Web Analytics
Jump to content

Vedlikehold


Palle

Recommended Posts

Jeg driver og setter meg litt inn vedlikehold av elektrisk gitar.

Tenker da primært på rengjøring og oljing av gripebrettet.

Jeg har sett omtrent det som finnes av videoleksjoner på området på Youtube,og det som går igjen er :

Ronsonol (lighter bensin) som påføres med klut .Stålull, barberblad.

Dette er da til rengjøringen.

Når det kommer til oljingen så blir det fort mer komplisert og mange forskjellige meninger.

Bore oil, lemon oil, mineraloljer, diverse sånne fretboard conditioners fra kjente leverandører.

Og alle meningsyterne sier at det de andre anbefaler vil ødelegge gitaren og livet ditt.

Hva faen skal man bruke? Og er det i hele tatt nødvendig?

Jeg spør fordi jeg har to eldre gitarer som det aldri vært gjort noe med. Ikke olje, ikke setup, aldri rengjort, ingenting, og de spiller som en drøm. Tror vi mennesker har en tendens til å overdrive slike ting. Vi vil ha det "beste" til vårt og våre, og det beste er alltid synonymt med det dyreste i våre hoder. Og slikt blir møtt med åpne armer av kapitalistene. And voila .. Et marked er skapt.

Hva bruker dere? Og hvorfor?

Link to comment
Share on other sites

Tror du har mye rett i det du har observert. Enkelte "oljeskiftere" ser for seg gripebrett som en organisk pustende organisme, som trenger nærmest daglig mat for å overleve. Slik er det ikke, etter min mening. Det jeg skriver her videre, er også ikke fasit, men min mening.

Man kan enkelt holde gripebrettet rent og fint. Det viktigste er rette og slett det å vaske hendene. Nå skal det videre ikke stikkes under en stol at vi svetter forskjellig og at svetten vår ikke er den samme. Noen mennesker kan klisse på gitarer i ukesvis uten problemer, mens andre møkker ned halser bare de tar på dem. Det er ikke tøys, men en personlig observasjon.

Oljer man for mye, og gnikker for masse, kan faktisk båndene løsne fra halsen. Det har aldri vært noen stor gevinst i å overdrive. Det er stor forskjell på halser. Noen gripebrett kan ta til seg enorme mengder olje, mens andre lar oljen ligge på utsiden, uansett om de er et halvt år gamle, eller førti år. Det finnes ingen fasit. Jeg har stelt med orkestergitarer fra begynnelsen av sekstitallet der gripebrettet har tatt til seg null olje, og nye gitarer som har slurpet i seg det samme, og omvendt.

"Naphta", som amerikanerne kaller det, eller lighterbensin, er fint for å fjerne drit og lort hvis det er masse av det, og mest som å løse det vekk. Gamle bankkort er fine saker for å skrape gripebrett rent. Det å polere opp bånd som er fulle av gammel skitt og møkk gjør faktisk gitaren bedre å spille på, det er ikke bare noe som ser pent ut. Det viktigste erfaringen jeg har her, er alt med måte.

Altså- om det er nødvendig eller ikke, må du selv avgjøre. Stort sett pleier jeg å avslutte båndpuss og møkkfjerning med et lag med olje. Så tar jeg det derfra, når jeg ser hvordan treverket reagerer. Det er ikke noen tvil om at et passe oljet gripebrett holder seg rent lenger, og er lettere å spille på.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Helt enig. De fleste gitarer går gjennom et langt liv uten så mye som en dråpe oljepåfyll, men som Castor sier, er det lettere å holde et oljet gripebrett rent.

Jeg bruker en fuktig mikrofiberklut til å rengjøre gripebrett ved hver strengeskift. Oljer ved "behov" og da bruker jeg Fret Doctor. "Behov" er som regel ved kjøp av ny brukt gitar og ellers med 1 - 1,5 års mellomrom, men da også i forsiktig mengde. Jeg kjøpte en 30 ml. flaske for flere år siden, og jeg har fremdeles ikke brukt så mye som 1/4 av flaska, og jeg har 10 gitarer som potensielt kan behandles.

Link to comment
Share on other sites

Man kan ofte fort se om et gripebrett trenger oljing eller ei. Som Audun, så bruker jeg også fretdoctor - funker veldig bra. Men bruker det også sjeldent. Ei flaske holder veldig lenge, og koster vel en hundrelapp eller noe.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hei,  noen som vet hva denne gitaren er verdt?
  • Hei,  noen som har greie på hva en slik gitar er verdt?
  • Nybegynner her. Arva akkustisk, Ibanez hel-tre fra familie noen genrasjoner tilbake og klimprer, med andre ord nybegynner. Jeg bruker youtube og lærer meg låter jeg liker og det dukker opp spørsmål underveis som jeg ikke vet hvor jeg skal sende. Dermed endte jeg her. Kanskje finner jeg svar eller kanskje kan jeg da spørre og bli klokere=) Målet må bli å oppgradere til elgitar etterhvert da mange av mine favoritt-band har så sjuke gitarsoloer som jeg har sjukt lyst å spille selv! litt hårete mål, men det må til. Gleder meg å bli en del av dette og forhåpentligvis lære av det som står allerde eller fyre av noen merkelige nybegynnerspørsmål som andre i tillegg til meg kan lære av
  • PS, forumet ble egentlig nedlagt for 2 år siden. Av en eller annen merkelig grunn lever det fortsatt, men det er grunnen til at det er ekstremt lav respons her. Utrolig nok havner jeg tilbake her, hver gang jeg googler reviews eller gitarutstyr på norsk. Viser hvor mye historie og kunnskap som ligger lagret her. 
  • Jeg har aldri polert noen av mine gitarer. Tørker de bare av med en bomulsklut ved behov Litt fukt er fint hvis det er mye svette etc på lakken.  Ellers har jeg brukt Dunlop sin lemon oil til å rense ebony og rosentre gripebrett i kanskje 10(+) år? Jeg har kun kjøpt denne flasken, og jeg har fortsatt 1/3 igjen i flasken - har ca 8-10 gitarer til enhver tid. https://evenstadmusikk.no/dunlop/1025860/dunlop-6554-lemon-oil-4oz   Veldig fornøyd. Smører på, venter 1 min - skraper med et gammelt kredittkort - tørker av med bomull-pads og rask runde med tørkepapir for på fjerne overflateoljen. Får vekk det meste av skit på denne måten. Husk at den ikke er til smøring, men til rensing - smører du for mye kan det ha negativ effekt på bånd og inlays. Den etterlatser seg en mørk "behandlet farge" selv ved minimalt med olje, jeg bruker det ca en gang i året per gitar - eller sjeldnere. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.