltid synonymt med det dyreste i våre hoder. Og slikt blir møtt med åpne armer av kapitalistene. And voila .. Et marked er skapt.

Hva bruker dere? Og hvorfor?

Link to comment
Share on other sites

Tror du har mye rett i det du har observert. Enkelte "oljeskiftere" ser for seg gripebrett som en organisk pustende organisme, som trenger nærmest daglig mat for å overleve. Slik er det ikke, etter min mening. Det jeg skriver her videre, er også ikke fasit, men min mening.

Man kan enkelt holde gripebrettet rent og fint. Det viktigste er rette og slett det å vaske hendene. Nå skal det videre ikke stikkes under en stol at vi svetter forskjellig og at svetten vår ikke er den samme. Noen mennesker kan klisse på gitarer i ukesvis uten problemer, mens andre møkker ned halser bare de tar på dem. Det er ikke tøys, men en personlig observasjon.

Oljer man for mye, og gnikker for masse, kan faktisk båndene løsne fra halsen. Det har aldri vært noen stor gevinst i å overdrive. Det er stor forskjell på halser. Noen gripebrett kan ta til seg enorme mengder olje, mens andre lar oljen ligge på utsiden, uansett om de er et halvt år gamle, eller førti år. Det finnes ingen fasit. Jeg har stelt med orkestergitarer fra begynnelsen av sekstitallet der gripebrettet har tatt til seg null olje, og nye gitarer som har slurpet i seg det samme, og omvendt.

"Naphta", som amerikanerne kaller det, eller lighterbensin, er fint for å fjerne drit og lort hvis det er masse av det, og mest som å løse det vekk. Gamle bankkort er fine saker for å skrape gripebrett rent. Det å polere opp bånd som er fulle av gammel skitt og møkk gjør faktisk gitaren bedre å spille på, det er ikke bare noe som ser pent ut. Det viktigste erfaringen jeg har her, er alt med måte.

Altså- om det er nødvendig eller ikke, må du selv avgjøre. Stort sett pleier jeg å avslutte båndpuss og møkkfjerning med et lag med olje. Så tar jeg det derfra, når jeg ser hvordan treverket reagerer. Det er ikke noen tvil om at et passe oljet gripebrett holder seg rent lenger, og er lettere å spille på.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Helt enig. De fleste gitarer går gjennom et langt liv uten så mye som en dråpe oljepåfyll, men som Castor sier, er det lettere å holde et oljet gripebrett rent.

Jeg bruker en fuktig mikrofiberklut til å rengjøre gripebrett ved hver strengeskift. Oljer ved "behov" og da bruker jeg Fret Doctor. "Behov" er som regel ved kjøp av ny brukt gitar og ellers med 1 - 1,5 års mellomrom, men da også i forsiktig mengde. Jeg kjøpte en 30 ml. flaske for flere år siden, og jeg har fremdeles ikke brukt så mye som 1/4 av flaska, og jeg har 10 gitarer som potensielt kan behandles.

Link to comment
Share on other sites

Man kan ofte fort se om et gripebrett trenger oljing eller ei. Som Audun, så bruker jeg også fretdoctor - funker veldig bra. Men bruker det også sjeldent. Ei flaske holder veldig lenge, og koster vel en hundrelapp eller noe.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tips, men dette er et kit som sannsynligvis ikke er verdt mer enn varmeverdien om en fyrer den i peisen når alle godbitene er tatt av. De originale stemmeskruene var så dårlige at de ikke var brukbare, og en gikk regelrett i stykker. Verdien i denne vil nok først og fremst være gleden den kan gi meg Regner med det er flere enn meg som som har et lite lager med avplukkede deler. De er kjekke å finne til andre prosjekter. Merkelig nok blir man aldri ferdig....  
  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
  • Har prøvd dette selv,Lollar Novel 90 i neck og Seymour Duncan JB i bridge.Det ble for stor forskjell mellom pickupene.Spørs også hva du hovedsakelig spiller (clean/dirty/full distortion).Egentlig trenger du to gitarer,hehe:  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.