Web Analytics
Jump to content

Tips til sanger å spille


thotho

Recommended Posts

Hei!

Sitter her og knoter litt på gitaren og jeg vil så gjerne men får det ikke til,, :lol:

Har spilt en god del kassegitar men det blir liksom bare de typiske allsangene som går igjen og jeg står litt fast på hva jeg skal spille så tar gjerne imot litt forslag. Selv om jeg har spilt en del så sliter jeg med at "alle" sangene blir like, tenker da på rytmen. selv om jeg starter "riktig" så faller jeg alltid tilbake på den rytmen alle andre sangene mine har... :blink:

Har nå kjøpt meg en elgitar men både høyre og venstre hånda går alt for treigt. Her trenger jeg litt forslag på enkle sanger man kan lære seg, gjerne rock/blues.

Håper på svar på begge spørsmålene mine. B)

Mvh

Thomson

Link to comment
Share on other sites

For mange år siden øvde jeg rytme ved å få venner til å gjøre opptak av rytmene på en gammel kassettspiller og hørte på det høyere enn jeg hørte meg selv når jeg spilte. Det hjalp meg ganske bra. Hvis du får det riktig i starten kan du f.eks bruke en laptopmikrofon (innebygd) til å ta opp lyden av deg selv i Audacity og kopiere den flere ganger eller loope den der. Deretter kan du høre det om og om igjen mens du spiller til og blir "tvunget" til å spille riktig. Får håpe jeg skjønte hva du mente riktig.

Når det gjelder enkle sanger kommer det jo helt an på nivået. Jeg tar et relativt lavt nivå siden du selv sier at det skal være enkelt. Plukker låter med litt egenart, men ganske mainstream. Plukker også låter hvor soloene er overkommelige og låter bra sakte (dvs øvingstempo)

AC/DC - Hells bells

AC/DC - Stiff upper lip

Thin Lizzy - Boys are back in town

The White Stripes - Seven Nation army

Johnny Cash - Personal Jesus (ja, jeg vet den originalt er fra Depeche Mode, men denne versjonen er finere til gitarøving)

Billy Idol - Rebbel Yell

Joan Jet - I love Rock N' Roll

Link to comment
Share on other sites

Mange mener jeg demotiverer med disse ord, men strengt tatt, om du vil bli god fort så er det øvelser som gjelder altså.

Høyrehånds og venstrehånd seperat, og synkronisert!

Sjekk Justinguitar som Greener sier, mye goodshit der!

Ta f.eks en A akkord.

E 12 9           9 12
B 10 10
G 9 9
D 11 11
A 12 7 12
X

Plukk den opp og ned, så opp og ned men 3 plukk per streng osv. Du vil fort merke forskjell!

Link to comment
Share on other sites

Angående rytme, så har jeg hatt god nytte av å lage en loop av noe jeg vil trene på for så å bare fokusere på å spille en eller flere ulike rytmer oppå denne loopen. Hvis du holder deg til 1-3 akkorder så er det ikke så mye annet å rote seg bort i og når du har spilt loopen lenge nok får du en mye tightere og bedre rytme - det er jo som med alt annet - trening gjør mester osv, osv

En annen ting som er veldig lurt å forsøke seg på er 16 dels rytmer/anslag (jeg tror man kan beskrive det slik på norsk ?) Hvis man kan noen av de mest brukte rytme mønstrene i pop/rock er det fort gjort at alt låter helt likt, men 16 deler gir deg muligheter til å lage mer komplekse og spennende rytmer, spesielt hvis du kombinerer det med å dempe strengene på venstre hånda. Typiske eksempel vil være funk og reggae rytmer.

Her er en god start hvor prinsippet forklares - http://www.justinguitar.com/en/ST-613-IShotTheSheriff.php

I begynnelsen kan det være lurt å lage en loop med f.eks Adobe Audition e.l. for så å bare slå på strengene mens man demper de med venstre hånda (altså man får bare flikka, flikka lyden) bare for kun å fokusere på rytme/anslag. Det tar litt tid å mestre, men belønningen er massiv i forhold til hva man har brukt av tid ofte.

Siden pop og rock stort sett inneholder de samme kjedelig streite akkordene må man jo finne på noe for å skape litt liv og variasjon i det man spiller :)

Link to comment
Share on other sites

Takker for svar!

Øvelser er bra, er ikke så lett å finne på øvelser når man sitter alene og utforsker.

Kom gjerne med flere øvelser, synes faktisk det var lit gøy for da kan man bare øke farten og antall plukk når ting begynner å sitte.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.