Web Analytics
Jump to content

Piezo i Les Paul, mythbusters og innspill?


Ruck Fussia

Recommended Posts

Jeg har tenkt til å pynte Les Paul'en med en piezo-pickup i form av en tune-o-matic bridge, men etter en del google-søking i de sene nattetimer er jeg fortsatt litt forvirra. Jeg har ikke lyst til å fjerne noe som helst treverk, så alt må være reversibelt. Litt kutting i pickup-ringer og slikt går alltids bra. Det jeg lurer på er hva som trengs. Det skilles mellom passive og aktive, men hva er hva, og trenger de passive preamp/batteri? Jeg har allerede brukt begge volumpottene til coilsplit med push-pull, så jeg tenkte å ofre den ene av de to tone-pottene.

Tanken er å bruke denne potten som en vanlig volum-pott for piezo'en, også kan jeg bruke den siste ledige potten som en tone-master. Det hadde vært best med en miniswitch for å aktivere piezoen/kutte de magnetiske, men jeg vil helst unngå det (switcher er skikkelig sjef, men om jeg finner på å selge øksa vil jo det være et minus for flertallet). Hadde det gått an å bruke en push-pull pott for å aktivere piezo/deaktivere magnetiske? Om du har et slikt system selv så setter jeg stor pris på innspill, både om det tekniske og om lyden/kvaliteten generelt!

Dette er de jeg har sett på hittil:

 • Schaller GTM med Piezo
 • Fishman Powerbridge
 • Graph Tech Ghost
 • LR Baggs T-Bridge

På forhånd takk for svar! :)

Edited by Ruck Fussia
Link to comment
Share on other sites

Det jeg ville gjort:

- Graphtech Ghost

- Acousti-Phonic (også fra Graphtech)

- Free-Way Pickup Switch fra StewMac: http://www.stewmac.com/shop/Electronics,_pickups/Components:_Switches_and_knobs/Free-Way_Pickup_Switch.html?actn=100101&xst=3&xsr=45649

Grunnen til dette er fordi du kan bruke 500k-poter til volum på piezoen (type 1m long shaft har jeg slitt med å finne, Fishman bruker blant annet det). Ved bruk av Free-Way slipper du å sette inn noen mini-switch, ergo ingen modifisering i treverket heller. Da får du også mange mulige kombinasjoner av lyder, og det er jo kjekt. Du kan bruke en push-pull-pot for å bytte mellom piezo og magnetisk, men du vil ikke kunne blende signalene i en slik konfigurasjon. Det gjør at du kan slippe stereo-jack da.

Lyden kan jeg ikke si noe særlig på, da jeg bare har lyst til å gjøre det samme selv. :P

Link to comment
Share on other sites

ebay er himmelen: http://www.ebay.com/itm/CTS-1M-MEG-LINEAR-POT-POTENTIOMETER-LONG-SHAFT-FOR-GIBSON-FENDER-GUITAR-/271306077838?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item3f2b1a368e

preamp må til,jeg har forsøkt meg på en L.R Baggs T-bridge uten preamp, (har en semi-acu uten "mekkeluke" så jeg ville gjøre det enkelt) det låter stusselig. Det finnes beltepack-preamp i forskjellige prisklasser som kan funke. Det er det neste på min liste over ting som skal prøves :)

Jeg må si meg enig i at graphtech sin acusti-phonic høres veldig bra ut på de videoene jeg har sett, og har selv planer om å gå til anskaffelse av en ghost-bridge pluss en slik til en annen gitar.

Husk at innebygd preamp bruker batteri, noe å ta med i beregningen.

mulige alternativer for å unngå å kutte i treverk:

- beltepack

- batteriluke i dekslet til kontrollrommet (Mekkeluka)

- montere batteriholder på innsiden av nevnte luke, ulempe: man må opp med 4 skruer for å skifte batteri.

- http://www.emgpickups.com/accessories/parts/power-supplies/es-9.html 9v over kabelen, med et par ekstra kabler inni kontrollrommet. ulempe: man må bruke den ene lug'en på en stereo-jack og man mister således muligheten til å kjøre stereo-lyd ut.

håper det var noen tips/erfaringer du får bruk for :)

Edited by umy
Link to comment
Share on other sites

Litt mer utfyllende svar på dine spørsmål. Svar i uthevet

Jeg har tenkt til å pynte Les Paul'en med en piezo-pickup i form av en tune-o-matic bridge, men etter en del google-søking i de sene nattetimer er jeg fortsatt litt forvirra. Jeg har ikke lyst til å fjerne noe som helst treverk, så alt må være reversibelt.

fullt mulig, men ledningene fra piezoen vil vise på fremsiden og gå under bridgepickupringen. Penest er å route hull rett under stolen, men det er ikke reversibelt.

Litt kutting i pickup-ringer og slikt går alltids bra. Det jeg lurer på er hva som trengs. Det skilles mellom passive og aktive, men hva er hva, og trenger de passive preamp/batteri?

de passive trenger ikke batteri og preamp, men de er ikke å anbefale. Det er langt mer enn bare volumforsterkning som foregår i preampen, og jeg er sikker på at du ville blitt skuffet over en passiv løsning.

Jeg har allerede brukt begge volumpottene til coilsplit med push-pull, så jeg tenkte å ofre den ene av de to tone-pottene.

god løsning

Tanken er å bruke denne potten som en vanlig volum-pott for piezo'en, også kan jeg bruke den siste ledige potten som en tone-master. det går fintDet hadde vært best med en miniswitch for å aktivere piezoen/kutte de magnetiske, men jeg vil helst unngå det (switcher er skikkelig sjef, men om jeg finner på å selge øksa vil jo det være et minus for flertallet). Hadde det gått an å bruke en push-pull pott for å aktivere piezo/deaktivere magnetiske? jaOm du har et slikt system selv så setter jeg stor pris på innspill, både om det tekniske og om lyden/kvaliteten generelt!

Dette er de jeg har sett på hittil:

 • Schaller GTM med Piezo
 • Fishman Powerbridge
 • Graph Tech Ghost
 • LR Baggs T-Bridge

På forhånd takk for svar! :)

Edited by tronni
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
  • Noen som har prøvd på det? Hva gjorde du og hvordan funka det?
  • Da kom pickupen fra Skottland også, en 1956 Höfner 1505 GR som ble solgt som ekstrautstyr fra Höfner i sin tid. Originalt hadde de 3 meter kabel, men her var kabelen kutta, så jeg skjøta den og satte i jack-input i gitarkroppen "nede til høyre." Innebygd volumbryter som ikke skrapa, og fungerer - så det var grunnen til at det ble denne. Så slipper man potter og flere hull og mer lodding. En forsiktig singlecoil, under 5 Ohm, så man må ta ned mastervolumen på Vox'en før man kobler inn en av Ibanezene 😉 Gitaren er fra 1959, det sto håndskrevet inne i lokket (fant det med speil, lommelykt og mobilkameraet) 19.2.59. Litt uheldig med dremelen da jeg kappa ut hakk i plekterbrettet, men men. Tok mål med brettet på, så måtte jeg flytte festene litt for å få spikrene dypere inn i hullene så brettet skulle sitte fast. Men det har sin egen sjarm det også. Da gjenstår det tidsriktig bridge, og samtidig polere opp bånd og rengjøre og muligens olje inn gripebrettet. Bestefars gamle gyngehest som jeg også har overtatt, og kabel fra PA-høyttaleren skjemmer bildet, men man ser helheten med pickupen likevel.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.