Web Analytics
Jump to content

EQ


_morten_

Recommended Posts

Hmm, skal ta opp noe greier, og lurer veldig på kordan man bruker en EQ skikkelig, og ka som e forskjellen mellom de forskjellige type EQ'ene. Noen som har noen tips der ute? eller linker til gode sider som tar for seg temaet? Litt tips om kordan man stiller lyd til gitar, vokal og trommer hadde også vært kjekt (vet at dette e et utrolig omfattende tema, men kunne trengt litt begynner hjelp) Til opptakene mine bruker eg cool pro og har lånt meg en Roland VS-840. Håper noen kan gi meg litt tips

Link to comment
Share on other sites

Her er iallfall hvordan jeg ofte jobber :)

Først vil jeg gjerne vise til denne tråden: http://forum.gitarnorge.com/viewtopic.php?t=589

For å gjenta meg selv, så er det om og gjøre å få så BRA lyd som overhodet mulig i utganspunktet FØR opptak. Det oppnås ved hjelp av f.eks god lyd i selve instrumentet og god mikrofonplassering. Sett en mik foran gitarampen, sett den på og hør på den gjennom hodetelefonene mens du beveger mik'en rundt foran ampen mens gitaristen spiller. Hvor låter det best? hvor får du mest "mat"? Der setter du mikken.

På trommer kan du velge å enten ta to kondensator / stormembranmikker til overhead + en basstromme og kanskje en skarp for et enkelt (og i mange tilfeller effektivt opptak) eller dere kan også nærmikke tammene også. Som regel trenger du ingen mik på hi hat, den får du nok gjennom overhead og skarp. På trommer gjelder også mikrofonplassering. Søk rundt på google for å finne tips.

Sånn generellt vil jeg si at jo MINDRE EQ du bruker jo mer naturlig vil det låte (hvis du har gjort jobben på forhånd). Og jeg holder fast ved at det generellt ofte er bedre å trekke fra frekvenser enn å legge til. Ta den med en klype salt, men ha det i bakhodet...vanskelig å forklare men ved erfaring vil dere skjønne hva jeg mener :)

Men hvis jeg SKAL nevne noen potensielle problemområder å lete i, så må det være:

Basstromme: hvis det lyder litt "bøtte", trekk fra noen dB i området (CA) 250-500 Hz. For å gi den litt attack kan man legge til littegran ved ca 1-3 kHz og/eller litt ved 8-12 kHz

Skarptromme: basskutt. Fremheve litt ved 6-12 kHz. Kutte litt i vokalområdet 1-5 kHz et sted.

Tammer: Generellt sett litt som basstromme. Kanskje basskutt?

Overhead: Basskutt. Stereo. Legge til litt topp for å gi litt luft.

gitarer: basskutt. kanskje fjerne info under 100-150 Hz (dette er bass og basstromme område, ikke noe poeng å la gitaren ødelegge her) Luke ut noen frekvenser i vokalområdet hvis det er nødvendig (1-4 kHz) Kanskje legge til litt rundt 7 kHz?

Bassgitar: kanksje kutte frekvensene over 4-6 kHz? Legge på litt ved ca 100 Hz. kanskje også ved 50 (bittelittegran)

Vokal: Så rein som mulig, evnt farge litt. Basskutt. Gi litt luft ved 10 kHz. Vær forsiktig med å ta bort formye, særlig rundt 1-5 kHz da dette er taleområdet i øret. (Nå snakker vi STUDIO...live så kan dette være områder hvor det noen ganger er for MYE av det gode)

Ja, tror jeg stopper der jeg. Legger ved noen linker også. husk at å prøve og feile er den beste skole her. og hør på annen musikk du liker. Prøv å høre hva de har gjort. Og lær deg å bruke en kompressor. Det er ofte MYE mer viktig enn EQ i mange tilfeller.

http://www.prosoundweb.com/ (spesielt forumet Rec Pit)

http://www.mixonline.com/

http://www.soundonsound.com/

og ikke minst http://www.goggle.com :)

Nilsefix skulle også legge ut noen linker

er det andre ting du lurer på så bare spør. Ser frem til å høre det ferdige resultatet ditt :)

Link to comment
Share on other sites

Takker så meget :D, men tror kanskje eg ble litt misforstått. Har egentlig aldri drevet på med studio arbeid, og vet egentlig ingenting om ka en EQ gjør med lyden, kordan den virker osv. Begrep som å "trekke fra på frekvensene" osv sier meg ingenting :P . Noen som har noen linker eller litt info om det basice osv? Liker å vite litt om kordan ting funker osv

Link to comment
Share on other sites

Vel, når du setter deg bak pc'en så skjønner du nok fort hva trekke fra og legge til frekvenser betyr. :)

men følg linkene jeg har sent, og søk på google, så går det nok bra. Har ikke tid til en ingående forklaring tilakkuratt nå, er på jobb og forestilling begynner om tre kvarter

:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.