Web Analytics
Jump to content

Lage lapsteel-gitar?


Recommended Posts

Har litt lyst til å lage en lapsteel gitar. Har aldri laget noe sånt før, men en gang må jo være den første :)

Men jeg har ikke så mye peiling, og veit ikke helt hvor man skal starte. Hva slags tre burde jeg bruke, hva slags bro, hva slags nut osv? Jeg har ikke tilgang til så mye gitar-verktøy, men har vel tilgang på båndsag, drill og loddebolt. For tunere kan jeg vel bare ta noen fra noe gammalt jeg ikke har bruk for, samme med pickupen.. Har lyst til å gjøre dette ganske enkelt som førstegangsprosjekt :)

Link to comment
Share on other sites

Bro:

http://store.guitarfetish.com/topmohabrfit.html

Ville noe sånt fungert? Det hadde vel ikke vært så vanskelig å sette opp på en hjemmelagd lapsteel? evt. en slik:

http://store.guitarfetish.com/lespajuwrinb1.html

Med omtrendt samme kommentar...

Stemmeskruer:

http://store.guitarfetish.com/viklstnimafi.html

Bare noen slike

Pickup:

http://store.guitarfetish.com/gfsalviwodob.html

En slik gjør vel jobben bra?

Har fortsatt ikke peiling på hvordan jeg skal lage nut/hva slags nut jeg skal kjøpe (som krever minst mulig pirkearbeid) eller hva slags treverk jeg skal bruke, helst noe som ikke er svindyrt.

Link to comment
Share on other sites

Ser jo greit ut dette, men jeg hadde valgt 3+3 stemmeskruer, for eksempel disse: http://store.guitarfetish.com/wiezlotu3x3f.html

Og så hadde jeg valgt den Fenderstolen.

Av treverk som er overkommelig å skaffe i Norge hadde jeg valgt or eller ask. En møbelsnekker kan kanskje hjelpe deg med en bit, det er jo ikke stort du trenger, og jeg kan tenke meg at du ikke akkurat har tålmodighet til å vente i et par år på at treet skal tørke skikkelig.

Ellers finner du trolig et par tips her? http://buildyourguitar.com/resources/lapsteel/

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

Takk for tipset, har du noen korte ord om forskjellen i lyden på or og ask? Takk for lenken, skal sjekke den ut :)

Edit:

Som nut, om jeg forsto riktig, kan jeg bare bruke noe sånt:

http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=19181945 (Art.nr. 41-2692)

kappet i riktig lengde, lage et lite spor med stikksag for hver streng, også file lett med spessielle filer lagd for det?

Hvor burde jeg isåfall kjøpe filene?

Edited by kake
Link to comment
Share on other sites

Jeg synes du skal konsentrere deg mest om å få tak i et brukbart trestykke uten for mye kvist, og ikke bry deg stort om treslaget.

Nå skal jeg da innrømme at du får råd av en som mener at gitaristen spiller aller mest rolle, så spiller pickup inn, jeg tror en P90 blir fint på lapsteel, så spiller broen en rolle, og så er det stort sett slutt for de fleste av oss. Det blir mye mojo, synsing og tåkeprat.

Grunnen til at jeg nevnte de to tresortene, er at de gror her i Norge, og du kan kanskje få ta i noe relativt enkelt. Ellers er både ask og or brukt av gitarmakere før, med til dels heldig resultat.

Ellers vil jeg tippe at nær sagt hva som helst duger på en lapsteel. Hvis du har tenkt på en heldekkende farge, trenger du da ikke bry deg om utseende. Skal du olje, for å slippe all jobb med lakkering, noe som er tidkrevende og vanskelig, kan også frukttre være flott hvis du kan få tak på det. Epletre og kirsebær, særlig hvis du får tak i stykker som har både lys og mørk farge, kan bli skikkelig lekkert. Furu og gran egner seg ikke så godt, rett og slett fordi det er veldig myke treslag. Nå skal det sies at gran er et ettertraktet materiale til topper på kassegitarer, så lyden er det ikke noe å si på, men å finne en kvistfri bit er oppunder umulig. Dessuten trenger du et materiale av et gammelt tre, og ikke sånn lausved som man får kjøpt i dag.

Det er faktisk utrolig stor forskjell på en granplanke fra 1950 og en fra i dag- vekten og hardheten er helt annerledes. Årsaken til forskjellen er rett og slett moderne skogsdrift, som gjør at trærne gror fortere, og hugges i yngre alder enn for seksti år siden.

Finner du noe bjørk, hadde jeg ikke vært redd for å prøve det også. Jeg tror du skal øve i vanvittig mange timer på lapsteelen din før forskjellen på treverket kommer til å begrense deg.

Til slutt- mener en nøbelsnekker postet noe om noen lekre trestykker han hadde liggende for en tid tilbake. Lete etter det? Finner du igjen den posten, så si ifra. Har tenkt å lage en elektrisk ukulele, og lurer på å handle noe tre til det, selv om jeg har både eple, ask og kirsebær liggende.

Link to comment
Share on other sites

Takk for nok et godt svar. :)

Regner med at jeg skal olje treverket, og min far kjenner en eller annen møbelsnekker, så han kan sikkert ordne meg noe bra.

Er i hovedsak nuten jeg lurer på nå, for å få det til riktig. Kan jeg bare gjøre det som jeg skrev i forrige posten?

Link to comment
Share on other sites

Nja, siden ikke noen andre bruker det der, tror jeg kanskje ikke det er det beste forslaget jeg har sett. Jeg hadde heller brukt bein, eller noe hardt treverk. Jeg vet at noen med hell har laget nut av elghorn, men det avhenger helt av hvilken tilgang du har på det..

Bein er mye brukt , så kast deg over lammesteken du kanskje får på en eller annen søndag, og bruk lårbeinet på den. Jeg tuller ikke, slikt brukes, og er ganske greit å jobbe med.

Nå koster ikke en ferdig "nut" allverdens, men siden du skal ha lapsteel, trenger den å være høyere enn det man vanligvis får kjøpt. Derfor tror jeg faktisk du skal belage deg på å lage den selv.

Får du tak i hvaltann blir det en fin nut uten så masse jobb, og så er det skikkelig eksklusivt på samme tid, og det er jo ikke å forakte.

Jeg tror ikke det har noe effekt på lyden, men det er jo noe å nevne.. Kuhorn er også brukbart, og det samme kan sies om skikkelig hardt tre, sånn som kjerneved av kirsebær, eller pæretre.

Selv har jeg akkurat snekret en "nut" av bisonhorn, men jeg tviler litt på om det jeg har bli høyt nok til en lapsteel, hvis ikke kunne du fått en bit av det hornet.

Der tenker jeg du fikk flere valg enn det du hadde lyst på. :D

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

http://buildyourguitar.com/resources/lapsteel/mounting3.htm

Er ikke det der omtrendt samma som jeg foreslo? :P

Men takk for (nesten alt for mange) forslag!

Skal prøve å raide en eller annen lammestek, evt. bare kjøpe den nederste på siden que? lenket til. :)

Så også de hadde filer der, til å file hvert spor i nuten med... Fyfanken så dyrt :o Ca. 77kr... Per stykk!

Kan jeg komme unna med en billigere metode? Med tanke på at dette er en steel gitar, og strengene aldri skal bendes eller noe, kan det funke greit med å bare lage "sånn ca. spor" med en liten stikksag eller noe?

Link to comment
Share on other sites

Stikksag er litt vanskelig å kontrollere. Jeg har brukt baufil og noen små nålefiler, litt plundrete å få et bra resultat i forhold til skikkelige filer, men det funker i nøden. Har kjøpt et sett skikkelige filer for å slippe det der.

Om sporene ikke passer til strengen kan du få problemer med klirring.

Om du har en musikkbutikk i nærheten eller gitarservice så kanskje du kan få filt nøtta der.

Link to comment
Share on other sites

Takk for alle gode svar så langt :)

Hva slags elektronikk burde jeg kombinere med P90-pickupen? Jeg skal bare ha en, og tror ikke jeg vil ha tonepot, men volumpot vil jeg ha. Regner med at det ikke har noe å si hvilken jackplug jeg bruker, men har vel mer å si hva slags kondiser o.l det er på poten.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du bare skal ha en volumkontroll, har du ikke bruk for noen kondensatorer. Et potmeter, og det er det hele.

Det som har vært mest vanlig å bruke sammen med P90, er 500k potmetre. Skulle du også få lyst på en "tonekontroll", eller et riktigere navn, "diskantfjerner", det er det det er, trenger du en .022uF kondensator, og et potmeter til.

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

Takk for svar :)

Blir forresten mahogny som blir brukt - har fått tak i en stor fin bit med mahogny gratis :)

Da skal alt av deler bestilles så fort som mulig, og jeg kommer selvfølgelig med bilder når den er ferdig (så lenge det ikke ender med total katastrofe selvsagt) :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.