Web Analytics
Jump to content

Selge DVD/CD med coverlåter, lov, avgifter straff osv?


oystein1988

Recommended Posts

Hei!

Vi har nylig laget en dødsfet live-dvd av en av de beste konsertene våre, og hadde lyst til å selge dem for en 50-lapp på giger. Men det er det juridiske selvsagt, er dette lov? Er det no sted vi må henvende oss, betale noe avgift eller noe slikt?

Eller så får vi vel bare gi dem bort da? :)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Det finnes en side på nett hvor du kan kjøpe rettigheter for enkeltsanger. Jeg sliter med å huske hva denne siden heter, men vet at Ron Thal benyttet seg av denne tjenesten da han spilte inn og slapp sin cover av Strawberry fields forever. Mener å huske at prisen var avhengig av opplag.

Link to comment
Share on other sites

Dette er kanskje et helt feil politisk korrekt svar, og man bør selv vurdere moralen i dette. Jeg innrømmer at vi muligens burde handlet annerledes i ettertid.

Nuvel.

For ganske mange år siden, i kassett- tiden, var jeg med på en lokal innspilling av coverlåter, sammen med andre glade amatører. Det er snakk om et ungdomskor, som øvde og øvde, og så spilte inn en kassett med en del sanger.

Ingen tjente fem øre på dette, og det var bare amatører med. Hele opptaket ble gjort med to mikrofoner i en gymsal, og så enkelt mastret til DAT.

Kundene våre var som man kanskje skjønner begrenset til foresatte, besteforeldre, tanter og onkler. Ferdig med det.

Vi kontaktet TONO, og ble fortalt at i slike tilfeller hadde man en engangssum man burde betale inn. Jeg husker ikke summen, men jeg husker klart at det ville mer enn fordoblet kostnaden på å få kopiert opp dette i rundt 300 ekseplarer. Jeg var den som hadde telefonisk kontakt, og fikk vel forståelse for at de ikke kunne gi oss noe "amnesti", men at de ikke hadde avtaler som ville gjøre det mulig for oss å betale en sum som var rimelig i forhold til bruken av materialet. Det ble ikke sagt, men slik jeg oppfattet det, antydet at det kanskje var like greit at noe slikt ikke ble rapportert inn. Som allerede nevt, dette er min personlige oppfatning, og ikke nødvendigvis en fasit eller etter boken. Vi valgte å la være å rapportere inn, da det ville ha medført at nesten ingen ville ha kjøpt kassetten.

Dette er mange år siden, og søksmålene har ikke akkurat stått i kø.

Vi gikk noen få kroner i overskudd, og de ble brukt til to brukte PA- kasser og to brukte SM58, hvorav begge sviktet i løpet av et halvt år.

Link to comment
Share on other sites

Som jeg har forstått det, er et cover (der tekst ikke er rørt) helt uproblematisk så lenge det gis riktig "credit".

Det man gjør, er å melde inn hele innspillinga (EP, om det er tilfellet), til Tono - inkludert låta. Dette skal ikke forårsake annet enn at hver gang den spilles live/på radio/i media, får låtas opphavsmenn en liten sum fra Tono.

Link to comment
Share on other sites

Men da skal man vel også betale en avgift til Tono som igjen er basert på opplag og utsalgspris, nettopp for at Tono skal ha penger å utbetale til opphavsmann. Tono skal jo ikke bære utgiften når du tjener penger på andres musikk :)

Edited by Duckling
Link to comment
Share on other sites

Jeg tviler på at det er bare å spille inn coverlåter, utgi CD og tjene penger på det. Noe av greia er er vel at satsene og reglene ikke er beregnet på "hobbyutgivelser", da det blir for lite kroner i det til at det er noen hensikt i å lage egne regler. Derfor blir de reglene som finnes ublue i forhold til et slikt lavnivå "amatørprosjekt".

Som et eksempel, så tviler jeg på at for eksempel Kurt Nilsen kan utgi en samling av sanger av Bjørn Eidsvåg på CD, og så slippe å betale for det. Der må nok logistikken være i orden.

Om Nils Kurtsen, hans ustemte akkrert og tilhørende stemme, spiller inn en tilsvarende plate tatt opp med iFøhnen sin, og selger fjorten brente eksemplarer til 20 kroner stykket til mor, far, søsken og onkler, kan det tenkes det er minst like mange timers øving bak, og et mye mer inderlig uttrykk. Men er er det ikke penger i det.

Uansett, ser man på det med "regeløyne", så skal begge to rapportere til TONO på samme vis.

Link to comment
Share on other sites

Det er nok sant det du sier, men om det i utgangspunktet er snakk om mye penger, må jeg allikevel vurdere det. Er det snakk om en 100 lapp, er det greit. Om vi snakker større summer enn det, blir det for dumt.

Jeg har jo tillatelse også fra låtas opphavsmenn til å covre den, så det er jo ingen rettslige hindere.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Nå skal ikke jeg legge ut noe som helst om min erfaring med Morgan gitarer. Det jeg har noe erfaring med, er at hvis man skal få produsert gitarer i Kina, så er det veldig viktig med "styring fra mottakerlandet", og gjerne også kontroll av varene. Jeg har ikke noe grunnlag til å si noe om kinesiske produsenter på bred skala, men har snakket og hørt erfaring fra flere med slik erfaring, både når det gjelder instrumenter og andre varer. Produsenter av varer i østen har fra tid til annen et litt annet syn på når "man har gjort en god nok jobb", og hva som er akseptable snarveier for å oppfylle produksjon- og kvalitetsmål. Dette er det faktisk skrevet tykke bøker om. Jeg regner med at grunnen til at Morgan har en høyere pris, er at de legger mer penger i å administrere og kontrollere produksjon og vare. Dette er for all del ikke noen fasit, bare min mening.
  • Hei!  Er det noen der ute som har en formening om hva en Gibson SG Standard fra 1971 kan være verdt? Den har et reparert halsbrudd, originale bånd, stemmeskruer, vibrolaen er erstattet med en stop tailpiece, PAF mikker, og er godt brukt.  Mvh Mats
  • Er det noen som har erfaringer med Yamaha Stagepas 1K MkII som PA-system for duo 1 gitar med pedalbrett (mest akustisk med innebygd pickup) og 1-2 vokalister innenfor sjanger folk/vise/pop. Lydkvalitet? Brukervennlig? Spiller sjelden i lokaler med plass til over 300 personer. Etter det jeg kan se mangler systemet mulighet for 48V phantom power til f.eks. aktiv DI-boks. Setter pris på tilbakemeldinger.
  • Hei, er ikke så inne på dette, men vet at disse 80-talls gitarene fra Kramer skal være verdt litt, har dere noen innblikk i hva jeg kan få for denne? 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.