Web Analytics
Jump to content

Drømmen om Les Paul


Teammella

Recommended Posts

Tiden er snart der for å få kjøpt en ekte les paul gibson... Det er så utrolig mye å vege mellom. Prisene strekker seg fra 7000 til "the sky liit"? Hve er egentlig forskjellene og hvorfor er det så mange prisklasser? Ønsker hles en sånn Gary Moore eller Jimmy P siller.

Her kan dere Gibson LP gi noen svar og råd.

Takk

Link to comment
Share on other sites

Et par betydelige forskjeller som er verdt å merke seg er vektforskjellene på de som er såpass store at de spiller inn på vippepunkt på gitaren og hvor sliten man blir av å ha reima over akslene. Og ikke minst hvilken hals som passer en best. Man har da en 50s type som er forholdsvis tykk og som kan bli noe tungspilt for de med mindre hender. Og 60s halsene som er betydelig tynnere og blir foretrukket kanskje spesielt av de som spiller med litt fart.

Link to comment
Share on other sites

Det som i hovedsak skiller de rimeligste LP-modellene til Gibson fra de dyrene sakene, er lakk/finish og utseendemessige detaljer.

I den rimelige enden av prisskalaen finner du modeller som gjerne har "faded" finish, altså en enkel "malingsfinish", og som mangler pene detaljer som binding på kropp og hals og store perlemorsinnlegg i gripebrettet. Nå for tiden benytter også Gibson alternative tresorter til gripebrettet (bakt lønn eksempelvis).

På de dyrere modellene har du gjerne skikkelig lakk, polert og fin, binding på kropp og hals, flotte innlegg i halsen, og gjerne også rosewood gripebrett.

De aller dyreste modellene fra Gibson Custom Shop er enda et hakk opp, med lettere (bedre?) treverk og "gamle"/"originale" konstruksjonsmetoder som "long neck tenon" osv.

Det hele koker gjerne ned til hvor mye penger du vil bruke, og hvor opptatt du er av lakkfinish og ulike detaljer. Jeg vil anbefale deg å teste gitarer med faded finish, og med skikkelig polert lakkfinish. I tillegg bør du teste både 50s hals og 60s hals, og se hva som passer deg best. Etterpå blinker du deg ut et par alternativer som har de opsjonene du liker best (hals, lakk, detaljer, pynt osv.), og så prøver du så mange gitarer du kan innenfor denne klassen for å finne den du synest låter best og er best å spille på. Ingen Gibson-gitarer er helt like, selv om det gjerne er samme modell. Variasjoner i treverk og håndslipte halser sørger for ulikheter fra eksemplar til eksemplar. :)

Happy hunting, og legg ut bilder når du har funnet din gitar!

Edited by GummiTZ
Link to comment
Share on other sites

Hei. Les Paul er "vanskelig" da de forskjellige utgavene er veldig ulike både mtp spillbarhet, finish og ikke minst lyd.

Uerfarent kjøpte jeg en pent brukt -92 LP standard i 1994, det er på mange måter et helt fantastisk instrument, men for meg ble den aldri en nummer en, den passet ikke hendene mine. Jeg var vant til en moderne Stratocaster Ultra og opplevde aldri at LP en kom i nærheten av denne totalt sett.

Så fikk jeg prøve en Classic. Den hadde en hals som passet meg glimrende, den vare lettere og pickupene var langt heftigere spesielt mtp rock/metal. Kvalitetsfølelsen var imidlertid ikke den samme som min egen standard, så jeg fikk meg ikke til å bytte til en slik.

I dag har jeg funnet min Les Paul, en CS R8 med 60`s hals. Dette er et helt annet instrument enn de andre jeg har prøvd, også prisen er en smule annerledes;-)

Gjør det selv tjenesten i å prøve, føle, oppleve flere LPèr før du bestemmer deg. Ellers kan det bli fantastisk eller helt middelmådig.

Lykke til!

Edited by lakris
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.