Web Analytics
Jump to content

Båndsliping - Hva slags sandpapir bruker man?


davidsen
 Share

Recommended Posts

Jeg skal prøve meg på en båndsliping selv, og lurer på om noen her kan komme med anbefaling til type sandpapir jeg bør bruke.

Ser vi på denne videoen, så bruker han "industrial diamond particles" (rundt 2:30). Høres ikke heeelt billig ut. Hva heter dette på norsk? Industrielle diamantpartikler?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har brukt 600 papir til selve slipingen, og 1200 til finpussen jeg tar på langs av bånda (etter evt å filt bue på bånd som har blitt litt for flate.)

Og til slutt polering med noe planet waves gnikk deg ihjel pussegreier.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet ikke helt om det her er snakk om slurvete språkbruk, eller hva det er snakk om. Det som heter "sandpapir", er tradisjonelt rett og slett sandpartikler silt og sortert etter størrelse, og så limt fast på et papirark. Nå skal det innrømmes at det etter hvert har blitt brukt andre typer partikler til "sandpapir", også, men det lar vi ligge.

Sandpapir er beregnet til sliping av treverk. Det bør man ikke bruke på metall i det hele tatt. Til metall bruker man en eller annen form for slipepapir, og så innimellom kalt smergelpapir. Det har partikler av diverse oksyder, og er ikke videre egnet til sliping av tre, men passer glimrende til lakk og metaller.

Slipepapir kan brukes enten vått eller tørt. For best avvirkning med minst riper på resultatet, er våtsliping å foretrekke. Nå er det jo slik at det kanskje ikke er så ønskelig å klisse inn halsen med så mye vann, så her finnes det flere variasjoner over tema, og også mange forskjelllge produkter man kan bruke.

Jeg skal ikke sitte her og late som om jeg har oversikt over alle detaljer når det gjelder dette, da det ville være å lyve på seg masse kunnskap jeg ikke har.

Vitsen er å fortelle noe om at det som heter "sandpapir", og som du får hvis du går på Maxbo og spør, ikke egner seg til å slipe bånd på en gitarhals. Biltema selger slipepapir i hendige pakker i forskjellige korninger, som vanlig ikke verdens beste, men det duger helt fint.

Og Oslogutten- ja, det går an, men det er like raskt å ta ut båndene, fylle i epoxy og slipe ned. Og vips, så har du en ubrukelig gitar som for de fleste er artig i sånn omtrent tre minutter.

Link to comment
Share on other sites

Og Oslogutten- ja, det går an, men det er like raskt å ta ut båndene, fylle i epoxy og slipe ned. Og vips, så har du en ubrukelig gitar som for de fleste er artig i sånn omtrent tre minutter.

:D

OT:

Men utover dette har det ikke så stor betydning? Hvor lenge vil treverket vare sånn ca, og hva slags strenger bør man bruke ?

Dette skal jeg definitivt gjøre!

Link to comment
Share on other sites

Har slipt to halser med smergelpapir tørt. Funka helt greit det. Brukte 400 på den ene da den var mye slitt, og 600 på den andre for å jvne bånda. Kjøpte meg en båndfil fra Stewmac, og den gjorde jobben med å runde bånda lett. Pussa så over med 600 igjen og "floppet" over bånda. Gikk opp til 1000 korning på grovpolering, først på langs og så på tvers, og finpolerte med vanlig kjøkkenstålull. Er i grunnen forholdsvis enkelt så lenge man ikke forhaster seg. Husk å sverte bånda slik at du ser hvor du har pussa.

Link to comment
Share on other sites

Floppemetoden er ganske enkelt å ta smergelpapiret rundt fingeren og dra fram og tibake over bånda med lett/ moderat press. Du vil da høre floppelyden. :)

Veit ikke om jeg ville brukt vateren som kloss da den er ganske lang, men har du 100% rett hals kan du gjøre det. Jeg ville brukt en kortere trekloss, rundt 15 cm. Det aller beste er sjølsagt klosser med samme radius som halsen fra for eksempel Stewmac. Sikkert andre som har mer erfaring som kan komme med fornuftige innspill også.

Link to comment
Share on other sites

Er rimelig sikker på at vi hadde en utfyllende tråd om 'floppemetoden', her på forumet. Har gjort dette selv med ok resultat. Benyttet en større flatfil til å jevne båndene. Marker båndene med tusj mens du jobber, så ser du hvor det tar mest.

Link to comment
Share on other sites

Tror også at man skal ta med i bildet av at "floppemetoden" er noe som ikke brukes av profesjonelle gitardoktorer. Det er vel minst en av arten som høflig har antydet at det ikke kanskje er det lureste å gjøre. Ved ettertanke skjønner jeg det.

Det jeg kan si, er at det kan rett opp feil ganske kjapt med mye mindre jobb enn tradisjonelle båndfiljobber, og at det slik jeg har opplevd det har noe for seg.

Et scenario der man har en billig gitar som er riktig ille, og så gidder man ikke å legge all verdens med jobb i det, ja, hvorfor ikke.

Men en dyr gitar som man vil ha så bra som mulig, niks. Der hadde jeg nok lagt mer arbeid i det, og brukt en mer tradisjonell tilnærming.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • https://www.gear4music.no/no/Gitar-and-Bass/Fender-Hendrix-Voodoo-Child-Ball-End-Gitarstrenger-av-Nikkel-10-38/3G3G Kunne det funket, eller blir det for tynt i basstrengene?
  • Tipper han mener 10-42, altså basstrengene fra et typisk .009-sett. Vet ikke om noen slike sett i Norge. Curt Mangan har et slikt, mulig det kan lønne seg å bestille noen sett om gangen.
  • Enten har jeg missforstått noe, eller så må du utdype litt hva du mener. Er det til en 6-stengs elgitar, eller noe 12-strenger det er snakk om? Siden du nevner 009 på bass-strengen.  Det er vanlig med f.eks 10-46 (noen skriver 010 - 046 ) sett, eller 09-46 der første tall er lys E og 46 er mørk E. Jeg bruker 11 - 49 sett og det er perfekt balanse for min stil, bestiller i større kvantum her, av og til har de enten god kampanjer eller gratis frakt, som gjør at det lønner seg å bestille 10-20 pakker. https://www.stringsandbeyond.com/daddario-electric-guitar-strings-exl115-3d-blues-jazz-rock-11-49.html https://www.stringsandbeyond.com/ernie-ball-electric-guitar-strings-2220-12p-power-slinky-11-48.html Skal du bare ha et par sett, lønner det seg å bestille lokalt. 
  • Hei. Jeg kunne tenke meg .010 på de lyse strengene, og .009 på basstrengene. Tipper det finnes noen ferdige sett på utenlandske nettsider, men har ikke sett noe slikt på norske nettbutikker. Er det noen her som kjenner til norske selskaper som selger slike sett?  Alternativt kan jeg Kjøpe fra en utenlandsk nettbutikk. Hvordan blir det da med moms og frakt - er det noen som kjenner til hvordan dette er for tiden? Kjedelig å kjøpe strenger for 300,- men betale like mye i moms og frakt.  Kjøpe enkelt-strenger. Tipper dette blir en del dyrere enn eventuelle ferdige sett.  EDIT: Dette gjelder altså ordinære elgitar-strenger. 
  • Ok, Eclipse er jo i boks, men ein kvit Custom eller Classic Custom-suget er fortsatt tilstede. Er det ingen som har stående ein slik? Eller veit om ein som har ein slik som ikkje blir brukt…? Hvis det er av interesse med (del)bytte så har eg diverse gitarer og ting som «er på vei ut». Feks Gibson LesPaul Deluxe (1974, men ikkje heilt original lengre, blandet annet refinished og den har fått humbuckers), Fender Road Worn 50s Stratocaster, Gibson Les Paul Studio (alpine white), Fender Highway One Stratocaster (rockefjøl som er godt slitt og krakellert i lakken med kun 1 humbucker ved stolen), Fender TwinReverb 1976 (silverface, nylig service).
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.