Web Analytics
Jump to content

Tråden om trussrod-justering og hva halser tåler


Konnis
 Share

Recommended Posts

Hei og god kveld/natt/morgen

Jeg ser at Exploreren min har faretruende høy action, og vil gjøre noe med det. Som en slags warmup til dette så prøvde jeg å justere trussroden på min Les Paul først. Dette gikk ypperlig, og actionen på LP'en er nå justert som en drøm. På Les Paulen justerte jeg trussroden kun 1/8 runde (med klokka såklart) eller noe slikt på trussroden; jeg turte ikke mer.

Så er spørsmålet mitt da: hvor mye kan jeg egentlig skru på trussroden før halsen vrir seg/knekker/sprekker/blir defekt på noen slags måte?

Jeg har veldig lite lyst til å ødelegge Exploreren min, men det å levere den bort i 2 uker og bruke 500kr på noe jeg egentlig greier selv er heller ikke så interessant.

Så mitt spørsmål i denne tråden blir altså: Hvor mye kan jeg maksimum skru på trussroden før halsen ryker? Vil vite dette så jeg ikke skrur meg inn i faresonen. Vet at mange sier "1/4 runde holder", men synes det høres mye ut, når jeg greide meg med 1/8 på Les Paulen

Gitaren er altså en Gibson Explorer, 09-modell, med en mahognyhals med profilen mellom 50's og 60's Gibsonprofil såvidt jeg vet.

På forhånd: tusen takk for svar, setter pris på det :)

Edited by Konnis
Link to comment
Share on other sites

Er det ikke slik at når man nærmer seg faressonen så har man for lengst skrudd seg forbi hva som vil ha en hensikt/positiv virkning på halsen?

Er vel bare å ta det rolig og følge nøye med?

edit: Det var altså mer et spørsmål enn et svar.

Har aldri prøvd det selv, men det er inntrykket jeg har fått av å lese diverse fora, guider osv.

Edited by Innos
Link to comment
Share on other sites

Er nok ingen fare med å ødelegge selve halsen når man justerer trussrod.

Det som er faren er at man vrir selve trussrodden av slik at den knekker eller

gjengene blir ødelagt. Vilket i prinsippet gir en deffekt hals.

På enkelte gitarer ser man ikke resultat av justering før det har gått flere timer.

Siste kassegitaren jeg hadde på bordet måtte jeg la ligge i et døgn mellom vær gang jeg justerete

Hvor langt man kan skru er vanligvis avhenging om trussrodd virker begge veier eller kun en vei.

Samt om trussrodd er "aktivert". F.eks vil en enkeltvikende trussrodd som ikke er skrudd

til (aktivert) fra fabrikk muligens trenge mer enn en halv omdreining før den begynner

strekke i selve halsen. På gitaren du har vil jeg tro/håpe den er satt opp på fabrikk

og derfor har en "aktiv" trussrodd som skal justeres i små intervaller.

Link to comment
Share on other sites

Burde man ha på strenger mens man justerer trussrod, eller ikke?

Og lurer på om det egentlig er noen hensikt i å justere den for meg.. hvis jeg skrur ned actionen begynner det først og fremst å buzze rundt 5.,6.,7. og 8. bånd på den mørke E-strengen. Hva gjør jeg da?

Link to comment
Share on other sites

for og skjekke om trussrod er riktig så setter du en capo på 1. bånd, holder fingeren på 17. også sikter du på det 7. båndet det skal være en liten glippe der, da er halsen riktig, og selfølgelig skal du ha strenger på halsen når du justerer, det er jo litt av poenget

Link to comment
Share on other sites

men har du virkelig ikke en lokal gitar pusher som kan fikse gitarer selv? det beste er jo og gå til en gitar tekniker og få han til og vise hvordan det skal gjøres så du er helt sikker til neste gang, jeg bare forguder gitar pusheren her i byen, han har faktisk peil, fikser gitarene selv, og er utrolig rimelig, han pleier maks og ta en 50 for trussrod justering, som oftest gjør han det gratis :D

Edited by jealei
Link to comment
Share on other sites

1. da må jeg ta tog til Oslo

2. da må jeg betale 500kr

3. da må jeg vente i 2 uker eller noe (såvidt jeg vet benytter de fleste gitarsjappene i Oslo seg av Erik Welo, som holder til utafor Drammen)

:P

Link to comment
Share on other sites

1. da må jeg ta tog til Oslo

2. da må jeg betale 500kr

3. da må jeg vente i 2 uker eller noe (såvidt jeg vet benytter de fleste gitarsjappene i Oslo seg av Erik Welo, som holder til utafor Drammen)

:P

Når du har kjøpt en gitar ny i butikk, skal de da vitterlig sette den opp for deg, kostnadsfritt. Forlang at de gjør det, PRONTO. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.