Web Analytics
Jump to content

16 ohm til 8 ohm på høyttaler?


Guest Elma

Recommended Posts

Mulig jeg ikke fulgte godt nok med på elektrolinja på 80-tallet, eller at jeg var syk den dagen. Men, om jeg har en høyttaler med 16 ohms impedans, og ønsker 8 ohm, kan jeg bare koble inn en motstand på 16 ohm i parallel? Er det mulig, eller er det andre kriterier som også spiller inn?

Link to comment
Share on other sites

Hei

Ja, det kan du.

Ulempen er at det blir omsatt like mye effekt i motstanden som i høyttaleren.

Om du gjør dette, pass på at motstanden tåler nok effekt. Har du 50W forsterker må motstanden tåle 25W.

Motstander som tåler mye effekt er ofte trådviklede. Her forandrer impedansen seg med frekvensen.

Espen

Link to comment
Share on other sites

Takk Espen. Du sier at ulempen er at det blir omsatt like mye effekt i motstand som i høyttaler. Vil det si at en 50 watts forsterker kun gir 25 watt ut i høyttaler?

Link to comment
Share on other sites

Jo, har forsåvidt noe rare greier, men med nogenlunde standard prestanda. Har en Taperoller (T-amp) lagd av Tore S. på "det andre forumet" som nå er lagt ned. Mener Tore sa at denne tålte 16 ohm, men at den "jobba" best med 8 ohm. Om dette ikke gir mening, er det nok jeg som husker feil eller har misforstått Tore :-). Så det du sier Gluke er at om en amp er bygd for 8 ohm, så er det ok å bruke en kasse på 16 ohm?

Edited by Elma
Link to comment
Share on other sites

Spørsmålet er om du hører forskjell på om forsterkeren kjøres på 8 eller 16 ohm. Den totale effekten ut vil være 50W fordelt på hele lasten, dvs 25W på motstand og 25W på høyttaler. De ville kanskje vært fornuftig å bruke motstand som tåler mer enn 25W hvis du likevel skal koble den inn. Det gjelder spesielt rørforsterkere der effekten ofte blir rundet av til nærmeste runde verdi. Jeg har vært borti amper som betegnes som 15W, men der effekten ut er opp mot 18-20W.

Link to comment
Share on other sites

Tanken min for å ta opp dette var å ikke "ødelegge" utgangen på ampen min med feil "last". Tror jeg lar dette være. Men hvis jeg tolker det Gluke og Troll sier, så kan jeg pent bruke 16 ohm på en utgang som i utgangspunktet er ment på 8 ohm?

Link to comment
Share on other sites

Som en hovedregel så kan du bruke 16ohm høyttaler på en 8 ohm output ja.

Dette spørs jo helt hvordan ampen er bygget og det er aldri noe garanti for at man kan gå opp i ohm på kabinettet, men som regel skal dette gå bra.

Det er mye verre hvis elementet på høyttaleren har lavere ohm enn output på forsterkeren. Da vil forsterkeren i noen tilfeller levere for høye strømmer og kan føre til at ting begynner å lukte svidd. Men har høyttaleren høyere impedans, så vil heller forsterkeren levere litt mindre strøm ut noe som betegnes som tryggere :)

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar til dere alle. Planen med motstand skrinlegges. Kjenner jeg fikk mest lyst på et 8 ohms element.

Siden jeg ikke poster så mye her, benytter jeg sjansen til å ønske alle et godt nytt år.

Link to comment
Share on other sites

Vær klar over at for rørforsterkere med utgangstrafo (de fleste av dem), så kan for høy utgangsimpedans være mer skadelig enn for lav utgangsimpedans.

Det er stor forskjell på rørforsterkere og solid state her (også).

Edited by sarge
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da er det tydligvis ingen krise å kjøre 16 ohms element på 8 ohms utgang. Var innom finn.no og så at det var vesentlig flere 16 ohms elementer til salgs enn 8 ohms, derav spørsmålet.

PS! Skal kjøre sønn min på "fest" nå. Han har satt 2 Red Bull i kjøleskapet. PINGLE. Godt ikke gutten ser bilder fra da far traff mor. Igjen, godt nytt år folkens.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.