Web Analytics
Jump to content

Intonere


Kjetil-A

Recommended Posts

Hei,

Hvor enkelt er det for en stakkars nybegynner å intonere elgitaren sin selv?

Gitaren har nylig vært på service med strengebytte og ny "nøtt", men G strengen ser ikke ut til å være intonert(?) helt riktig. Det er ikke en G i 12 bånd (slik jeg har forstått det skal være). Jeg har lite lyst til å ta den med til gitarsjappa igjen om dette er enkelt å fikse selv. Det er en MIM stratocaster lonestar deluxe.

Edited by Kjetil-A
Link to comment
Share on other sites

Intonasjon varierer individuelt med spillestil og styrke i hånda så jeg vil aldri overlate det til andre. De store stjernene har gjerne egne teknikere som kjenner deres preferanser ut og inn, men for oss vanlige dødelige er det like greit å gjøre det selv. Man bør ha en gitarstemmer med høy nøyaktighet, og så må man sette seg inn i tabeller for avvik om man bruker gitarer med kompenserte stemminger (Feiten, Earvana osv). Noen stemmere har slike kompensasjons-tabeller innebygd, både for åpen stemming og 12-bånds intonering.

Link to comment
Share on other sites

Hvos man er nybegynner, er det nok litt i overkant å ta hensyn til personlig spillestil og preferanser.

Tuneren din duger sikkert.

Tell hvor mange trekk skrur, slik at du kan reversere det du gjør, og så er det bare å forsøke. Så lenge du skrur litt av gangen og måler ofte, skal det mye til for at noe blir ødelagt.

Link to comment
Share on other sites

Er flageoletten i 12 også en G?

Også? I forhold til hva?

Flageolett i 12.bånd (12.fret hamonic) er alltid halv bølgelengde av hel streng og dermed alltid eksakt en oktav over den hele åpne strengen helt uavhengig av intonasjon. For en nybegynner må man presisere at strengen først skal stemmes rett åpen. Deretter kan man sammenlikne 12.fret harmonic med tonehøyden man får ved å trykke ned strengen i 12.bånd for å vurdere intonasjon. Intonerer man på øret (uten gitarstemmer) er disse tonene lettere å sammenlikne enn toner med 1 oktav avstand.

Jeg har ingen aning om hva en flageolett egentlig er. Jeg er nybegynner :)

Hva anbefales? Jeg har en Morgan GT-28.

De fleste moderne eksterne stemmere er nøyaktige nok til intonasjon, men noen har for enkle display til at man ser eksakt hvor unøyaktig tonen er. Stemmere som bare indikerer lav, stemt og høy med symboler eller dioder egner seg dårlig til intonering uansett hvor nøyaktige de ellers er. Pass ellers på at stemmeren dekker hele frekvensområdet. Det er ikke alle stemmere som er like gode til å håndtere tonene en oktav opp på de to tynneste strengene.

For nybegynnere som starter å måle toner rundt på halsen med en stemmer er det også viktig å være oppmerksom på at en gitar med rette bånd aldri kan bli helt rett stemt i alle posisjoner samtidig. Det finnes løsninger på det slik som True Temperament, men det har ihvertfall så langt vist seg for dyrt eller upraktisk til å bli særlig utbredt.

Edited by PerH
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.