Web Analytics
Jump to content

Amber Shellac.. Tilsvarende i Norge?


Recommended Posts

Heisann!

DIY tweed champ'n begynner smått i bli ferdig i disse dager, men det gjenstår noe av det mest vesentlige.. nemlig å lakkere tweed'n da dette blir et mye bedre utsende etter min smak.

etter hva jeg har funnet ut av på bla tdpri er at det som oftes blir brukt Bulls Eye.. Amber shellac..

http://www.homedepot...uart-64137.html

Men som kjent sender ikke USA vesker til andre land.. så spørsmålet er om det finnes noe tilsvarende i Norge..? hva er egentlig shellac på Norsk?

evt billige levrandører i land som Tyskland eller England ?

Søk på shellac i Norge gir meg bare tilbud om lakkering av negler til 800spenn.. sikkert fint men ikke hva jeg var ute etter i denne omgang ;)

Edited by Concker
Link to comment
Share on other sites

Hei,

jeg tror det bare heter sjellakk- eller politur. Jeg har kjøpt ublandet sjellakk hos KEM i Oslo (http://webshop.kem.no/) og jeg tror det skal gå an å få ferdigblandet i en fargehandel eller i en butikk med kunstmatriell. Kvistlakken du får i fargehandlen er sjellakk, men vet desverre ikke hvor egnet den er til tweed.....

Link to comment
Share on other sites

Det stemmer sikkert at det heter sjellakk - eller politur. Det er et ganske eksotisk produkt som er beskrevetet stykke ut i denne tråden ø i en beskrivelse av french polishing:

Ok, skal prøve å oppsummere det jeg har lært om French Polishing. Jeg hadde ikke hørt om det i det hele før jeg begynte på dette gitarprosjektet, men ble interessert da det var omtalt i en av StewMac's Trade secrets som du også tipset om tidligere. Både muligheten til å få et pent resultat uten sprøytemaling, og omtalen av de lydmessige egenskapene var interessante. Jeg søkte på både french polishing og Shellack på wikipedia, og kom bl.a. over den nokså omfattende beskrivelsen av teknikken brukt på musikkinstrumenter (Orville and Robert Milburn) som jeg har linket til i et innlegg litt lenger opp. Denne er ganske omfattende - vel verdt å lese gjennom men kanskje litt vel omstendelig. De sier bl.a. at man ikke må bruke Grain filler, men i stedet en slags oppløst pimpstein som sliper treet slik at slipestøvet fyller porene. Min erfaring er at grainfiller fungerte helt ok.

Jeg kjøpte skjell-lakk fra StewMac. Jeg har siden hørt at det skal være mulig å få tak i i Norge også, hos forhandlere som selger materiale til kunstnere og folk som restaurerer gamle møbler. Skjell-lakken kjøpes i fast form. Den skal blandes ut i sprit. Jeg tenkte at rødsprit kanskje kunne påvirke fargen (siden det må være rødt fargestoff i den), men endte opp med å bruke rødsprit uten at jeg kan se noe rødskjær i den ferdige lakken. Skjell-lakk som er blandet ut har forøvrig begrenset holdbarhet. Jeg har blandet opp alt for mye
sad.gif

StewMac selger to hovedtyper skjell-lakk - med og uten voks. Siden jeg ikke hadde vært borte i dette før bestilte jeg litt av begge typer. Det endte opp med at jeg brukte den med voks. Så vidt jeg skjønner er denne voksen en naturlig del av lakken, mens skjell-lakk uten voks har fått voksen fjernet. Skjell-lakk er forøvrig et ganske eksotisk produkt - det utvinnes ved at de skraper greiner og trestammer der det har gått en bestemt type bille. Disse billene utskiller et stoff - sikkert et slags slim eller noe sånt - som altså skrapes vekk. Dette puttes opp i en slags strømpe som varmes opp slik at skjell-lakken tyter ut og alle mulige urenheter - bl.a. trerester og rester av biller - blir igjen inne i strømpa.

Skjell-lakken skal altså blandes ut i sprit, og det er ulike blandingsforhold. Jeg brukte noe som heter "2 lb-cut". Amerikanske enheter for mål og vekt er til å bli sprø av, men etter hvert fant jeg ut at 2 lb-cut er blandingsforhold 1 del skjell-lakk til 4 deler sprit. Skjell-lakken kan gjerne knuses før den blandes ut, da løser den seg raskere ut. Til å påføre lakken bruker man en "muneca", en slags pute. Den kan visst lages på flere måter, jeg brukte renset bomull som kjerne, omgitt av et stykke t-skjorte-stoff. Jeg fant ut etter hvert at det enkleste er å fylle utblandet skjell-lakk inn i kjernen med en skje. Jeg brukte også en del rødsprit for å spe ut blandingen ytterligere. Denne hadde jeg i en batterivann-flaske (med lang tut) kjøpt på Biltema, sånn at jeg kunne helle litt inn i kjernen. Lakken presses ut og arbeides inn i treet. Etter fylling må man stryke av overskuddslakk på en papp-plate e.l., det er meningen at lakken som skal på gitaren skal trykkes ut og jobbes inn med et visst trykk. De første lagene legges på med sirkel-bevegelser, gjerne flere omganger i ett. Man skal helst la munecaen gå uten å løfte den fra overflaten så lenge man holder på. Lakken tørker utrolig fort, og etter hvert vil munecaen kunne sette seg fast. Da kan man tilføre et par dråper olivenolje, enten direkte på overflaten av munecaen eller i kjernen. Når man bruker skjell-lakk med voks er behovet for slik smøring mindre. Innimellom trengs perioder hvor lakken kan tørke ordentlig ut. Hvis man bruker olivenolje til å smøre med må man etter en viss tørkeperiode gå over med bare sprit på munecaen, oljen vil komme opp til overflaten og fjernes med spriten. Jeg har også gått over med veldig fint slipepapir - 600 og etter hvert 1200. De siste lagene med lakk legges på i lange bevegelser langsetter treets mønster.

Etter avsluttet behandling og herding fikk gitaren en omgang med Dunlop 65 guitar polish & cleaner. Overflaten ble hard, glatt og blank. Jeg har ikke fått det 100 % pent over alt, det er noen sigemerker særlig på sidene - når munecaen kommer over kanten renner det ned langs siden. Dette kan alltid taes opp igjen og man kan gå på med nye lag. Det sies også at en slik behandling er mindre holdbar enn annen lakkering. Fordelen da er at det er bare å blande litt ny lakk, pusse litt og legge på nytt.

Alt i alt som sagt ovenfor - dette er en metode som er arbeidskrevende men som likevel anbefales. Lykke til hvis du har lyst til å prøve.

Det holder seg ikke så lenge i utblandet tilstand, så det kan derfor være like greit å kjøåe skjellakk som flak og blande ut selv med rødsprit. StewMac hadde tidligere amber, men jeg tror de har sluttet med det. Amber var med voks, mens de de har i dag er uten voks.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er et oppkomme av dårlige linker. Livos har faktisk ferdigblandet sjellakk på hjemmesiden sine: http://www.naturmaling.no/. Nok en gang vet jeg ikke om denne er egnet til forsterkere. Men det er vist ikke sjellakk på KEMs nettbutikk - det går kanskje å bestille derfra uansett? De hadde bleket, ravfarget og mørkebrune flak når jeg var innom. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Jeg er et oppkomme av dårlige linker. Livos har faktisk ferdigblandet sjellakk på hjemmesiden sine: http://www.naturmaling.no/. Nok en gang vet jeg ikke om denne er egnet til forsterkere. Men det er vist ikke sjellakk på KEMs nettbutikk - det går kanskje å bestille derfra uansett? De hadde bleket, ravfarget og mørkebrune flak når jeg var innom. Lykke til!

Jo det har de fortsatt: http://webshop.kem.no/SearchResult.aspx?q=kw:skjellakk (Det heter skjellakk på norsk)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg regner med at dette er i seneste laget, men skriver nå innlegget likevel. Liker ikke Finn og det som følger med av "kundkontakt", og forsøker her for å se om det er folk som jeg "kjenner" som kan tenke seg å handle noe. Regner med at dere enten skriver i tråden, eller kontakter meg på PM.  Bryter regelen med pris, regner med at det blir tilgitt i et dødt forum. Selger følgende mer eller mindre snurrige gitarer, pris blir vi enige om vil jeg tro. - Fernandes retrorocket sustainergitar med gammel (og mye bedre Japan produsert) hals, med Roland GR55 gitarsynth. (Må sjekke om synthen fortsatt fungerer) - Ibanez RG 750, sort, hardcase - Ibanez RG 550, sort - Ibanez prestige S2020X, violin burst,  hardcase - Line6 Variax 300, sort komplett med PSU og gigbag - Ibanez M-522S mandolin, limt sprekk i topp, ellers mint - Countryman 5- strengs banjo - Ibanez RD 828 LE, sort bass, original, men med Badass stol
  • Så, hvordan ble det med alt? Musikkprat er fullstendig dødt, det er ikke noe info å finne verken her eller der, men det er fortsatt aktivitet her, selv om forumet skulle stenges. Skal man bare begynne å henge her igjen, da? 🤔
  • Du skriver- When a jack cable is connected, all frequencies below 120KHz are sent to this Jack at line level. Det betyr at dette er et signal som skal sendes til en forsterker, og ikke direkte til en aktiv sub. Det enkleste og greieste er å handle en aktiv sub. Det er mindre ledninger og styr. Jeg har en passiv nesten  ubrukt sub liggende, husker ikke navn og nummer her og nå, men det er en helt grei PA- sub av kjent merke. Har vel blitt brukt i maks 8 timer til sammen. Den er din for 500 kroner pluss porto. Jeg trenger den ikke lenger. PM hvis det er aktuelt.
  • Jeg ville tatt kontakt med Falck musikk i Trondheim, om ikke annet for å spørre. De vet det nok og har eget verksted, så mulig de kan gjøre det. Det koster vel 130 kroner å sende en gitar med posten. Men ærlig talt, jeg vet ikke.    
  • Hei. Jeg er ny her, og om dette skulle vært tatt opp i tidligere tråder, må dere ha meg unnskyldt. Jeg har noen spørsmål angående inlays.  Er det noen her som gjør inlays? Skulle gjerne ha hatt nye inlays på 2 halser som allerede har enkle inlays fra før. Lar dette seg gjøre, eller blir det fryktelig kålete? Hva er evt prisen for å få slikt gjort?
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.