Web Analytics
Jump to content

Djent stick av Merbau


Recommended Posts

Hei,

Lenge siden jeg har postet noe. Jeg har desverre vært opptatt med andre byggeprosjekt og overhalinger, men kanskje dette er interessant for noen sjølbyggere på forumet.

Det begynte som vanlig med et uskyldig spørsmål fra sønnen min, som nå er 16 og har sitt eget obskure eksperiment-jazz-death-metal band i Grimstad: "Pappa, har du sett én-strengs-gitarer?". Og det hadde jeg selvfølgelig ikke. 7 strenger, selvfølgelig. 8 strenger, vanlig. 10 strenger, hvorfor ikke? Men altså ikke 1 streng. Jeg hadde problemer med å se poenget med det, men etter masse youtube'ing og googling begynte det å demre for meg. Bass streng, drop-stemming, kort registeravstand, lett, enkelt, mange rare effekter, flagioletter og bruk av pick-up skruene som bånd for å få de virkelig skrikende diskantene, fretless, osv. Jeg ble litt hekta, for å si det sånn.

Jeg dro til den lokale trappefabrikken og spurte om de hadde noe eksotisk treverk. Jeg fikk en meter med merbau-bjelke, med beskjed om at mer eksotisk en dette hadde de ikke. Treverket er dobbelt så hardt som engelsk eik, førti prosent hardere enn teak, og det flyter nesten ikke. Litt googling fortalte meg at det brukes i gripebrett og bass-kropper, men at det egentlig er for tungt til gitarkropper. Dårlig unskyldning spør du meg. Det er bare å frese litt :) Flisa på en meter kosta meg 400,- blanke kroner. Det var det dyreste de hadde i haugen med kapp. Dønn rett, hardt som jern. Måtte ha den!

Jeg var i rugekassa en god stund før jeg løste problemene. Ikke problemer akkurat, men jeg ville gjøre en veldig, veldig enkel gitar. Utskjæring på båndsag gikk lett. Fresing til pickup likeså. Treverket er hardt men porøst. Det har en slags kanaler, eller tuber "in the grain". Det bøyer seg ikke, gir seg ikke, og er fullstendig uelastisk, men veldig lett å skjære, frese, borre og pusse. Fantastiskt morsomt å jobbe med. Det var opplagt at jeg ville ha en fretless hals, og jeg ville ha den helt opp til pickup'en. For å få til det senka jeg bare pickup'en dypt og pussa ned en halv millimeter på gripebrettet fra tredje til tiende bånd. Det ga lav action, og hele planken ble til hals. Jeg lagde nøtt av aluminium, bro av ei flis med merbau. Det siste var ikke noe sjakktrekk fordi treet som sagt er lett å pusse, selv om det er hardt. Må lage denne i bein eller metall på sikt. Jeg droppet volum, tone, av og på knapp, og fikk etterhvert et jordingsproblem. Jeg syntes jeg var veldig smart da jeg løste det og ga meg sjøl et klapp på skuldra. Jeg lagde ei bakplate av aluminium. Jeg borra hull til jack-inngang. Jeg borra hull til strengefeste. Jeg borra hull til strengen gjennom treverket. Og fordi jack'en sitter så godt, og fordi instrumentet er så lett, bruker jeg pluggen som reimfeste også. Det er en del fluer i en smekk :)

Djent stick'er gjør det djent sticker kan. Veldig høyt, veldig dypt, og med rabiate diskanthyl innimellom. Jeg skrudde opp pickup skruen lengst fra broa for å bruke den som trettisjette bånd. Broa flyter, og det hjelper med intonasjonen for å oppnå denne effekten. Registeravstanden er Fender Strat. Sånn omtrent. Hadde jeg vært en dyktigere musiker så hadde jeg lagt ut et videoklipp. Men det er jeg ikke. Så derfor :)

Finish er med danish oil, som herder bra sjøl om treet er veldig oljete. Prosjektet tok tre timer den ene dagen, og fire timer den andre. Mest på filing av metalldelene. Har tatt et par bilder. Håper de dukker opp. Forslag til forbedringer er jeg alltid klar for.

M.

 

Djent Stick Oen 2016 I.jpg

Djent Stick Oen 2016 II.jpg

 • Like 15
Link to comment
Share on other sites

Hei ebbe!

Skal prøve å ordne det når ungdommen kommer opp neste helg. De kan lyd og video og alt det der. Og de kan spille. Veldig høyt og veldig fort. Men du bygger en av disse sjøl på et par kvelder. Du trenger bare en pickup, en jack-inngang og en stemmeskrue. Resten lager du. Glemte å si at strengen er en bass-A streng, stemt til D. Største diameter som gikk gjennom stemmeskruen uten å måtte borre opp. 

Link to comment
Share on other sites

Takk for det ArneK!

Det var ikke så veldig gjennomtenkt. Jeg ville bare ha litt bredde på gripebrettet for å kunne dra litt i strengen (egentlig unødvendig med en fretless design) men likevel. Og jeg ville ha diamant form på hodet for å få stemmeskruen sentrert, og samtidig ha plass til hull for reima. Ingen reim-skruer, for enkelhetens skyld. Utover det lot jeg egentlig båndsaga bestemme mens jeg skjøv den gjennom. Bjelken var på 99cm, men jeg kortet den ned til ca 84cm da jeg skjønte hvordan jeg ville gjøre det med bakplata av metall. Den veier bare 1kg, så det åpner for både splitthopp og andre gitaristiske krumspring :) 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • Guest
   By Guest
   Vi søker trommis til forskjellige prosjekter.
   Vi har både øvingslokale og studio.
   Hovedsakelig death/djent/progressiv/grind/black metal. Bør beherske trommesettet bra.
   Seriøse henvendelser.
   Holder til i Kristiansund. Kjekt om du befinner deg i nærheten eller fylket.
   Ta kontakt for info.
  • By Venomous13
   Hei,
   Jeg søker band i Oslo Akershus som har som ønske å spille Deathcore/Djent/Deathmetal stil og som liker å spille på mere enn en streng av gangen
   Jeg har en del erfaring med band tidligere (3-5 år?), men måtte slutte i det pga flytting. Har vært foruten nå i nesten 2 år, men har hjemme prosjekter, så er ikke totalt rusten (enda).
   Det jeg søker i ett band, er noen som tar det seriøst, kan komme med ideer (kreativitet) og interesserer seg for det vi spiller. I ett band, skal man være en helhet, ikke ett en manns foretak. Alle skal kunne komme med ideer og alle skal samarbeide.
   Lenken under inneholder ett simpelt opptak fra det tidligere bandet mitt, som er tatt opp med bare en studio mic.
   Dette ble bare produsert der og da.
   http://www.myspace.c...hediabolusumbra
   Ønsker noe liknende som disse bandene: Meshuggah, Structures, Whitechapel, Chelsea Grin, Job for a cowboy etc.
   Men det viktigste er at vi finner en type sjanger som alle i bandet godtar og er enige i.
   Er du interessert? Ta kontakt på mail. Liker helst å ta dette over per telefon.
   One_Black_Wing@hotmail.com
  • By Metalbrain
   Kommentarer på miks, etc. tas gjerne imot!
 • Siste aktive tråder

  • Tom Bukovac spilte en litt nydelig versjon av sin Planet TD1 i en av sine leksjoner… så jeg tabba den og la over videoen til Hr. Bukovac… og håper han ikke kjører en Don Henley på rompa mi… usikker på legaliteten. Har ikke fått no claim, brukes til educational purpose, kreditert opphavsmannen og sendt ham flere meldinger om at han bare må si ifra om han synes det er ugreit… 🤷🏼  
  • Jeg hadde den gamle passive EHX Switchblade og var ikke fornøyd med den, det var for mye "switchpop". Jeg tror denne nye aktive er mye bedre. Forresten, Palmer Triage er en flott switcher, og jeg har sett på YouTube at Slash også bruker den,...eller har brukt den. Den har fasejustering, liten gainjustering, tre separate transformatorer, alle mulige koblingskombinasjoner , og alt skjer helt stille.
  • VOX AC15 eller VOX NT er god løsning for det meste. 
  • Jeg kan jo legge til at jeg faktisk har kjøpt en Boss Katana siden jeg postet siste innlegg i denne tråden, og jeg må si at jeg er meget godt fornøyd. Til hjemmebruk, er den helt glimrende, og jeg har til og med brukt den live i litt "nedpå", små pub-anledninger. I de anledninger, har jeg brukt den i "panel mode" med pedalbrett foran, og det har fungert utmerket. Hvis man gidder å bruke litt tid på software som hører til, kan man få veldig fine settinger skreddersydd for et hvert bruk også.
  • Tar opp en gammel tråd. "Øvingsrommet" ble til soverom, og "barneforsterker" ble dermed aldri innkjøpt. Nå er det igjen gryende bandinteresse blandt ungdommen, og dermed står igjen forsterkerinnkjøp på lista. Er det fortsatt Boss Kantana, Roland Blues Cube, Marshall Valvestate og Blackstar HT20 som gjelder, eller er det kommet andre alternativer?
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.