Web Analytics
Jump to content

Hvordan fungerer halsskruen egentlig?


Recommended Posts

Det er en ting jeg har lurt på lenge. En tid trodde jeg den lå dypt, helt i bunn av halsen, slik at når den strammes så dras halsen bakover. Men så viser det seg at det er heller motsatt, den ligger øverst, rett under gripebrettet. Så da har jeg tenkt ut to teorier (som sikkert er feil).

En mulighet er båndene, som ikke lar seg presse sammen da de er av metall, så halsen presses mer sammen på undersiden og blir lengre på fremsiden.

Neste mulighet er at når treverk presses sammen i lengderetningen, blir det mer stabilt og vil rette seg tilbake til sin opprinnelige form.

Noen som har flere morsomme teorier på min nyårs quiz, før vi får fasiten?

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Slik jeg forstår det så fungerer den som motkraft mot strengene. Så når du løsner skruen får strengene overtaket og bøyer halsen mot seg, mens når du strammer skruen så blir det motsatt.

Ja, det var min første teori, men da må den ligge dypere i halsen mener jeg.

Tenker ikke på det. Cranker ampen og speller som faen.

Ha-ha, jess, det skal jeg begynne med snart også, må bare få skikk på fingrene først :D

Link to comment
Share on other sites

Vel, altså, den bøyer halsen bakover. Så enkelt.

Teorien din rundt bånd holder mål, den. Ikke det at jeg har gjort øvelsen selv, men har lest at man kan rette ut en hals med for mye krumming.

Eksempelvis på en gammel gitar uten kompensasjonsstang (for å introdusere nok et ord) ved å skifte ut båndene til bånd med tykkere tange. Jeg drister meg til å mene at man bør ha noe erfaring før man utfører den øvelsen, for å si det mildt.

Link to comment
Share on other sites

Det er mulig jeg misforstår grundig nå, men der blir vel øvelsen noe vanskelig, i og med at det ikke er noen bådn, og setter man bånd i, er det ikke lenger en fretlessbass etter det jeg kan skjønne. Spør du om hva som skjer når man napper båndene ut av en bass med bånd eller hva?

Hvis det er det du lurer på så er svaret at det aner jeg ikke. Jeg har aldri ødelagt en bass ved å ta ut båndene.

Link to comment
Share on other sites

Beklager jeg forenkler meg litt for mye.

Jeg mener hvis det er slik at det er båndene som "holder igjen" på framsiden når man strammer halsskruen slik at halsen bøyer seg bakover, så vil ikke dette funke på samme måte på en fretless bass.

Du skriver også at: "den bøyer halsen bakover, så enkelt". Men hvordan?

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Fretless, nei, det vil det ikke. Derfor vil jeg tro at de som bygger gode fretlessbasser lager halsen litt bakoverbøyd i utgangspunktet, og/eller at "vanlige" bånd man setter inn i en hals egentlig ikke bøyer halsen så skrekkelig mye. Nå spekulerer jeg bare, dette er utenfor ting jeg kan, men hvis jeg skulle lage en hals uten trussrod en gang til, så ville jeg ha lagt inn bittelitt "backbow" før jeg limte på gripebrettet. Jeg gjorde det forrige gang jeg gjorde det, og det fungerte helt greit.

Halsen "bøyes bakover" ved at stangen utgjør et press på halsen, selv om det til vanlig er slik at den ligger ganske nære gripebrettet.

Jeg har mer enn en gitar helt uten den stangen, og strengepresset er ikke så stort at det utgjør så veldig mye bøying på en vanlig hals, så det kreves i og for seg ikke så veldig mye av en slik stang i halsen.

Her i Europa var slike gitarer vanlig til langt ut på sekstitallet, Framus, Høfner og Otvin kan nevnes, sammen med en rekke norskproduserte gitarer.

Med forbehold om at jeg husker feil, så har ikke skikkelig gamle Martingitarer trussrod heller.

Ulempen er selvsagt at halsen da ikke kan justeres.

Link to comment
Share on other sites

Halsen "bøyes bakover" ved at stangen utgjør et press på halsen, selv om det til vanlig er slik at den ligger ganske nære gripebrettet.

Halsen vil like gjerne bøyes forover, da skruen ligger like under gripebrettet.

Link to comment
Share on other sites

Tja. Det kan du gjerne mene, men sjekk for eksempel Fenders sider rundt dette, så vil du se at de mener at det ikke er slik det virker.

http://www2.fender.com/en-NO/support/articles/telecaster-setup-guide/

Dette som beskrives ligner veldig på mine egne erfaringer, men jeg skjønner hva du tenker. Poenget er at det skal så lite til at det spiller ingen trille at stangen ligger nære gripebrettet. Bittelitt er nok.

Link to comment
Share on other sites

I denne guiden står det bare det vi allerede veit, at halsen retter seg når skruen strammes.

Halsskruen ligger like under gripebrettet hele vegen, både ved kropp og hode ikke sant. La oss si at halsskruen lå yttligere noen mm. lenger opp mot gripebrettet hva skjer da? Eller, vi tar en stokk, driller et hull på langs, i midten og setter i en skrue og presser sammen. Hvilken vei vil stokken bøye seg?

Edited by jonta
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.