Web Analytics
Jump to content

2 volumknotter eller 1 volum + 1 tone


Recommended Posts

Hei

Driver og bygger en gitar med en ganske kompakt kropp, men har støtt på et problem.

Planen var:

Pickuper og elektronikk som på en LP, men med forskjell at jeg skulle flytte switchen ned og bruke to koaksielle potmetre, en for de to volumkontrollene og en for tonekontrollene.

Nå viser det seg at det (litt for) kompakte designet mitt gir plass for kun en av de koaksiale potmeterne, hvis ikke kommer en av dem i konflikt med plekterhånda.

Det jeg nå sitter igjen med er plass til følgende: 1 stk koaksialt potmeter (altså 2 potmetre) og 1 stk 3-veis Gibson switch, samt jackpluggen.

Derfor følgende spørsmål:

1. Går det an å koble en standard 3-veis Gibson-switch slik at man får pickupvalgene som før, men med kun en felles volumkontroll og en tonekontroll?

2. Er det bedre å gå for to separate volumkontroller og ingen tonekontroll? Den måten å koble opp på er jo meget enkel.

Takk for oppmerksomheten. Håper på svar.

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

Seymour Duncan har masse diagrammer på http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/

1. http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/schematics.php?schematic=2h_1v_1t_3w

2. flere kontroller gir flere muligheter, som er bra. for mange muligheter blir rot.

hvis du bruker "sporende" effekter (for eksempel oktav opp/ned) eller effekter som legger til overharmonisk innhold (alle typer vreng, men særlig fuzz) er det greit å ha tonekontroll. sporende effekter bruker et lavpassfilter for å sile ut fundamentaler, og tonekontrollen er et ekstra lavpassfilter i gitaren som hjelper til.

noen fuzzbokser kan gi en fin oktav-opp-effekt som blir ekstra tydelig ved å rulle av litt tone på gitaren og spille rundt 12. bånd.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar, folkens. :)

Da blir det nok 1 master volum og 1 master tone. Får se om jeg finner ut av hvordan jeg kobler det.

Så til spm 3 (siden dere har svart så bra på de to forrige):

Jeg mener å ha fått med meg at man bør bruke logaritmiske potmetre til volum og lineære til tonekontroller. Dessverre er mine koaksiale potmetre enten 2 stk logaritmiske eller 2 stk lineære.

Om man skal ha 1 master volumkontroll og 1 master tonekontroll og altså må ha samme type potmeter til begge, bør man da gå for logaritmiske potmetre eller lineære?

Dette er jo uansett ikke et stort problem, begge deler vil jo virke, men jeg kunne godt tenkt meg innspill her også.

Link to comment
Share on other sites

Seymour Duncan har masse diagrammer på http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/

1. http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/schematics.php?schematic=2h_1v_1t_3w

Et oppfølgingsspørsmål til ovenstående diagram. Jeg tittet på pickupene, og oppdaget "plutselig" at neck-pickupen er dreid 180 grader i forhold til bridge-pickupen, slik at kabelen kommer ut i motstående hjørne. Er det essensielt? Og i så fall hvorfor?

Link to comment
Share on other sites

Pickup orientering er viktig fordi det vil avgjøre om pickupene er i fase med hverandre eller ikke. Ute av fase vil de låte tynt og uten bass når de kombineres, men dette kan du løse ved å bytte om på ledningene på den ene pickupen også noen ganger.

Tror jeg nok, uten at jeg har tenkt veldig mye på saken.. Skal fundere litt.

Link to comment
Share on other sites

neck-pickupen er dreid 180 grader i forhold til bridge-pickupen, slik at kabelen kommer ut i motstående hjørne

kanskje det er fordi mange/alle? SD-humbuckere har kabel ut av halvdelen med skruer for høydejustering.

SH-PG1_TB-PG1b.jpg

SH11_TB11.jpg

dermed vil hals-p.u. ha ledning i motsatt hjørne av bro-p.u.

Link to comment
Share on other sites

Etter å ha tenkt litt på saken, kom jeg frem til at orientering egentlig ikke har noe å si på en humbucker med mindre spolene er linnet med ulik lengde tråd, eller pickupen ikke har justerbare pol-skruer.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.