Web Analytics
Jump to content

Drømmen om Les Paul


Teammella
 Share

Recommended Posts

Tiden er snart der for å få kjøpt en ekte les paul gibson... Det er så utrolig mye å vege mellom. Prisene strekker seg fra 7000 til "the sky liit"? Hve er egentlig forskjellene og hvorfor er det så mange prisklasser? Ønsker hles en sånn Gary Moore eller Jimmy P siller.

Her kan dere Gibson LP gi noen svar og råd.

Takk

Link to comment
Share on other sites

Et par betydelige forskjeller som er verdt å merke seg er vektforskjellene på de som er såpass store at de spiller inn på vippepunkt på gitaren og hvor sliten man blir av å ha reima over akslene. Og ikke minst hvilken hals som passer en best. Man har da en 50s type som er forholdsvis tykk og som kan bli noe tungspilt for de med mindre hender. Og 60s halsene som er betydelig tynnere og blir foretrukket kanskje spesielt av de som spiller med litt fart.

Link to comment
Share on other sites

Det som i hovedsak skiller de rimeligste LP-modellene til Gibson fra de dyrene sakene, er lakk/finish og utseendemessige detaljer.

I den rimelige enden av prisskalaen finner du modeller som gjerne har "faded" finish, altså en enkel "malingsfinish", og som mangler pene detaljer som binding på kropp og hals og store perlemorsinnlegg i gripebrettet. Nå for tiden benytter også Gibson alternative tresorter til gripebrettet (bakt lønn eksempelvis).

På de dyrere modellene har du gjerne skikkelig lakk, polert og fin, binding på kropp og hals, flotte innlegg i halsen, og gjerne også rosewood gripebrett.

De aller dyreste modellene fra Gibson Custom Shop er enda et hakk opp, med lettere (bedre?) treverk og "gamle"/"originale" konstruksjonsmetoder som "long neck tenon" osv.

Det hele koker gjerne ned til hvor mye penger du vil bruke, og hvor opptatt du er av lakkfinish og ulike detaljer. Jeg vil anbefale deg å teste gitarer med faded finish, og med skikkelig polert lakkfinish. I tillegg bør du teste både 50s hals og 60s hals, og se hva som passer deg best. Etterpå blinker du deg ut et par alternativer som har de opsjonene du liker best (hals, lakk, detaljer, pynt osv.), og så prøver du så mange gitarer du kan innenfor denne klassen for å finne den du synest låter best og er best å spille på. Ingen Gibson-gitarer er helt like, selv om det gjerne er samme modell. Variasjoner i treverk og håndslipte halser sørger for ulikheter fra eksemplar til eksemplar. :)

Happy hunting, og legg ut bilder når du har funnet din gitar!

Edited by GummiTZ
Link to comment
Share on other sites

Hei. Les Paul er "vanskelig" da de forskjellige utgavene er veldig ulike både mtp spillbarhet, finish og ikke minst lyd.

Uerfarent kjøpte jeg en pent brukt -92 LP standard i 1994, det er på mange måter et helt fantastisk instrument, men for meg ble den aldri en nummer en, den passet ikke hendene mine. Jeg var vant til en moderne Stratocaster Ultra og opplevde aldri at LP en kom i nærheten av denne totalt sett.

Så fikk jeg prøve en Classic. Den hadde en hals som passet meg glimrende, den vare lettere og pickupene var langt heftigere spesielt mtp rock/metal. Kvalitetsfølelsen var imidlertid ikke den samme som min egen standard, så jeg fikk meg ikke til å bytte til en slik.

I dag har jeg funnet min Les Paul, en CS R8 med 60`s hals. Dette er et helt annet instrument enn de andre jeg har prøvd, også prisen er en smule annerledes;-)

Gjør det selv tjenesten i å prøve, føle, oppleve flere LPèr før du bestemmer deg. Ellers kan det bli fantastisk eller helt middelmådig.

Lykke til!

Edited by lakris
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • https://www.gear4music.no/no/Gitar-and-Bass/Fender-Hendrix-Voodoo-Child-Ball-End-Gitarstrenger-av-Nikkel-10-38/3G3G Kunne det funket, eller blir det for tynt i basstrengene?
  • Tipper han mener 10-42, altså basstrengene fra et typisk .009-sett. Vet ikke om noen slike sett i Norge. Curt Mangan har et slikt, mulig det kan lønne seg å bestille noen sett om gangen.
  • Enten har jeg missforstått noe, eller så må du utdype litt hva du mener. Er det til en 6-stengs elgitar, eller noe 12-strenger det er snakk om? Siden du nevner 009 på bass-strengen.  Det er vanlig med f.eks 10-46 (noen skriver 010 - 046 ) sett, eller 09-46 der første tall er lys E og 46 er mørk E. Jeg bruker 11 - 49 sett og det er perfekt balanse for min stil, bestiller i større kvantum her, av og til har de enten god kampanjer eller gratis frakt, som gjør at det lønner seg å bestille 10-20 pakker. https://www.stringsandbeyond.com/daddario-electric-guitar-strings-exl115-3d-blues-jazz-rock-11-49.html https://www.stringsandbeyond.com/ernie-ball-electric-guitar-strings-2220-12p-power-slinky-11-48.html Skal du bare ha et par sett, lønner det seg å bestille lokalt. 
  • Hei. Jeg kunne tenke meg .010 på de lyse strengene, og .009 på basstrengene. Tipper det finnes noen ferdige sett på utenlandske nettsider, men har ikke sett noe slikt på norske nettbutikker. Er det noen her som kjenner til norske selskaper som selger slike sett?  Alternativt kan jeg Kjøpe fra en utenlandsk nettbutikk. Hvordan blir det da med moms og frakt - er det noen som kjenner til hvordan dette er for tiden? Kjedelig å kjøpe strenger for 300,- men betale like mye i moms og frakt.  Kjøpe enkelt-strenger. Tipper dette blir en del dyrere enn eventuelle ferdige sett.  EDIT: Dette gjelder altså ordinære elgitar-strenger. 
  • Ok, Eclipse er jo i boks, men ein kvit Custom eller Classic Custom-suget er fortsatt tilstede. Er det ingen som har stående ein slik? Eller veit om ein som har ein slik som ikkje blir brukt…? Hvis det er av interesse med (del)bytte så har eg diverse gitarer og ting som «er på vei ut». Feks Gibson LesPaul Deluxe (1974, men ikkje heilt original lengre, blandet annet refinished og den har fått humbuckers), Fender Road Worn 50s Stratocaster, Gibson Les Paul Studio (alpine white), Fender Highway One Stratocaster (rockefjøl som er godt slitt og krakellert i lakken med kun 1 humbucker ved stolen), Fender TwinReverb 1976 (silverface, nylig service).
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.