Web Analytics
Jump to content

Tips til utbedring av slitasje/skade på gripebrett (FG730S)


stra
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg kjøpte min FG730S i 2015 ny fra musikkforhandler (gripebrett i palisander), utover strengskift har det kun vært lett rengjøring med klut. I hovedsak uten vann, men noen ganger en lett fuktet klut. I forbindelse med strengskift nå tenkte jeg det var på tide med litt mer omsorg og bestilte "Dunlop 65 Fingerboard cleaner Lemon Oil", strengene ble tatt av og jeg tørket av gitaren med klut, dessverre ble sitronoljen forsinket og jeg ble litt utålmodig og endte opp med å vaske gripebrettet med vann tilsatt klar oppvaskemiddel (https://klardag.no/produkt/oppvask/)) 🙈 I etterkant ble gripebrettet rengjort med rent vann og jeg konkluderte med at det var greit å vente på sitronoljen.

Nå har det gått 4-5 dager og jeg venter fortsatt på sitronoljen (kommer til uka). I dag tok jeg gitaren utav kassen og så over gripebrettet og la merke til at det nederst er en form for slitasje (se bilde), området ser uttørket/avflasset ut. Det går igjen over flere bånd, men kun nederst. Godt mulig det har vært slik over tid, men jeg undrer meg på om det kan være skade som følge av vask med oppvaskemiddel? 

Uansett, gjort er gjort og spørsmålet mitt er hva jeg bør gjøre nå? Jeg forstår det slik på produktbeskrivelsen til "Dunlop 65 Fingerboard cleaner Lemon Oil" at denne rengjør, steller og oljer inn gripebrettet. Men bør noe mer gjøres med slitasjen/skaden nederst på gripebrettet og i så fall hva? Det optimale hadde vel vært en tur innom musikkforhandler for service og vedlikehold, men det har jeg ikke anledning til og håper i så måte det er noe jeg kan gjøre selv. På forhånd takk for svar/hjelp.

Skjermbilde 2021-04-17 kl. 21.58.47.jpg

Edited by stra
Link to comment
Share on other sites

så vidt jeg vet, er sitronolje bare for rens.

en del folk sverger fremdeles til linolje (rå helst, da den visstnok trekker bedre inn) for smøring, men da må man være nøye med å tørke av overflødig olje skikkelig, før den tørker, slik jeg har forstått det. litt research om linolje burde nok gjøres, om du skal bruke det

rå linolje kan kjøpes her:

https://www.smiutstyr.no/produktside/rå-svensk-linolje

for de av dere som vil ha tak i rosewood for fingerbrett, hadde han her fyren også noen biter av dette liggende sist jeg var der. de han hadde da, var litt lenger enn de fleste gitarfingerbrettene jeg har sett, men tror ikke de var lange nok for bass. bredden var bredere enn et vanlig fingerbrett, og tykkelsen var sikkert nok til 3 fingerbrett, vil jeg tro.

Link to comment
Share on other sites

Nå pleier jo ikke gripebrett av palisander og ibenholt være lakkerte. Er du sikker på at lakk er borte? Er det lakk bør du nok ikke bruke sitronolje i alle fall. Den anbefales ikke brukt på lønn. for lønn er vanligvis lakkert.

 

Ser det blir foreslått linolje. Mandelolje, som fås kjøpt på apotek, anbefales også.

Link to comment
Share on other sites

var nok lurt å bruke noe annet enn sitronolje. har hørt om flere tilfeller det har gjort vondt verre.

den mandeloljen var dyr, da. du kommer mye billigere unna med linolje. og det funker på så mye: skinn, tre, metall (rustbeskyttelse) osv.

moro med "som ny" - følelse av gitaren. enda mer slik når man har fått båndene og halsjustering i tillegg.

uansett, gratulerer med ny gitar. hehe

Edited by mislykketmusikant
Link to comment
Share on other sites

Det skal sies at det som selges som sitronolje har fint lite med sitron å gjøre, det er et markedsføringsnavn. Det kan være tilsatt litt sitronolje, men det meste er mineralolje eller linolje med kunstig farge og aroma. Rein sitronolje hadde uansett ikke hatt noe på et gripebrett å gjøre, det er kraftige saker.

Link to comment
Share on other sites

En hver form for olje beregnet for bruk på hardwood kan fint benyttes på gripebrett av ulike hardwood tresorter. Vær bare oppmerksom på at ulike oljer kan ha ulike egenskaper. Enkelte typer herder, andre ikke. Enkelte typer trekker godt/lett inn, andre ikke. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.