Web Analytics
Jump to content

Tips til utbedring av slitasje/skade på gripebrett (FG730S)


stra

Recommended Posts

Hei,

Jeg kjøpte min FG730S i 2015 ny fra musikkforhandler (gripebrett i palisander), utover strengskift har det kun vært lett rengjøring med klut. I hovedsak uten vann, men noen ganger en lett fuktet klut. I forbindelse med strengskift nå tenkte jeg det var på tide med litt mer omsorg og bestilte "Dunlop 65 Fingerboard cleaner Lemon Oil", strengene ble tatt av og jeg tørket av gitaren med klut, dessverre ble sitronoljen forsinket og jeg ble litt utålmodig og endte opp med å vaske gripebrettet med vann tilsatt klar oppvaskemiddel (https://klardag.no/produkt/oppvask/)) 🙈 I etterkant ble gripebrettet rengjort med rent vann og jeg konkluderte med at det var greit å vente på sitronoljen.

Nå har det gått 4-5 dager og jeg venter fortsatt på sitronoljen (kommer til uka). I dag tok jeg gitaren utav kassen og så over gripebrettet og la merke til at det nederst er en form for slitasje (se bilde), området ser uttørket/avflasset ut. Det går igjen over flere bånd, men kun nederst. Godt mulig det har vært slik over tid, men jeg undrer meg på om det kan være skade som følge av vask med oppvaskemiddel? 

Uansett, gjort er gjort og spørsmålet mitt er hva jeg bør gjøre nå? Jeg forstår det slik på produktbeskrivelsen til "Dunlop 65 Fingerboard cleaner Lemon Oil" at denne rengjør, steller og oljer inn gripebrettet. Men bør noe mer gjøres med slitasjen/skaden nederst på gripebrettet og i så fall hva? Det optimale hadde vel vært en tur innom musikkforhandler for service og vedlikehold, men det har jeg ikke anledning til og håper i så måte det er noe jeg kan gjøre selv. På forhånd takk for svar/hjelp.

Skjermbilde 2021-04-17 kl. 21.58.47.jpg

Edited by stra
Link to comment
Share on other sites

så vidt jeg vet, er sitronolje bare for rens.

en del folk sverger fremdeles til linolje (rå helst, da den visstnok trekker bedre inn) for smøring, men da må man være nøye med å tørke av overflødig olje skikkelig, før den tørker, slik jeg har forstått det. litt research om linolje burde nok gjøres, om du skal bruke det

rå linolje kan kjøpes her:

https://www.smiutstyr.no/produktside/rå-svensk-linolje

for de av dere som vil ha tak i rosewood for fingerbrett, hadde han her fyren også noen biter av dette liggende sist jeg var der. de han hadde da, var litt lenger enn de fleste gitarfingerbrettene jeg har sett, men tror ikke de var lange nok for bass. bredden var bredere enn et vanlig fingerbrett, og tykkelsen var sikkert nok til 3 fingerbrett, vil jeg tro.

Link to comment
Share on other sites

Nå pleier jo ikke gripebrett av palisander og ibenholt være lakkerte. Er du sikker på at lakk er borte? Er det lakk bør du nok ikke bruke sitronolje i alle fall. Den anbefales ikke brukt på lønn. for lønn er vanligvis lakkert.

 

Ser det blir foreslått linolje. Mandelolje, som fås kjøpt på apotek, anbefales også.

Link to comment
Share on other sites

var nok lurt å bruke noe annet enn sitronolje. har hørt om flere tilfeller det har gjort vondt verre.

den mandeloljen var dyr, da. du kommer mye billigere unna med linolje. og det funker på så mye: skinn, tre, metall (rustbeskyttelse) osv.

moro med "som ny" - følelse av gitaren. enda mer slik når man har fått båndene og halsjustering i tillegg.

uansett, gratulerer med ny gitar. hehe

Edited by mislykketmusikant
Link to comment
Share on other sites

Det skal sies at det som selges som sitronolje har fint lite med sitron å gjøre, det er et markedsføringsnavn. Det kan være tilsatt litt sitronolje, men det meste er mineralolje eller linolje med kunstig farge og aroma. Rein sitronolje hadde uansett ikke hatt noe på et gripebrett å gjøre, det er kraftige saker.

Link to comment
Share on other sites

En hver form for olje beregnet for bruk på hardwood kan fint benyttes på gripebrett av ulike hardwood tresorter. Vær bare oppmerksom på at ulike oljer kan ha ulike egenskaper. Enkelte typer herder, andre ikke. Enkelte typer trekker godt/lett inn, andre ikke. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
  • Via dette så endte jeg istedenfor opp med dette.   
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.