Web Analytics
Jump to content

Selge DVD/CD med coverlåter, lov, avgifter straff osv?


oystein1988
 Share

Recommended Posts

Hei!

Vi har nylig laget en dødsfet live-dvd av en av de beste konsertene våre, og hadde lyst til å selge dem for en 50-lapp på giger. Men det er det juridiske selvsagt, er dette lov? Er det no sted vi må henvende oss, betale noe avgift eller noe slikt?

Eller så får vi vel bare gi dem bort da? :)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Det finnes en side på nett hvor du kan kjøpe rettigheter for enkeltsanger. Jeg sliter med å huske hva denne siden heter, men vet at Ron Thal benyttet seg av denne tjenesten da han spilte inn og slapp sin cover av Strawberry fields forever. Mener å huske at prisen var avhengig av opplag.

Link to comment
Share on other sites

Dette er kanskje et helt feil politisk korrekt svar, og man bør selv vurdere moralen i dette. Jeg innrømmer at vi muligens burde handlet annerledes i ettertid.

Nuvel.

For ganske mange år siden, i kassett- tiden, var jeg med på en lokal innspilling av coverlåter, sammen med andre glade amatører. Det er snakk om et ungdomskor, som øvde og øvde, og så spilte inn en kassett med en del sanger.

Ingen tjente fem øre på dette, og det var bare amatører med. Hele opptaket ble gjort med to mikrofoner i en gymsal, og så enkelt mastret til DAT.

Kundene våre var som man kanskje skjønner begrenset til foresatte, besteforeldre, tanter og onkler. Ferdig med det.

Vi kontaktet TONO, og ble fortalt at i slike tilfeller hadde man en engangssum man burde betale inn. Jeg husker ikke summen, men jeg husker klart at det ville mer enn fordoblet kostnaden på å få kopiert opp dette i rundt 300 ekseplarer. Jeg var den som hadde telefonisk kontakt, og fikk vel forståelse for at de ikke kunne gi oss noe "amnesti", men at de ikke hadde avtaler som ville gjøre det mulig for oss å betale en sum som var rimelig i forhold til bruken av materialet. Det ble ikke sagt, men slik jeg oppfattet det, antydet at det kanskje var like greit at noe slikt ikke ble rapportert inn. Som allerede nevt, dette er min personlige oppfatning, og ikke nødvendigvis en fasit eller etter boken. Vi valgte å la være å rapportere inn, da det ville ha medført at nesten ingen ville ha kjøpt kassetten.

Dette er mange år siden, og søksmålene har ikke akkurat stått i kø.

Vi gikk noen få kroner i overskudd, og de ble brukt til to brukte PA- kasser og to brukte SM58, hvorav begge sviktet i løpet av et halvt år.

Link to comment
Share on other sites

Som jeg har forstått det, er et cover (der tekst ikke er rørt) helt uproblematisk så lenge det gis riktig "credit".

Det man gjør, er å melde inn hele innspillinga (EP, om det er tilfellet), til Tono - inkludert låta. Dette skal ikke forårsake annet enn at hver gang den spilles live/på radio/i media, får låtas opphavsmenn en liten sum fra Tono.

Link to comment
Share on other sites

Men da skal man vel også betale en avgift til Tono som igjen er basert på opplag og utsalgspris, nettopp for at Tono skal ha penger å utbetale til opphavsmann. Tono skal jo ikke bære utgiften når du tjener penger på andres musikk :)

Edited by Duckling
Link to comment
Share on other sites

Jeg tviler på at det er bare å spille inn coverlåter, utgi CD og tjene penger på det. Noe av greia er er vel at satsene og reglene ikke er beregnet på "hobbyutgivelser", da det blir for lite kroner i det til at det er noen hensikt i å lage egne regler. Derfor blir de reglene som finnes ublue i forhold til et slikt lavnivå "amatørprosjekt".

Som et eksempel, så tviler jeg på at for eksempel Kurt Nilsen kan utgi en samling av sanger av Bjørn Eidsvåg på CD, og så slippe å betale for det. Der må nok logistikken være i orden.

Om Nils Kurtsen, hans ustemte akkrert og tilhørende stemme, spiller inn en tilsvarende plate tatt opp med iFøhnen sin, og selger fjorten brente eksemplarer til 20 kroner stykket til mor, far, søsken og onkler, kan det tenkes det er minst like mange timers øving bak, og et mye mer inderlig uttrykk. Men er er det ikke penger i det.

Uansett, ser man på det med "regeløyne", så skal begge to rapportere til TONO på samme vis.

Link to comment
Share on other sites

Det er nok sant det du sier, men om det i utgangspunktet er snakk om mye penger, må jeg allikevel vurdere det. Er det snakk om en 100 lapp, er det greit. Om vi snakker større summer enn det, blir det for dumt.

Jeg har jo tillatelse også fra låtas opphavsmenn til å covre den, så det er jo ingen rettslige hindere.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • https://www.gear4music.no/no/Gitar-and-Bass/Fender-Hendrix-Voodoo-Child-Ball-End-Gitarstrenger-av-Nikkel-10-38/3G3G Kunne det funket, eller blir det for tynt i basstrengene?
  • Tipper han mener 10-42, altså basstrengene fra et typisk .009-sett. Vet ikke om noen slike sett i Norge. Curt Mangan har et slikt, mulig det kan lønne seg å bestille noen sett om gangen.
  • Enten har jeg missforstått noe, eller så må du utdype litt hva du mener. Er det til en 6-stengs elgitar, eller noe 12-strenger det er snakk om? Siden du nevner 009 på bass-strengen.  Det er vanlig med f.eks 10-46 (noen skriver 010 - 046 ) sett, eller 09-46 der første tall er lys E og 46 er mørk E. Jeg bruker 11 - 49 sett og det er perfekt balanse for min stil, bestiller i større kvantum her, av og til har de enten god kampanjer eller gratis frakt, som gjør at det lønner seg å bestille 10-20 pakker. https://www.stringsandbeyond.com/daddario-electric-guitar-strings-exl115-3d-blues-jazz-rock-11-49.html https://www.stringsandbeyond.com/ernie-ball-electric-guitar-strings-2220-12p-power-slinky-11-48.html Skal du bare ha et par sett, lønner det seg å bestille lokalt. 
  • Hei. Jeg kunne tenke meg .010 på de lyse strengene, og .009 på basstrengene. Tipper det finnes noen ferdige sett på utenlandske nettsider, men har ikke sett noe slikt på norske nettbutikker. Er det noen her som kjenner til norske selskaper som selger slike sett?  Alternativt kan jeg Kjøpe fra en utenlandsk nettbutikk. Hvordan blir det da med moms og frakt - er det noen som kjenner til hvordan dette er for tiden? Kjedelig å kjøpe strenger for 300,- men betale like mye i moms og frakt.  Kjøpe enkelt-strenger. Tipper dette blir en del dyrere enn eventuelle ferdige sett.  EDIT: Dette gjelder altså ordinære elgitar-strenger. 
  • Ok, Eclipse er jo i boks, men ein kvit Custom eller Classic Custom-suget er fortsatt tilstede. Er det ingen som har stående ein slik? Eller veit om ein som har ein slik som ikkje blir brukt…? Hvis det er av interesse med (del)bytte så har eg diverse gitarer og ting som «er på vei ut». Feks Gibson LesPaul Deluxe (1974, men ikkje heilt original lengre, blandet annet refinished og den har fått humbuckers), Fender Road Worn 50s Stratocaster, Gibson Les Paul Studio (alpine white), Fender Highway One Stratocaster (rockefjøl som er godt slitt og krakellert i lakken med kun 1 humbucker ved stolen), Fender TwinReverb 1976 (silverface, nylig service).
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.