Web Analytics
Jump to content

Intonere


Kjetil-A

Recommended Posts

Hei,

Hvor enkelt er det for en stakkars nybegynner å intonere elgitaren sin selv?

Gitaren har nylig vært på service med strengebytte og ny "nøtt", men G strengen ser ikke ut til å være intonert(?) helt riktig. Det er ikke en G i 12 bånd (slik jeg har forstått det skal være). Jeg har lite lyst til å ta den med til gitarsjappa igjen om dette er enkelt å fikse selv. Det er en MIM stratocaster lonestar deluxe.

Edited by Kjetil-A
Link to comment
Share on other sites

Intonasjon varierer individuelt med spillestil og styrke i hånda så jeg vil aldri overlate det til andre. De store stjernene har gjerne egne teknikere som kjenner deres preferanser ut og inn, men for oss vanlige dødelige er det like greit å gjøre det selv. Man bør ha en gitarstemmer med høy nøyaktighet, og så må man sette seg inn i tabeller for avvik om man bruker gitarer med kompenserte stemminger (Feiten, Earvana osv). Noen stemmere har slike kompensasjons-tabeller innebygd, både for åpen stemming og 12-bånds intonering.

Link to comment
Share on other sites

Hvos man er nybegynner, er det nok litt i overkant å ta hensyn til personlig spillestil og preferanser.

Tuneren din duger sikkert.

Tell hvor mange trekk skrur, slik at du kan reversere det du gjør, og så er det bare å forsøke. Så lenge du skrur litt av gangen og måler ofte, skal det mye til for at noe blir ødelagt.

Link to comment
Share on other sites

Er flageoletten i 12 også en G?

Også? I forhold til hva?

Flageolett i 12.bånd (12.fret hamonic) er alltid halv bølgelengde av hel streng og dermed alltid eksakt en oktav over den hele åpne strengen helt uavhengig av intonasjon. For en nybegynner må man presisere at strengen først skal stemmes rett åpen. Deretter kan man sammenlikne 12.fret harmonic med tonehøyden man får ved å trykke ned strengen i 12.bånd for å vurdere intonasjon. Intonerer man på øret (uten gitarstemmer) er disse tonene lettere å sammenlikne enn toner med 1 oktav avstand.

Jeg har ingen aning om hva en flageolett egentlig er. Jeg er nybegynner :)

Hva anbefales? Jeg har en Morgan GT-28.

De fleste moderne eksterne stemmere er nøyaktige nok til intonasjon, men noen har for enkle display til at man ser eksakt hvor unøyaktig tonen er. Stemmere som bare indikerer lav, stemt og høy med symboler eller dioder egner seg dårlig til intonering uansett hvor nøyaktige de ellers er. Pass ellers på at stemmeren dekker hele frekvensområdet. Det er ikke alle stemmere som er like gode til å håndtere tonene en oktav opp på de to tynneste strengene.

For nybegynnere som starter å måle toner rundt på halsen med en stemmer er det også viktig å være oppmerksom på at en gitar med rette bånd aldri kan bli helt rett stemt i alle posisjoner samtidig. Det finnes løsninger på det slik som True Temperament, men det har ihvertfall så langt vist seg for dyrt eller upraktisk til å bli særlig utbredt.

Edited by PerH
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
  • Kina-gitarer har jo økt betraktelig på kvaliteten sist årene, og det skyldes nok produksjonsteknologi som er blitt mer presis og produserer høyre kvantum til billig pris. I tillegg til veldig billig arbeidskraft. Men når man nærmer seg 10k, så er det en del "trygge" alternativer der ute fra Martin, Furch, Taylor 110, Cort, Ibanez etc som jeg ville vurdert fremfor Morgan og HB. 
  • Du kommer mer enn langt nok med 15W rørforsterker og et 1x12 kabilett.  Blir det for lite, kan du selge kabinettet og kjøpe et 2x12 istedenfor - du fyller rommet noe bedre da   Jeg har ikke prøvd PRS'en men den får mye gode tilbakemeldinger, og skal være en meget allsidig amp. Må hvertfall ikke la deg lure av styrken på forsterkeren! Har en 15W røramp som lett holder tritt med min Marshall JVM på 50W volummessig, og spesielt i 25 kvm, som ikke er så veldig stort rom. Du blir nok ikke skfufet Ellers har Marshall DSL20 og ENGL Fireball 25 fått mye bra tilbakemeldinger, så du har mye å velge blant hvis du vurderer alternativer. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.