Web Analytics
Jump to content

Oppgradering av en Epiphone LP Standard


Recommended Posts

Jeg kjøpte en lite brukt og billig Epi LP Standard for å få den klassiske LP-lyden, og en oppgradert Epi er vel det nærmeste man kommer på budsjett. Fant ut fra serienummer at Epien var laga i Kina i 2004, som var det første produksjonsåret for Epi Kina-LPer. Den hadde lav strengehøyde uten for mye klirr og fin akustisk lyd, noe som tydet på grei byggekvalitet. Ikke at jeg er noen fan av lav strengehøyde, syns det dreper lyden jeg er ute etter, men det er en indikasjon på jevne bånd.

Det første jeg merka meg var at det var plent umulig å få den intonert bra nok, og enten er første bånd eller oversadelen plassert feil. Jeg måtte intonasjonskompensere med en sak som dro strengeavsatsen noen millimeter lenger fram på de fleste strengene for å få den noenlunde rein i grepa.

Pickuper og oversadel/ nøtt er gjerne det første man oppgraderer, og jeg handla inn et par Dimarzio 36th Anniversary PAF som hadde den lyden jeg var ute etter. For enkelhets skyld kjøpte jeg en TUSQ oversadel i stedet for å lage beinnøtt. Da jeg hadde montert sakene blei lyden atskillig bedre, levende og dynamisk i stedet for flat og med vekt på diskant og bass. Skifte av nøtta bidro i stor grad til å klarne opp lyden.

Men det jeg oppdaga da jeg monterte mikkene var at elektronikken og kablinga som sto i ikke var god i det hele tatt, det var kveiler av kabel og merkelige koblinger samt tvilsomme loddinger og en uidentifiserbar summelyd som tydet på jordingsfeil et sted. Summinga var ikke så tydelig med de gamle pickupene. Jeg røska likså godt ut hele greia, erstatta volumpottene, tonepottene med push/ pull for coilsplit og lodda alt på nytt. Da jeg leita etter jordinga til brua fant jeg denne i tailpiecehullet, og den var heller ikke god. Pluggene til bru og tailpiece var også nokså løse, så jeg smurte litt superlim i hulla og banka pluggene skikkelig på plass etter at limet hadde tørka. Bedre sustain blei det faktisk av å få pluggene skikkelig festet.

Jeg kan ikke fordra den flimsete ABR-brua, så jeg prøvde å bytte til en Gotoh Tune-O-Matic bru. Men den ga faktisk så mye bedre lydoverføring at det blei for mye av det gode. Blei faktisk litt grumsete av overtonene i strenger og treverk med Dimarziopickupene. Så jeg måtte bytte tilbake til originalbrua.

Til slutt fant jeg ut at de såkalte "Grover" stemmeskruene også måtte bort, de holdt rett og slett ikke bra nok på stemminga. Når de drar seg ut av stemming ved å bende hardt eller å dra litt i strengen er det ikke bra nok. Mye slark var det også, og dette kom neppe av hard bruk.

Jeg må si jeg ikke er så imponert over Epiphone ut fra denne erfaringa. Gitaren kosta vel rundt fem lapper i 2004, og det er den ikke verdt i den tilstanden. Treverket er flott satt sammen og bearbeida og har god kvalitet, men pengene er spart inn på elektronikk og hardware. Jeg har stort sett rimelige gitarer i samme prisklasse, men dette var under pari på Epiphone. Det har kosta noen timer og noen kroner å få denne gitaren i akseptabel stand, men in the end er det verdt innsatsen. Nå spiller den endelig slik jeg vil ha den til å gjøre, den høres ut som en LP. :)

Edited by Ichi
Link to comment
Share on other sites

Hehe, har hatt min Epi LP siden 2005, og jeg har personlig aldri opplevd noen store problemmer med hardware fra Grover, jeg har vært borti mye verre ting enn dem. Eneste, er at de må strammes litt opp, men dette gjør jeg ca hvert 2 år.

Nøtta er ikke så mye så skryte av, men karbon kan du få fra blyantspiss, og det virker også veldig fint. Alt i alt, så har den holdt stemmingen stabilt i mange år nå uten at jeg måtte bytte annet enn pickups i den. Jeg hadde den som hovedgitar i nesten 5-6 år. Båndene er litt slitt, men de spiller knirkerent, og det er en av gitaree jeg har hatt lavest action på.

Mao, kvaliteten varrierer sikkert veldig på slike billigmerker, men overall, så er den langt ifra det verste av kvalitet når det kommer til gitarer under prisklasse 6-7k. ;)

Link to comment
Share on other sites

Treverket er flott satt sammen og bearbeida og har god kvalitet, men pengene er spart inn på elektronikk og hardware.

Dette har jeg inntrykk av at er fellesnevneren ved Epiphone. Det bra med det er jo at slikt faktisk kan oppgraderes, i motsetnign til treverket og slikt. Det med intoneringen er kjipt da...

Link to comment
Share on other sites

Hmm, min Epi er 20 år nå og holder stemminga.

Har aldri strammet stemmeskruene og intonering har aldri vært noe problem, dog er nut og sadler byttet ut med Graphteck men resten av hardware er org. Elektronikken er byttet da.

Denne er da laget i Korea, ikke Kina som ditt eksemplar.

Link to comment
Share on other sites

Skal jeg ha budsjett-LP så styrer jeg greit unna Epi. Prøvd litt forskjellige, både Epi og andre, og det som går igjen er at Epi er nederst på stigen, og de jeg har prøvd har ikke vært gode å spille på engang. Tungspilte og noe varierende kvalitet på båndarbeidet.

Tokai, som lager LP-varianter i samme prisklasse som Epi Std er (basert på mine erfaringer) et tryggere valg. Lettspilte, bedre kvalitetsfølelse på alle punkter, og pickups som faktisk er helt OK. Langt fra bra, men bedre enn Epi sine, og de kan brukes, selv om de har godt av utskifting. Hagström ville jeg også glatt valgt fremfor en Epi.

Men. Du har jo en Epi, og det er godt du har blitt fornøyd med den. Så lenge treverket er ok, og spillbarheten er god så kan jo alt annet fikses, og synes man slikt er gøy så kan man jo få seg både et godt instrument og noen timer med sysselsetting for en ikke altfor dyr penge. Har selv en Strat i prisklasse 1500kr, som jeg sikkert har brukt det dobbelte på deler til, samt en hel del timer på kobling, kabling, refinisher og gudpokker veit hva. På papiret er det idioti, men den er krem å spille på, og jeg synes det er gøy å holde på med slikt, så det er vel verdt både tid og penger som blir brukt :)

Edited by Duckling
Link to comment
Share on other sites

Spillbarheten er knall på denne faktisk. Bedre enn flere Gibsons jeg har testa. Men jeg har prøvd noen nye Epier, både LP og Dot, med døde punkter og ujevne bånd.

Fant ut i går kveld at det muligens er ABR-brua som har ført til stemmeproblemene, og sannsynligvis ikke Groverskruene. Groverskruene hadde uansett litt dødgang og var harde å stemme, så det var godt å få dem byttet ut med noe bedre. De var også litt for små for hullene, antagelig 9 mm i 10 mm hull. De nye hadde mye bedre passform. Broa var såpass slarkete i skruene og festet at den dro seg når jeg la hånda på den for å dempe strengene. Sadlene flyttet seg og dro dermed gitaren ut av intonasjon. Lurte på hvorfor i alle dager G-strengen av og til plutselig slakket 10 cent, og dette er vel svaret. Kjørte Gladpack i hullene og skrudde til, og det gjorde susen noenlunde der i alle fall. Skulle vel egentlig byttet ut både bru og skruer, men nå har jeg lagt nok i denne øksa.

Har framdeles intonasjonsproblemene, ved hardt trykk i første bånd ligger lav E en kvarttone over ved intonering i 12. bånd... Oversadel er så lav som det er praktisk mulig å ha den. Litt irriterende når lyd og spillbarhet er såpass bra som den er blitt på denne. Har gått for en mellomløsning med intonasjonskompensasjon på lav E, A og G, og resten noenlunde. Funker OK når jeg ikke trykker hardt, men må for eksempel huske at når jeg tar en C eller D må ringfingeren være lett... Fullt mulig jeg er veldig kresen, men jeg har billigere gitarer uten så alvorlige problemer. :D Hadde forventa litt mer av Epiphone, men man må tydeligvis leite etter de gode eksemplarene der også. Kvaliteten er nok svært ujevn.

Edited by Ichi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.