Web Analytics
Jump to content

Fender Mexican "Fatstrat" Stratocaster


skaarj

Recommended Posts

Hei hei.

Har en Fender Mexican "Fatstrat" Stratocaster liggende hjemme. For de som ikke vet, så er dette snakk om en Fender mexican Stratocaster med en humbucker i bridge posisjon istedet for den mer normale single-coil versjonen som alle kjenner.

Pskeoglittforskjellig015.jpg

Humbuckeren fører til at lyden blir endel mer "rocket", noe som streng tatt ikke faller helt i min smak. Var særdeles fersk på gitarområdet når jeg kjøpte denne gitaren (noe jeg fremdeles er), men når man fikk kjøpt gitaren til 1600 kroner brukt så var det egentlig ikke så mye å klage på.

Nå i ettertid ønsker jeg å få bygget om gitaren slik at den høres mer ut som en standard Stratocaster, og lurer derfor på litt forskjellig. Skjønner jo at det "viktigste" for lydforskjellen er å skifte ut humbuckeren til en single coil.

1. Hvor vanskelig blir det å bytte ut pick-up´en?

2. Hva slags andre forandringer kan være nyttig?

3. Hvor stor lydforskjell er det egentlig mellom en mexican og en amerikansk Stratocaster?

Funderer litt på om det ikke er bedre å selge denne gitaren, og heller kjøpe en amerikansk Stratocaster. La oss si at jeg skifter om humbucken til en single coil pick-up, hvor stor lydforskjell vil det være mellom denne gitaren, og en amerikansk Stratocaster? Sammenlignet med en Stratocaster i 7000,-klassen og sammenlignet med en Stratocaster i 17000,-klassen, hvis dere skjønner hva jeg mener.

Beklager for en uoversiktelig post, men håper at dere skjønner litt av problemstillingen min. Om hvor godt "lydpotensiale" det er i gitaren min (med modifiseringer) kontra lyden en får i de dyrere Stratocasterene.

Takker for alle svar! :)

Edited by skaarj
Link to comment
Share on other sites

Du må ha et S-S-S plekterprett iallefall så single coilen i bridge posisjonen passer. Å sette i en ny pickup er vel en relativt grei loddejobb for en som kan lodde.

Hva skal du evt ha for gitaren?

er veldig interessert hvis du skal selge B)

Link to comment
Share on other sites

Ja, selve jobben tror jeg ikke er så ille, har loddebolt og erfaring med lodding så. Men hvilken coil er best? Og hvor dyr er denne? Blir jo fort litt med en coil og et nytt plekterbrett, men hvis potensiale for god lyd er der, så gjennomfører jeg gjerne prosjektet.

Gitaren befinner seg oppe i Kirkenes for tiden, og det gjør jeg også snart. Kan kanskje komme til å selge den, spørs helt på dette prosjektet (: Takk for hjelp sålangt.

Link to comment
Share on other sites

Mye av lyden sitter jo i hvordan gitaren er laga. Føler min strat med humbucker lydmessig er nærmere Strat med singlecoil enn en f.eks Gibsonen min med humbucker.

Vet ikke hvor mye mer stratlyd du vil få med singlecoil. Sitter jo i fingre, amp, effekter og som alt nevnt treverk og konstruksjon.

Jeg bruker også gjerne singlecoilsene for mindre rocka ting, men regner med at du bruker bridgeposition mye siden humbuckern er en problemstilling?

Høres ut som en bra pris du fikk. Ville aldri sluppet min for noe slikt..

Edited by awxiz
Link to comment
Share on other sites

Kjøpte den brukt i San Francisco, men ja, er fremdeles en veldig god pris.

Bruker egentlig posisjon "\" mest, altså et hakk til høyre vekk fra helt til venstre, så vet ikke hvor mye det er å tjene på å skifte humbuckeren. Har bare null behov for en humbucker på gitaren når jeg eier en Gibson Les Paul i tillegg.

Skjønner at mye sitter i treverket, og det er nok vanskelig for dere å svare på "hvor mye". Man må vel prøve de bedre gitarene på egenhånd, bruke gehøret og den sunne fornuften til å finne ut hvor mye det er å hente. Det blir veldig difust, og det er kanskje meningen?

Hmm. Ville bare ha noen konkrete forskjeller ned på "papiret". Vil denne gitaren kunne høres

på denne forsterkeren? Regner ikke med det, men hvilke forskjeller er det snakk om?

Ja, det er vanskelige spørsmål jeg stiller, og forventer ikke konkrete svar :)

Link to comment
Share on other sites

Mitt tips: Selg den, tjen nokre kroner på den, og kjøp deg ein annan Strat. Du får meget gode brukte Stratar for en 4-5000 kroner. Classic Player-serien er kanon-gitarar, får jevnt over skryt. Sjølv har eg ein 50`s classic player som eg er kjempefornøgd med. Disse kostar vel no rundt 6000 nye...

Link to comment
Share on other sites

Mitt tips: Selg den, tjen nokre kroner på den, og kjøp deg ein annan Strat. Du får meget gode brukte Stratar for en 4-5000 kroner. Classic Player-serien er kanon-gitarar, får jevnt over skryt. Sjølv har eg ein 50`s classic player som eg er kjempefornøgd med. Disse kostar vel no rundt 6000 nye...

Tenker på det, tjener godt på å selge den i Norge. Nå lurer jeg noe utrolig på hva som er forskjellen mellom en Fender Stratocaster som koster rundt 6000 ny (min egen gitar), og en Fender Stratocaster som koster 16 000 ny? I og med den store prisforskjellen. Er det såvidt man hører forskjell, eller er den markant? Jeg leter, streber etter Hendrix / Knopfler - lyden, lyd tilsvarende til den jeg linket til ovenfor. Nå hører det med til historien at jeg bare har prøvd denne gitaren på en MicroCube-forsterker, og sådan allerede der har et skjevt bilde på hva slags potensiale gitaren har. Dog er jeg veldig klar over at dette er en "nybegynner"-gitar.

Link to comment
Share on other sites

Gitarlyd er en sammensetning av veldig mange faktorer. Du får heller ikke automatisk Hendrix eller Knopfler- lyd ved å kjøpe en dyrere Strat, men du kan få et litt bedre utgangspunkt. Amp og spilleferdigheter har også veldig mye å si for lyden.

Link to comment
Share on other sites

Korleis ein gitar høyrest ut har minst like mykje med forsterkar, effektar og ikkje minst kven som spelar på gitaren å gjere som kor mykje gitaren kostar... Det som skil ein dyr gitar i frå ein billigare er gjerne treverk, pick-ups, kanskje litt hard-ware... Men forvent for all del ikkje å høyrest ut som Hendrix eller Knopfler med ein 20000-kroner Fender gjennom den Cube-ampen din... Trur kanskje eg hadde gått for ein ny amp før eg skifta ut gitaren... :)

Link to comment
Share on other sites

Mine 2 cent: Har du råd, så kjøp deg en ny og dyrere strat istedenfor å bruke penger på din nåværende. Hvis du fortsetter å spille gitar vil du før eller siden kjøpe deg en bedre og dyrere gitar, - så hvorfor ikke med en gang? Men som Audun sier, amp og spilleferdigheter har mye å si får lyden du er ute etter, så invester etter hvert også i en kurant rørforsterker.

Link to comment
Share on other sites

Hehe, takk for feedback, jeg gjør meg selvsagt forstått med at spilleferdigheter og forsterker påvirker lyden i veldig stor grad.

Det jeg er ute etter, er hvilke variabler i gitaren som tilnærmer Hendrix / Knopfler-lyden, ikke hvordan jeg skal høres identisk ut med de to gutta. Som dere sier, en dyrere gitar kommer nærmere denne lyden enn en billig gitar gjør. Det er da jeg kommer med det vanskelige (og sikkert umulige spørsmålet) om hvor mye en dyrere gitar fører meg, og i hvor stor grad det er en markant forskjell mellom en 7000 og en 17 000-kroners Fender Stratocaster. En gitar er et tilnærmet levende objekt, så de er forskjellig fra hverandre, jeg ser den. Men det må være noen fellesnevnere, i materiale på hver gitar, i konstruksjon. Det er de jeg er nysgjerrig på. Det smarteste er jo å ta med meg min gamle Stratocaster inn i en butikk, og sammenligne med de dyrere modellene på en god forsterker. Men for oss som bor i øst-Finnmark, bortgjemt i en liten by, er dette forbeholdt for dagen man skal kjøpe en gitar, når man har pengene i hånda og vet litt mer om hva man vil.

Så for å ha et bedre utgangspunkt til når jeg går inn på butikken, så er jeg nysgjerrig på hvor mye det er å hente mellom min egen Mexican Stratocaster, opp mot en Stratocaster med single coil istedet for humbucker, og opp mot en 17 000 kroners Stratocaster :)

Neste på kjøpelista er en god rør-amp, har ingen forsterker for tiden (microcuben tok kvelden). Det er bare steget etter dette igjen, som jeg lurer på. Samt det at å bytte ut en humbucker om til en single coil er enklere i Kirkenes, enn å selge denne gitaren og kjøpe en ny Stratocaster ;)

Takker for alle svar!

Link to comment
Share on other sites

For det første er det ikke en alt for stor operasjon å gjøre den forandringen du tenker på hvis du er litt fingernem. Det er snakk om litt lodding og muligens litt fin-tilpassing av et plekterbrett.

Hva angår lydpotensiale er det ingen ting i veien med gitaren din. De fleste mex standard strat'er låter helt decent og med et pickupbytte kan de låte like godt som mange av dyrer Fenderne.

Det som skiller en MEx og US standard er at USA modellen har mer påkostet mekanikk og pickups, men ikke minst at det er brukt mer tid på ting som båndarbeide og halsen forøvrig. Hvis du synes gitaren din er god å spille på slik den er nå, har du høyst sannsynligvis et helt utmerket utgangspunkt.

Å få en gitar til å låte "akkurat sånn" "eller sånn" er ofte litt vanskelig, da variasjoner innenfor samme modell og forekommer. Men gitaren du har nå låter nok ganske ok slik den hvis du prøver den på en forsterker med litt mer.. Vel, med en litt bedre "tone".

Men et pickup skifte kan nok gjøre seg uansett, en singelcoil i bridge gir deg en annen lyd i posisjon 1 og ikke minst i posisjon 2 på pickup-velgeren. Dessuten en litt mer "spisset" tone all-over enn med original pickup'ene.

Modifiser og behold - det er mitt råd. En USA modell kommer ikke til å føre deg inn i "himmelriket" akkurat nå uansett, hvis du er nybegynner. Så lenge du liker gitaren du har nå i alle fall :)

Dessuten skifter folk gjerne pickups på USA standard modellen også ofte, fordi de låter litt "vanlig" - det bør gi deg et hint.

Link to comment
Share on other sites

Har du mulighet til å legge i 10K kan du jo gå for en brukt Suhr strat på eBay!

Aldri hørt om noen som har fått en Suhr som har vært en dårlig gitar.

Jeg har hatt 6stk og har fortsatt 4 og de er alle sammen top notch!

Fender er litt mer sjansespill hvis du ikke får prøvd først...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.