Web Analytics
Jump to content

Justering av gitar


antos

Recommended Posts

Har forstått det slik at Gibson gitarene blir finjustert i Sverige før de ankommer utsalgsstedene i Norge. (Dette gjelder sikkert andre gitarmerker også) Noen som vet hva som ligger i denne justeringen? Finjustering av truss-rod, strengehøyde osv? Og hvor ofte bør gitaren få en justering av f.eks truss-rod? Ved strengeskifte til tykkere/tynnere strenger?

Edited by antos
Link to comment
Share on other sites

Mulig importøren (re-)strenger gitaren, men jeg tipper en enkel truss-rod justering og visuell inspeksjon før gitaren sendes ut til forhandlere.

Truss-rod bør justeres ved skifte til annen strengetykkelse og/eller hvis man velger noe annet enn standard tuning permanent. Noen gitarer må truss-rod justeres 2-3 ganger om året grunnet temp/luft men andre er dønn stabile og påvirkes knapt av å gå opp eller ned en strengedimensjon. Noen liker en høy strengehøyde og legger ikke så godt merke til buen på halsen.. osv,osv ikke noe fasit svar med andre ord.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Jeg ser på Les Paulen min at strengene ligger veldig nærme båndene på gitaren, uten at det oppstår klirr fra strengene. Vil dette da si at truss roden min er justert stramt? Dersom jeg har forstått det riktig vil det oppstå mer strengehøyde dersom truss roden slakkes?

Link to comment
Share on other sites

Truss-rod bestemmer buen (motspennet) i halsen. Altså den retter opp halsen og er justerbar fordi ulike strenger, stemminger trekker halsen i en bue i større eller mindre grad. (se for deg en pil og bue - halsen får en bue midt på halsen omtrent og det er der truss-rod motvirker spennet og retter opp halsen)

Broen din, som kan justeres med de to store "hjulene" bestemmer strengehøyden. Men justering av en gitar innebærer en balanse, eller et kompromiss mellom mange ulike faktorer - høyde på bru, justering av oversadel (nut) og hals (truss-rod)

Link to comment
Share on other sites

Ok. Jeg hadde en Fender Strat tidligere hvor truss roden bare snurret uten å fungere slik den skulle. Dette ordnet seg med at jeg fikk ny gitar, men hvordan kan denne gitaren ha gått gjennom en såkalt sjekk dersom truss roden var ødelagt? Dette var en mexico modell, vet ikke om disse gitarene får en dårligere gjennomgang enn f.eks min Gibson Les Paul Studio?

Link to comment
Share on other sites

Du, det kan vel ha mange forklaringer det, truss-rod kan ha røket 5 minutter før du kjøpte gitaren, i det du forsøkte å justere den første gang, osv, osv - men det kan også tenkes at den aldri har fungert og at det aldri ble oppdaget fordi halsen hadde såpass stort "motspenn" etter produksjon (fretting av halsen kan gi den et ganske kraftig motspenn) Truss-rod justering er noe man må justere i flere omganger på en helt ny-produsert gitar før den "setter seg" - noe som kan ta litt tid.

Fendere leveres med 09 strenger (stort sett) og de gjennomgår ikke all verdens til sjekk og justering før de ankommer butikken, så at noe slikt ikke blir oppdaget er nok ikke noe mysterium.

Link to comment
Share on other sites

Det er absolutt noe man kan gjøre selv - vi snakker om å skru 1/4 omdreining eller mindre på en skrue/mutter i de fleste tilfeller :) Skru av lokket over truss-rod og se på justeringsmutteren på gitaren din - kjøp så et egnet verktøy fra f.eks biltema/clasO eller lignende - En slank "koppnøkkel" i riktig dimensjon (ikke metriske, men tommer)

Link to comment
Share on other sites

Gibson har 5/16" - noe som utgjør akkurat litt i underkant av 8mm - med andre ord kan du sikkert bruke en 8mm uten problemer, men hvis du vil ha den helt riktige dimensjonen (noe jeg anbefaler) er 5/16" det riktige

Her er en fin type:

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for:_Truss_rods/Hex_Truss_Rod_Wrenches.html

koster ikke mange kronene, men det blir jo frakt og greier da, så finner du noe på butikk i Norge blir det jo mye rimeligere.

Link to comment
Share on other sites

Fikk tak i pipesett som passet. Justerte litt på truss roden på gitaren min, vanskelig å se forskjell med det blotte øye, men jeg la en linjal fra første bånd til 22 bånd - da kunne jeg se i 7/8 bånd at luftrommet mellom båndene minsket eller økte etter hvordan jeg justerte. Har nok en relativt rett hals nå ettersom den står noe stramt. Ingenting som kan bli ødelagt dersom den strammes? Skruen ble fort slakkere dersom jeg vridde litt tilbake, og strammere igjen andre vei.

Jeg tok en kikk på halsen nå og mener jeg kan se at den går noe ned på midten, bør den strammes eller kan jeg ha den slik?

Dersom jeg setter en capo i 1. bånd, og trykker ned på siste bånd (22) kan jeg se ett lite mellomrom i åttende bånd. Høres det korrekt ut?

Edited by antos
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hei. Hvem er dere og hvilke sanger er det snakk om å spille?
  • Hallo. Hver dag tror jeg at jeg har oppnådd noe i dette livet. Ja, jeg har en høyere utdanning og til og med en vitenskapelig grad av en mester, men jeg jobber ikke i min spesialitet. Siden barndommen drømte jeg faktisk om å være psykolog, og derfor begynte jeg å tenke på å motta den andre høyere. Men for dette trenger jeg en meget betalt jobb, så nå leter jeg etter interessante ledige stillinger. Allerede samlet en CV på denne malen https://www.cvmal.no/cv-eksempel/ , og nå må du sende den til flere selskaper. Vi må jobbe noen år til for å endelig begynne å gjøre det du elsker.
  • Hei. Vi søker etter en bassist til et band i Arendal. Vi har tilgang til øvingslokale. Sjanger, rock. Vi er på utkikk etter en bassist som deler lidenskap for musikk og som har god teknikk og samspill. er åpen for å eksperimentere med ulike stilarter og låter, men vi ønsker også å ha et fast repertoar som vi kan øve på og fremføre. Vi er fleksibel når det gjelder øvingstider, men vi håper du er seriøs og engasjert. Hvis dette høres ut som noe for deg, vil vi gjerne høre fra deg snarest. Vi ser frem til å snakke med deg og finne ut mer om din musikkbakgrunn og interesser.
  • Lagde en hals av alm, og holder på med en jazzmaster kropp av samme planken . Underste kroppen er av surnet lønn.
  • Takk for det. Har brukt bjørk i toppen, alm i halsen og er usikker på kropp men tror det kan være sitka gran. Fikk en stor bit fra en arbeidskollega som ikke visste hva det var.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.