Web Analytics
Jump to content

4 chord osv...


Gitargud1

Recommended Posts

Hei, jeg bare lurer på når engelske gitarlærere sier at jeg skal spille "the four chord" og "the five chord" osv.. hva mener de med det? Den fjerde tonen i skalaen?

Noen som kan forklare dette eller eventuelt linke til noen bra sider om dette? :)

-Gitargud1

Link to comment
Share on other sites

Ja, tipper det er det samme som treklangen grunntone - kvart (4. tone) - kvint (5. tone) som også utgjør typisk de tre grepene som er mest brukt innen vanlig vestlig musikk.

Og, ja, det er skalatoner, ikke halvtonetrinn, man snakker om.

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

Som han sier over meg. Her har du en oversikt, dersom du ikke har helt kontroll på skalaene:)

I II III IV V VI VII

A Bm C#m D E F#m G#dim

Bb Cm Dm Eb F Gm Adim

B C#m D#m E F# G#m A#dim

C Dm Em F G Am Bdim

C# D#m Fm F# G# A#m Cdim

D Em F#m G A Bm C#dim

Eb Fm Gm Ab Bb Cm Ddim

E F#m G#m A B C#m D#dim

F Gm Am Bb C Dm Edim

F# G#m A#m B C# D# Fdim

G Am Bm C D Em F#dim

Ab Bbm Cm Db Eb Fm Gdim

Link to comment
Share on other sites

Ja, slik tolker jeg det.

Du kan gjerne søke på nettet etter "kvintsirkelen". Det er nemlig slik at halvtonene henger sammen på den måten at en grunntonearts kvart (4. Tone) får nevnte grunntone som kvint (5. Tone) når nevnte kvart brukes som grunntone.

Enkelt eksempel (vanlig durskala)l: A sin kvart er D. D sin kvint er A. D sin kvart er G. G sin kvint er D. G sin kvart er C. C sin kvint er G. C sin kvart er F. F sin kvint er C ... osv ... (jeg slutter her fordi etter F beveger vi oss over i -iss og slikt, og det har jeg ikke i hodet. Men det blir raskt klart som blekk når man etterhvert spiller barregrep og powerchords. ;)

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

For hvert ord som blir sagt her føler jeg meg dummere og dummere :blink: jeg klarer ikke å skjønne det der kvant,tvers, kvart greiene... hva i svarte er det forno?? er det jeg som er helt uttafor eller er det vanlig og ikke skjønne dette? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Sarge: Har du forvekslet ters og kvart? Navn og nummer harmonerer ikke helt. :)

SH.T!

:blush:

:ninja:

Neida... Kunne ikke falle meg inn... B)

Rettet i innleggene lenger opp. Og for the record: Jeg er ikke fersk, jeg er rusten. :P

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Du har noe som heter intervaller. Kvarter og kvinter er intervaller. Det samme med prim, ters, sekund, osv (men de er ikke så viktig i ditt sprøsmål). Kvart betyr fire, så når han engelske fyren sier at du skal ta den 4 akkorder, så er det akkurat som han sier at du skal da en kvart fra den tonen du var på. Så da er det bare å telle. Viktig å telle med den tonen du er på, men det så jeg du gjorde allerede. Kvint er fem, og samme leksa der. Det var noen som nevnte kvintsirkelen her og den er veldig smart å bruke. Kvint betyr jo fem, så når du ser på kvintsirkelen, så kan du fr.eks ta utgangspunktet i C, som står øverst. Følger du med klokka så teller den kvint, altså til en G (fem toner), og den står rett ved siden av C'en. Går du andre veien så teller den en kvart (fire toner). Så hvis du bruker den, så kan du hele tiden vite hva slags akkorder du bruker i en sang. Går sangen i D så er det bare å se på de to tonene ved siden av D'en i kvintsirkelen. Så i den sangen kan du bruke G og A.

(Håper det hjalp)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Vi er et ny oppstartet band, vi spiller litt forskjellig, alt ifra Pink Floyd til CC Cowboys, vi har planer etterhvert å spille konserter osv. Tillegg lage egne låter. 
  • Hei. Hvem er dere og hvilke sanger er det snakk om å spille?
  • Hei. Vi søker etter en bassist til et band i Arendal. Vi har tilgang til øvingslokale. Sjanger, rock. Vi er på utkikk etter en bassist som deler lidenskap for musikk og som har god teknikk og samspill. er åpen for å eksperimentere med ulike stilarter og låter, men vi ønsker også å ha et fast repertoar som vi kan øve på og fremføre. Vi er fleksibel når det gjelder øvingstider, men vi håper du er seriøs og engasjert. Hvis dette høres ut som noe for deg, vil vi gjerne høre fra deg snarest. Vi ser frem til å snakke med deg og finne ut mer om din musikkbakgrunn og interesser.
  • Lagde en hals av alm, og holder på med en jazzmaster kropp av samme planken . Underste kroppen er av surnet lønn.
  • Takk for det. Har brukt bjørk i toppen, alm i halsen og er usikker på kropp men tror det kan være sitka gran. Fikk en stor bit fra en arbeidskollega som ikke visste hva det var.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.