Web Analytics
Jump to content

jeg høyner kvinten med en halvtone


davidsen

Recommended Posts

takk for fine svar :)

Man kan vel strengt tatt også si maj5, eller er jeg helt på jordet?

Det er jo en "stor femmer" :)

EDIT : eller det betyr kanskje at jeg legger til en stor femmer i tillegg til den kvinten som er det, gjør det ikke?

Edited by davidsen
Link to comment
Share on other sites

takk for fine svar :)

Man kan vel strengt tatt også si maj5, eller er jeg helt på jordet?

Det er jo en "stor femmer" :)

EDIT : eller det betyr kanskje at jeg legger til en stor femmer i tillegg til den kvinten som er det, gjør det ikke?

Uttrykket 'major' brukes ikke om kvint eller kvart. En forstørret kvint heter på engelsk 'augmented fifth'.

Link to comment
Share on other sites

Uttrykket 'major' brukes ikke om kvint eller kvart. En forstørret kvint heter på engelsk 'augmented fifth'.

For å bygge litt videre på denne. Prim, kvart, kvint og oktav er rene intervall. Det vil si at de ikke omtales som liten eller stor. Dersom de skal heves eller senkes en halvtone blir de da forstørret eller forminsket. :)

Link to comment
Share on other sites

kan jo være en liten sekst også, eller om du tar en powerchord kan det være en omvending av en annen akkord.

Eksempel på det er om du tar en D5 og senker grunntonen en halv tone for å lage et intervall på en liten sekst. det blir da en Adur i 1. omvending uten kvint.

Denne kan selvsagt bygges på for å få hele akkorden, slik:

E - x

B - 5 - kvint

G - 6 - ters

D - 7 - prim

A - 4 - ters

E - x

En liten sekst er komplementærintervallet til stor ters, eller omvendingsintervallet om du vil. Går du en liten sekst ned vil du havne på samme tone som om du skulle gått en stor ters opp. sammenlagt blir disse intervallene en oktav.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.