Web Analytics
Jump to content

Tråden om trussrod-justering og hva halser tåler


Konnis

Recommended Posts

Hei og god kveld/natt/morgen

Jeg ser at Exploreren min har faretruende høy action, og vil gjøre noe med det. Som en slags warmup til dette så prøvde jeg å justere trussroden på min Les Paul først. Dette gikk ypperlig, og actionen på LP'en er nå justert som en drøm. På Les Paulen justerte jeg trussroden kun 1/8 runde (med klokka såklart) eller noe slikt på trussroden; jeg turte ikke mer.

Så er spørsmålet mitt da: hvor mye kan jeg egentlig skru på trussroden før halsen vrir seg/knekker/sprekker/blir defekt på noen slags måte?

Jeg har veldig lite lyst til å ødelegge Exploreren min, men det å levere den bort i 2 uker og bruke 500kr på noe jeg egentlig greier selv er heller ikke så interessant.

Så mitt spørsmål i denne tråden blir altså: Hvor mye kan jeg maksimum skru på trussroden før halsen ryker? Vil vite dette så jeg ikke skrur meg inn i faresonen. Vet at mange sier "1/4 runde holder", men synes det høres mye ut, når jeg greide meg med 1/8 på Les Paulen

Gitaren er altså en Gibson Explorer, 09-modell, med en mahognyhals med profilen mellom 50's og 60's Gibsonprofil såvidt jeg vet.

På forhånd: tusen takk for svar, setter pris på det :)

Edited by Konnis
Link to comment
Share on other sites

Er det ikke slik at når man nærmer seg faressonen så har man for lengst skrudd seg forbi hva som vil ha en hensikt/positiv virkning på halsen?

Er vel bare å ta det rolig og følge nøye med?

edit: Det var altså mer et spørsmål enn et svar.

Har aldri prøvd det selv, men det er inntrykket jeg har fått av å lese diverse fora, guider osv.

Edited by Innos
Link to comment
Share on other sites

Er nok ingen fare med å ødelegge selve halsen når man justerer trussrod.

Det som er faren er at man vrir selve trussrodden av slik at den knekker eller

gjengene blir ødelagt. Vilket i prinsippet gir en deffekt hals.

På enkelte gitarer ser man ikke resultat av justering før det har gått flere timer.

Siste kassegitaren jeg hadde på bordet måtte jeg la ligge i et døgn mellom vær gang jeg justerete

Hvor langt man kan skru er vanligvis avhenging om trussrodd virker begge veier eller kun en vei.

Samt om trussrodd er "aktivert". F.eks vil en enkeltvikende trussrodd som ikke er skrudd

til (aktivert) fra fabrikk muligens trenge mer enn en halv omdreining før den begynner

strekke i selve halsen. På gitaren du har vil jeg tro/håpe den er satt opp på fabrikk

og derfor har en "aktiv" trussrodd som skal justeres i små intervaller.

Link to comment
Share on other sites

Burde man ha på strenger mens man justerer trussrod, eller ikke?

Og lurer på om det egentlig er noen hensikt i å justere den for meg.. hvis jeg skrur ned actionen begynner det først og fremst å buzze rundt 5.,6.,7. og 8. bånd på den mørke E-strengen. Hva gjør jeg da?

Link to comment
Share on other sites

for og skjekke om trussrod er riktig så setter du en capo på 1. bånd, holder fingeren på 17. også sikter du på det 7. båndet det skal være en liten glippe der, da er halsen riktig, og selfølgelig skal du ha strenger på halsen når du justerer, det er jo litt av poenget

Link to comment
Share on other sites

men har du virkelig ikke en lokal gitar pusher som kan fikse gitarer selv? det beste er jo og gå til en gitar tekniker og få han til og vise hvordan det skal gjøres så du er helt sikker til neste gang, jeg bare forguder gitar pusheren her i byen, han har faktisk peil, fikser gitarene selv, og er utrolig rimelig, han pleier maks og ta en 50 for trussrod justering, som oftest gjør han det gratis :D

Edited by jealei
Link to comment
Share on other sites

1. da må jeg ta tog til Oslo

2. da må jeg betale 500kr

3. da må jeg vente i 2 uker eller noe (såvidt jeg vet benytter de fleste gitarsjappene i Oslo seg av Erik Welo, som holder til utafor Drammen)

:P

Link to comment
Share on other sites

1. da må jeg ta tog til Oslo

2. da må jeg betale 500kr

3. da må jeg vente i 2 uker eller noe (såvidt jeg vet benytter de fleste gitarsjappene i Oslo seg av Erik Welo, som holder til utafor Drammen)

:P

Når du har kjøpt en gitar ny i butikk, skal de da vitterlig sette den opp for deg, kostnadsfritt. Forlang at de gjør det, PRONTO. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.