Web Analytics
Jump to content

Resonatorgitar


pwdrfngr

Recommended Posts

Hei, dere!

Jeg tenkte å gå til innkjøp av en ny gitar når jeg drar til New York på nyåret. Jeg vil jeg kjøpe en resonatorgitar med round neck. Jeg har prøvd noen instrumenter på forretninger i Oslo, i hovedsak relativt billige gitarer av litt ukjente merker med produksjon i Asia, og det blir ikke helt stas kjenner jeg.

Men når jeg først er i USA tenkte jeg å kjøpe the real deal. Problemet er at jeg står så å si uten preferanser og vet ikke helt hva jeg skal se etter.

Det eneste jeg har funnet litt ut av er:

Jeg skal ha round neck.

Jeg skal spille delta-blues. (er det da mest vanlig med metallkropp?)

Jeg skal bruke max 10 000 kroner.

Jeg kan godt kjøpe brukt.

Jeg trenger absolutt ikke pickup.

Så, er det noen der ute som har peiling på resonatorgitarer og har meninger om hva jeg skal se etter?

Lurer spesielt på hvordan jeg skal vurdere instrumentene når det kommer til det mekaniske.

Takk.

Edited by pwdrfngr
Link to comment
Share on other sites

Feiteste deltalyden får du etter min mening fra en National-style tricone resonator. I motsetning til en dobro med trekropp er lyden mer metallisk og har bedre sustain.

Det finnes både single cone og tricone, og lyden er litt forskjellig. Ligger masse klipp på Youtube.

Et av de største merkene er Republic, og de ligger godt innenfor prisen din. Du kan vel faktisk få to for 10 lapper.

http://www.republicguitars.com/guitarsotherproducts/triconemodels.html

Link to comment
Share on other sites

Det finnes 3 typer resonatorgitarer:

 • Tricone
 • Singel cone biscuit
 • Inverted cone (spider)

I tillegg til forskjellig materialvalg (metall / tre) og mange produsenter. Det blir fort en smaksak hva du foretrekker. Wikipedia har en grei introduksjon om emnet i følgende artikkel: http://en.wikipedia....esonator_guitar

Utvalget i USA overgår langt det du finner her på berget og dermed øker selvsagt også muligheten for å gå seg vill.

Et generelt tips:

 • Materialvalget i kroppen på en resonatorgitar påvirker lyden langt mindre enn det gjør på en vanlig kassegitar fordi lydkilden er metallkonen(e) som sitter inni.

Etter manges mening gir koner som er dreid (spunnet) en bedre (klarere) lyd enn koner som er støpt.

Et magisk ord i denne sammenheng er gjerne 'Quarterman' kon. Mange resonatorspillere sverger til disse for å få den gode lyden, og enkelte ettermonterer slike i ellers gode resonatorgitarer.

Men som alltid, det gjelder å prøve, lytte & lære. Kanskje oppnår du din favoritt-lyd med noe annet.

For å gi en pekepinn på mulig prisnivå i USA, sjekk denne nettsida: http://www.bryansmusic.com/Regal.htm (riktignok fra Nord-Carolina).

OBS - Regal er bare 1 av flere gode merker. Andre mulige er f.eks: National og Dobro (nå Gibson).

Lykke til :)

_____

GAu

Link to comment
Share on other sites

Synes generelt at en Reso av Tre er bedre pga vekt, men kan ikke si jeg hører veldig forskjell på en sånn og en av metall når jeg tenker meg om. Tror du har rett i at konen står for mesteparten av lydbildet. Metall ser tøft ut da ihvertfall. her er min favoritt slider med en liten snutt:

EDIT: klarte ikke la være...her er mine to favoritter sammen med samme låt som forrige: http://www.youtube.com/watch?v=UauECrCIYl8

Gir meg frysninger den versjonen her av denne gamle Allmann låta.

Edited by gage1103
Link to comment
Share on other sites

Hvis budsjettet ditt er max 10.000 ville jeg definitivt kjøpt en "Beard Gold Tone". Treverket er produsert i Kina, men den er satt sammen i USA. Alle andre deler enn treverket er produsert i USA.

https://www.beardgui...egory_Code=GTRG

Det finnes to "varianter" av denne, en som Paul Beard setter sammen og en som Gold Tone selv setter sammen. Jeg ville definitivt fått tak i en som Paul Beard har satt sammen og satt opp, da mange mener at han har bedre kvalitetskontroll.

Gitarene ser helt like ut men det er mulig å finne ut hvem som har satt den sammen ved:

1. Gold Tone "set up" gitarer har serienummer, Beard sine har ikke.

2. Beard gitarene har "genuine Beard set up" klistremerke under lydhullet på bass siden.

https://www.beardgui...rs-newyork.html

Det ser ut som det er KUN Mandoli Brothers i New York som fører Beard sine gitarer. Dvs. finner du den i en annen butikk er det nok en som Gold Tone selv har satt opp.

I norge er det godlyd.no som fører beard versjonen av denne gitaren:

http://www.godlyd.no...l?produsent=105

Som du ser er det litt penger å spare på å kjøpe den i USA.

Edited by Harry
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
  • Jeg har en Peavey Valveking røramp. men plutselig virker ingen knapper, hverken volum eller tone kontroller. Men det er fortsatt lyd i den? Hva er feil? noen tips fra dere mottaes med takk. mvh Jan .  
  • Dette ble omsider greit, bestefars gamle (1958?) Höfner 455/S. Fikk lima halsen i vinter, har fått på ei midlertidig bridge, og den er rett i halsen og lettspilt. 010 Flatwoundstrenger. Venter nå på en 1956-modell floating pickup fra de britiske øyer, en 1505 GR med volumkontroll som spikres fast i gripebrettet. Plekterbrettet er også britisk og kosta sitt, men ble pent. Prøver å få tak på en bridge som ser ut som den originale, men det er lengre mellom de. Denne bridgen var dog lett å intonere, da det er bånd-biter som sitter i smale spor, og de kan tas løs og flyttes.
  • Hei, Jeg har ett Line 6 Relay G50 system men har klart å miste senderen. Line 6 TBP12 Noen som har en de vil kvitte seg med?
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.