Web Analytics
Jump to content

Gramo, MFO, Tono og Gramart


Atomic
 Share

Recommended Posts

Det jeg vet (eller fant ut nå nettopp) er at Gramo og Tono er byrå som sørger for at utøvere (Gramo) og låtskrivere (Tono) får betalt, mens Gramart og MFO er noe annet. Stemmer dette? Og hva gjør i så fall Gramart og MFO og hvem er best? Finnes det flere slike organisajsoner?

Fant en til nå, Norsk Artistforbund. Er det også noe av det samme, noen som vet noe om det?

Edited by Atomic
Link to comment
Share on other sites

Tono er som ble nevnt et vederlagsbyrå for komponister og låtskrivere. Man får penger når man:

- spiller sine egne låter live

- blir spilt på radio eller tv

- får låta si spilt av andre live

Alle steder som spiller musikk må betalte tonoavgift, være seg frisører og tannlege-venteværelser, til P3 og MTV og alt annet også.

Hvor mye man får, avhenger av mange faktorer, så vanskelig å si spesifikt. Det er også en ny modell på trappene, som vil forandre hvordan dette er.

Uansett så er det gratis penger hvis man skriver låter selv. Eneste jobben er å melde låter og spillelister inn hvis man har spilt live, NRK og slikt gjør det automatisk. Anbefales hvis man lager egne ting.

Gramo er for utøvere. Hvis man spiller på en plate og låter derfra blir spilt på radio, tv o l, får man penger for det. Husker ikke helt, men tror ikke det går på platesalg, kan ta feil her. Mest for studiomusikere.

MFO er en fagforening for musikere mm. De hjelper deg med kontrakter, tvister, lønn osv. De har også noen ganske gunstige forsikringsordninger, både på innbo og instrumenter.

Håper dette hjelper

Link to comment
Share on other sites

MFO - Musikernes FellesOrganisasjon hadde gunstig forsikring på utstyr mener jeg å husker. Det var tidligere NMM, endret navn til MFO rundt år 2000. Egentlig alt jeg vet. En god del musikklærere og hobbyfolk jeg kjenner har vært/er medlemmer der. Av og til bare for forsikringens del, som var særdeles gunstig som student.

Link to comment
Share on other sites

Ok ja, takk for hjelpa! Da er jeg i hvert fall sikker på Tono og Gramo og delvis MFO, men hva med de to andre, Gramart og Norsk Artistforbund? Er det noe a la MFO? Hvorfor skulle man da i så fall velge en av dem framfor MFO?

Link to comment
Share on other sites

fra gramart.no

GramArt er en landsomfattende interesseorganisasjon for etablerte og uetablerte grammofonartister. Organisasjonen har i dag ca. 3000 medlemmer, som finnes innen alle sjangere og i alle aldersgrupper.

GramArt ble stiftet i 1989 for å ivareta grammofonartistenes interesser i GRAMO (utøvernes og plateselskapenes vederlagsbyrå). Man så at størsteparten av GRAMOs inntekter ble generert av artister med utspring fra sjangerne rock, pop og underholdningsmusikk.

Tidligere hadde man også sett at utøvere og komponister fra disse sjangerne ikke fikk sine

interesser ivaretatt der hvor midler til musikk fordeles, og man var engstelig for gjentagelser. Etter som tiden gikk, viste det seg at det også var behov for GramArt i andre sammenhenger, slik at artistene kunne få en enklere hverdag som artist.

I dag tilbyr GramArt en rekke ytelser til sine medlemmer, langt utover det å være et politisk talerør for norske populærmusikere: Vi har utarbeidet en av bransjens beste kollektive forsikringsavtale på instrumenter og ulykke under reising og øving. Vi bistår i kontraktsforhandlinger og tilbyr bransjens ledende standardavtaler innen artist (platekontrakt), management, lisensavtale og forlagsavtale.

Vi holder kurs og seminarer du har stor nytte av som artist:

skattekurs

forlagskurs

låtskriverkurs

markedsføringskurs

digitale seminar.

En stor del av det daglige arbeidet består i å gjennomgå artistkontrakter, d.v.s. management, plate og publishingavtaler. Stadig flere artister kommer til GramArt med kontraktene sine for å få bistand.

Vi er inne i en rivende teknologisk utvikling. Digitale opptaksmaskiner

og CD-brennere til hjemmebruk er for lengst tilgjengelige for menigmann. Musikk er tilgjengelig i mange kanaler og uttrykk som sampling brukes i vanlig dagligtale. Mer enn noensinne trenger grammofonartister en organisasjon som ser inn i fremtiden. GramArt er denne organisasjonen!

Er mest for artister dette...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.