Web Analytics
Jump to content

Kondensator Mikrofon


Atomic
 Share

Recommended Posts

Hva bør man se på når man skal kjøpe en kondensator mikrofon? Hva skal man se på når man for eksempel skal velge mellom to like dyre mikrofoner av forskjellig merke, f eks. Røde, Se eller TSM?

Og hva egener seg best av stormembran og småmembran til opptak av akustisk gitar?

Edited by Atomic
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lurte selv på dette da jeg gikk til innkjøp. Anmeldelser og popularitet i studioer var det jeg gikk etter. Jeg har en Røde NT-2A (stormembran) og et par Schoeps CMC-6 (småmembran) mikrofoner. Til akustisk gitar liker jeg best Schoepsene fordi de har mer highmid- og high/presence-range respons. De trenger mindre Eq og kompresjon på akustisk gitar (både nylon og stålstrenger).

Røde-mikrofonen plukker opp mye mer bassfrekvenser, som kan være både bra og dårlig, avhengig av bruksområdet. Men har innebygget low-pass filter som kan redusere "boomyness".

Mitt inntrykk er at småmembranmikker er mer avbalanserte og er best til å gjengi lyd mest mulig naturlig. Derfor brukes de som referanse og rommikrofoner. Stormembranmikrofoner er nødvendig hvis du trenger å ta opp dype og høye frekvenser samtidig. De har også gjerne litt mer "karakter" enn småmembranene, som er litt mer flate.

Her er forøvrig en knallink: http://www.acorn-designs.com/articles/DPA/...20Diaphrams.pdf

En annen lenke: http://www.homerecordingconnection.com/for...=3865&frm=1

Edited by M55ikael
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Hva egener seg best av stormembran og småmembran til opptak av akustisk gitar?

Selv bruker jeg en Se GM10 (bildet tatt fra soundbuz.com) både live og i studio.

I tillegg bruker jeg shure KSM32 (bilde fra citylites.com) ca 1,5 meter unna som rom-mikrofon og Shure KSM109 (bilde fra shure.com) ved 12. bånd. gir en veldig fin og unik lyd (ihvertfall på min Alhambra-gitar). Husk at dempematter og god akustikk er minst like viktig som mikrofonplassering.

Prøv deg frem til du finner noe som passer.

Ta turen innom og prat med folk som driver studio, og hør hva de har å si. Hvis du er i Oslo-området kan du prate med Anders Gjertsen som driver eget studio i byen (send PM for å få telefonnummeret hans)

Mvh

Morten Larsen

Backstage Musikk

Edited by Morten Larsen
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Forslag: Prøv å prut litt på en Røde stormembran. Til kassegitaropptak er det bransjestandard med to mikker. En stormembran ved lydhullet, og en shotgun-type kondis lenger opp på halsen for å få litt fretnoise og karakter... Og forresten: Sjef avatar! The Band er bandet sitt, det...

Link to comment
Share on other sites

Dette er kanskje et lite skudd for baugen på diskusjonen, og det er mulig det er totalt skivebom. Dette er uansett min mening:

En opptakssituasjon består hovedsaklig av tre momenter, og nå holder jeg musikeren helt utenfor. (Man kan selvsagt underdele ned til man har ramset opp pluggtype på kabelen, men denne inndelingen holder til å få fram poenget mitt.)

Det er:

- rommet

- teknikkeren, ferdighetsnivå til å skru lyd og plassere mikrofon

- mikrofonen

De to første faktorene er minst like viktig som mikrofonen hver for seg. Derfor blir det litt feil, som mange gjør å bruke masse tid og energi på å finne ut hvilken mikrofon man skal ha. Man bør heller bruke masse tid på de to første momentene.

I dag kan vi heldigvis kjøpe kurante stormembraner ned til en tusenlapp, som duger i lange baner til demoproduksjon. Det er slutt på tiden da Røde og en neve (...) produsenter satt med monopol og forlangte akkurat det de ville for utstyret.

Jeg har selvsagt ikke prøvd det som er på markedet, men de få jeg har prøvd, har vært helt fine alle sammen. Jeg tviler på at det er mulig å gjøre et direkte dårlig kjøp. Moralen er altså- kjøp deg hvilken som helst stormembran du har råd til, gjerne sammen med en liten eller to i tillegg, og bruk tiden på å teste de ut i stedet på å spekulere på hva som er den "beste" mikrofonen.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.